Haberler

Hdk: 15-16 Haziran'ın Işığında Emek Mücadelesini Yükselterek Barajları Bir Bir Yıkıyoruz

Halkların Demokratik Kongresi, 15-16 Haziran işçi eylemleri nedeniyle yaptığı açıklamada, işçilerin sorunlarına ve sendikal haklarına dikkat çekerek, "15-16 Haziran'ın ışığında emek mücadelesini yükselterek barajları bir bir yıkıyoruz.

Halkların Demokratik Kongresi, 15-16 Haziran işçi eylemleri nedeniyle yaptığı açıklamada, işçilerin sorunlarına ve sendikal haklarına dikkat çekerek, "15-16 Haziran'ın ışığında emek mücadelesini yükselterek barajları bir bir yıkıyoruz. Örgütlenme özgürlüğünü sınırlayan barajların yıkılması kaçınılmazdır" denildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Emek Meclisi 15-16 Haziran işçi eylemleri nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye sınıf mücadelesi tarihine "Türkiye'yi sarsan iki uzun gün" olarak geçen 15-16 Haziran işçi direnişi tarihsel ve güncel önemini koruyor. 15-16 Haziran direnişi, devlet ve sermaye güdümünde bir sendikal hareket yaratma girişimine karşı, sendika seçme özgürlüğü hakkı için başkaldırıdır. 15-16 Haziran direnişinde, 2 gün boyunca fiilen grev yapan işçilerin birçoğu ilk kez sokakla tanışan, devletin baskı ve zor aygıtlarıyla ilk kez karşı karşıya gelen işçilerdi. Yüzlerce fabrikadan yüzbinlerce işçi sokağa taşıp, barikatları aştığında "Türkiye'yi sarsmış" ve meclisten geçen iki antidemokratik yasanın geri çekilmesini sağlamış ve böylece istedikleri sendikada örgütlenme hakkını söküp almışlardı. Bugün de işçi sınıfı, sermaye ve devlet denetimindeki sendikal yapılara karşı mücadelesini yükseltiyor. Emekçilerin hak ve çıkarlarını korumak bir yana, işçileri denetleyen kurumlara dönüşen geleneksel sendikalara karşı işçilerin tepkisi yakın dönemde Soma' da ortaya çıkmıştı, şimdi metal işkolunda sürüyor" ifadeleri kullanıldı.

"ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SINIRLAYAN BARAJLARIN YIKILMASI KAÇINILMAZDIR"

İşçilerin sendika haklarına dikkat çekilen açıklamada, "Bursa'dan başlayan ve çok sayıda kente, işyerine yayılan, binlerce işçinin katıldığı ve halen devam eden eylemlerin gündemlerinden birisi de, sendikal bürokrasiye karşı, sendika seçme hakkı ve sendika içi demokrasidir. Metal İşçileri, zorla hapsedildikleri, işkolu ve işyeri barajlarıyla güçlendirilen bu hapishanelerden kurtulma mücadelesi veriyor. Bu mücadelenin diğer işkollarına yansıması da kaçınılmaz görünüyor. Bundan tam 45 yıl önce işçi sınıfının coşkun akan selini hiçbir güç durduramadı. Bugün de, emekçilerin ve ezilenlerin yükselen mücadelesini hiçbir güç durduramayacaktır. Bizler Halkların Demokratik Kongresi olarak biliyoruz ki, işkolu ve işyeri barajları ile desteklenen, örgütlenme özgürlüğünü sınırlayan barajların yıkılması kaçınılmazdır. 7 Haziran'da yüzde 10 barajını yıkıp deviren ezilenler ve emekçiler şimdi de sendikal barajlarını yıkacaktır. O barajları yıktıktan sonra da devlet ve patrondan bağımsız; kapalı kapılar ardında toplu sözleşme bağlatmayan; yöneticilerin parasal ayrıcalıklarının olmadığı; tabanın denetimine açık; iş yeri temsilcileri ve delegeleri demokratik seçimle görev başına geçen; erkek egemenliğine, milliyetçi ve şoven ayrımcılığa, sermayenin dizginsiz kar hırsına karşı mücadeleci bir sendikacılığın inşasını gerçekleştirecektir. 15-16 Haziran 1970'te polis barikatlarını, 7 Haziran 2015'te seçim barajlarını yıkan işçiler, emekçiler, ezilenler insanca yaşanabilir bir dünyanın kurucusu olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı? RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title