Haberler

Hazreti İsa Freskleri ve Kaya Mezarları Turizme Kazandırılacak

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Heyetin kaya resimlerinin bulunduğu alana gidişi Fresklerden detaylar Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz'un açıklaması - Fresklerin ve kaya mezarlarının, Jeopark Projesi kapsamında koruma altına alınması planlanıyor Muğla'nın Yatağan ilçesindeki tarihi Hazreti İsa ve azizlerin freskleri ile yakınında bulunan kaya mezarlarının, Jeopark Projesi kapsamında turizme kazandırılması hedefleniyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Heyetin kaya resimlerinin bulunduğu alana gidişi

Fresklerden detaylar

Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz'un açıklaması - Fresklerin ve kaya mezarlarının, Jeopark Projesi kapsamında koruma altına alınması planlanıyor

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki tarihi Hazreti İsa ve azizlerin freskleri ile yakınında bulunan kaya mezarlarının, Jeopark Projesi kapsamında turizme kazandırılması hedefleniyor.

Yatağan'ın Yaya Mahallesi'nde, Hristiyanlığın yayılmaya başladığı ilk dönemlerde ibadetlerini gizlice yapanlar tarafından 1500 yıl önce kayalara yapıldığı tahmin edilen Hazreti İsa ve azizlerin fresklerinin, Jeopark Projesi kapsamında koruma altına alınması ve tanıtılması çalışmaları sürdürülüyor.

Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, Kent Konseyi Başkanı Halil Arslan ve Kent Konseyi üyelerinden oluşan bir heyet, Gökbel Vadisi'ndeki freskleri inceledi.

Muğla- Aydın karayoluna yaklaşık bir kilometre mesafedeki Çine Adnan Menderes Barajı kıyısında bulunan freskler hakkında açıklama yapan Oğuz, çalışmayla bölgenin özellikle Muğla-Aydın karayolunu kullanan vatandaşların uğrak noktası haline geleceğini söyledi.

Yava Mahallesi'ndeki fresklerin 1500 yıldır korunduğunu söyleyen Oğuz, "Hristiyanların ilk tapındığı alanlarda bulunan fresklerde, İsa'nın çarmıha gerilmesi, azizler ve çocukların resimleri tasvir edilmiştir. Kaya üzerine yapılmış resimler, 1500 öncesine ait. Resimler, 20'ye 30 ebatlarında yapılmış." diye konuştu.

Oğuz, tarih boyunca bölgede yaşamış birçok medeniyetin çeşitli eser ve yapılarının miras kaldığını belirterek, "Burası insanların gizlice tapındığı ilk alanlar. Bunun yanında kilise ve antik döneme ait pınarlar bulunmaktadır. Yakınında, işlenmiş şekilde kaya mezarları ve mağara içerisinde de keşişlerin kaldığını tasvir eden motifler bulunmaktadır. Onları belgeleyen resimler bulunmaktadır." dedi.

Freskler ve kaya mezarlarının Jeopark Projesinin girişinde bulunduğunu ifade eden Oğuz, "Burayla ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Yatağan Belediyesinin ortaklaşa bir çalışması var. Önümüzdeki günlerde bu projeyi hayata geçirmek için gayretlerimiz olacaktır." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yatağan Aydın Muğla Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title