Haberler

Hazırgiyim Sektöründen 'Suriyeli Çocuk İşçi' Haberlerine Yalanlama

Türkiye'de, BAZI ünlü markalar için üretim yapan firmalarda Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına ilişkin haberlere Türk hazırgiyim sektörü temsilcileri tepki gösterdi. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, " Türkiye'de üretim yaptıran yabancı firmalar, fabrikalarda kapıların açılış yönüne, lavabolarda kullandığımız sabuna kadar denetliyorlar. Suriyeli çocukların çalıştırıldığı haberleri büyük bir yalan" dedi.

Bu tür haberlerin Türkiye'nin rakipleri tarafından kasıtlı çıkarıldığını öne süren Emre Kızılgüneşler, Türkiye'de çocuk işçi çalıştırılmasının kanunen mümkün olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Türkiye'de üretim yaptıran global markalar, üretim yaptırdıkları tesisleri çok detaylı bir şekilde inceliyorlar. Fabrikalarda kapıların açılış yönlerinden tutun, lavabolarda kullandığımız sabuna, WC'lere kadar kontrol ediyorlar. Bu uydurma haberlerle Türkiye'nin üretim, istihdam ve ihracatta lokomotifi olan konfeksiyon sektörüne zarar verilmeye çalışılıyor."

219 ÜLKEDE GİYİLİYOR

Türkiye'nin sürdürülebilir konfeksiyon üretiminde örnek ülke olduğunu dile getiren Kızılgüneşler, "Dünyanın en adil tekstil üretiminin yapıldığı ülkelerden biriyiz. Made in Turkey yazılan bütün ürünler gönül rahatlığıyla giyilebilir. Bugün dünyanın 219 ülkesinde yüz milyonlarca insan Türk hazırgiyim sektörünün ürettiği giysileri giyiyor" dedi.

Türk hazırgiyim sektörünün, Uzakdoğu'daki üreticilere kıyasla hem konumu, hem de yetişmiş insan gücü nedeniyle avantajlı durumda olduğuna işaret eden Kızılgüneşler sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meyve veren ağaç taşlanır misali karalama yapılıyor. Global markalar Türkiye'de sistematik denetim mekanizmaları uyguluyorlar. Bu denetimlerde en ufak bir problem tespit edildiğinde, üretici firmalarımız bir daha o markalara ihracat yapamıyorlar. Türkiye'de 35 bin konfeksiyon üreticisi, 14 bin ihracatçısı var. Ege Bölgesi'nde ise 1500'ü aşkın ihracatçı var. 2015 yılında 2 milyar 356 milyon dolarlık konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdik. İhracat yapan hazır giyim üreticileri bu sıkı denetimlerin ve yaptırımlarının ağırlığı nedeniyle son derece sıkı bir iş disiplini uyguluyorlar. Bu çerçeveden değerlendirildiğinde, Türkiye'de en düzenli çalışan sektör konumunda olduğumuzu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sürekli denetleniyoruz. 'Çamur at izi kalsın' yöntemiyle Türkiye'nin lider ihracat sektörüne zarar vermeyi amaçlayanları, kınıyoruz." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Ege Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title