Haberler

Devlet Bedava Kömürün Faturasını Ödemedi

Güncelleme:

Hazine, hükümet tarafından bedava dağıtılan kömür parasını ödemezse Türkiye Kömür İşletmeleri malî krize girecek. Borcun ayrıntıları Sayıştay raporlarına yansıdı.

Hükümetin 11 yıldır sürdürdüğü, bedava kömür dağıtım projesi, bütçeden yeterli kaynak ayrılmaması sebebiyle mali krize yol açtı. Hazine dağıtılan 17 milyon tonu aşkın kömür için Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) 3 milyar 75 milyon lira ödedi 1 milyar 603 milyon liralık kömür borcu ise birikti. TKİ, özel bankalardan kredi kullanmak zorunda kaldı. Yaşanan mali sıkıntı Sayıştay raporlarına da yansıdı.

KRİZ SAYIŞTAY RAPORUNDA

Raporda kurumun en büyük finansman sorununun 'Hazine'den alacağını tahsil edememesi' olduğu belirtildi. Bunun kurumu darboğaza sokacağı vurgulandı."Bu sebeple finansman açısından sıkıntıya gireceği görülen kurumun Hazine'den alacağının tahsili için gerekli girişimlerde bulunulması zorunludur" uyarısı yapıldı.

KÖMÜR DAĞITIMI DEVAM EDİYOR

2003 yılından itibaren her yıl yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla fakir ailelere 500 kilogram bedava kömür dağıtılıyor. Kömürler, devlete ait kömür ocaklarını kiralayan özel şirketler ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu'ndan temin ediliyor. Dağıtılan kömür bedellerinin Hazine Müsteşarlığı'nca 'görev zararı' ödemeleri kapsamında 45 gün içinde TKİ ve TTK'ya ödenmesi gerekiyor. Ancak ödemelerde ciddi sıkıntı yaşanıyor.

SAYIŞTAY: BORÇ ÖDENMEZ İSE TKİ SIKINTIYA DÜŞER

Türkiye Kömür İşletmeleri'ni mali darboğaza sokan borç sorununa Sayıştay denetim raporunda da uzun uzun değinildi. Rapora göre Hazine'nin TKİ'ye borcu son üç yılda yığılmış. Borcun 654 milyon lirası 2011, 745 milyon lirası 2012 ve 155 milyon lirası da 2013'teki kömür teslimlerinden kaynaklanıyor. Raporda Hazine'den alacaklarını tahsil edememesinin Kömür İşletmeleri'ni nasıl mali sıkıntıya soktuğu ayrıntılarıyla anlatıldı.

KURUMU BEDAVA KÖMÜR ZORA SOKTU

TKİ'nin iyi bir nakit yönetimiyle bankalardan kredi kullanmadan ve faiz ödemeden faaliyetlerini yürütmesine rağmen Bakanlar Kurulu kararı uyarınca fakir ailelere dağıtılmak üzere valiliklerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına gönderdiği kömürlerin bedellerini Hazine'den tahsil edemediğinden finansman sıkıntısı yaşamaya başladığı belirtildi. Geçmiş yıllarda bu sebeple özel bankalardan kredi kullanıldığı ve önemli tutarda finansman gideri oluştuğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Kömür İşletmeleri Sayıştay Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (23)

ihtiyar:

ak koyun olmanın marifetleri meee meeee meeeeee

39
2
yanıtYanıtla
ismailMobil-ANDROID:

ak köpekler kimin parasını kime dagitiyorsunuz,şerefsiz hinler

29
2
yanıtYanıtla
Adalet:

O kömürleri iscilerimiz kanlariyla ödemislerdi. Makarnaci, kömürcü takim oy vermeye devam!

28
3
yanıtYanıtla
adnan:

2023 te her şey güzel olacak. ''yeni Türkiye yolunda'' haahaaahaaa lanet olsun bu koyun sürülerinin içindeki akp sevgisinee zuhaa zuhaaaaa

22
4
yanıtYanıtla
TORANAGA:

BEDAVA KÖMÜR SADECE BİR KURUMU YIKSA İYİ. BİR ÜLKENİN AHLAK VE FAZİLET ANLAYIŞINI BİTİRDİ. KÖMÜR OYA DÖNÜŞTÜ OY ZULÜM YIKIM TORPİL VE YOLSUZLUKLARA KAPI AÇTI. ŞİMDİ BİR MİLLET DİPLERDEYİZ ÜSTELİK KANA BOYANMIŞ KARA KÖMÜRLE BİRLİKTE

24
0
yanıtYanıtla
fordçu:

''Devletin malı deniz, yemeyen keriz'' anlayışı bizi nereye kadar götürecek bakalım.

20
3
yanıtYanıtla
Vatandas der kimobilWeb@haberler.com:

Kanlı Kömür, Kirli Kömür Yetimin, Şehidin, Gazinin gözyaşları ve kanı ile yoğurulmuş Makarna ... Kimin malıyla kimlerin gözünü boyuyorsunuz.

18
0
yanıtYanıtla
trakyalı:

durun acele etmeyin sanki parayı alıpta ölen madencilerin parasınımı ödeyecekler ilk evela sarayın eksiklerini tamamlıyalım bakın önemli misafirler gelecek garibanı boşverin onlar her türlü karnını çer çöp doyurur

16
1
yanıtYanıtla
....:

VERENDENDE ALANDANDA ÖBÜR DÜNYA BU DÜNYA FARKETMEZ ŞİKAYETÇİYİM.

14
2
yanıtYanıtla
...mobilWeb@haberler.com:

Artk cok gec .paralar saray a gittiiii .

14
2
yanıtYanıtla
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title