Haberler

Hazar Dağında En Tatlı Hasat Başladı

Güncelleme:

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde Hazar Dağı'na yerleşen gezgin arıcılar, bal hasadına başladı.

Keven bitkisiyle kaplı Hazar Dağı'nın 1400-1800 rakım arasına yerleştirilen kovanlarda milyonlarca arı, bal üretmek üzere dolaşıyor. Arıları bölgeye kamyonlarla getiren yetiştiriciler, sağıma başladı.

Adana'dan gelen arıcı İsmail Karaoğlan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her tarafını gezdiklerini belirterek, "Gezmediğimiz yer yok. Bal neredeyse biz oradayız. Elazığ Sivrice'de de bal açısından müthiş bir potansiyel var" diye konuştu.

Hazar Dağı ve yöresinde keven balı üretildiğini dile getiren Karaoğlan, buradaki bal özlerini ancak arıların toplayabileceğini, aksi taktirde bu özlerin 10-15 gün içerisinde heba olacağını ifade etti.

Karaoğlan, yöreye gelen yaklaşık 100-150 Adanalı ailenin arıcılıkla geçimini sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Burada 20 gün içerisinde 20 bin teneke keven balı çıkıyor. Bir teneke 27 kilogram. Bu müthiş bir milli gelir ve bir servet demektir. Bunları kamyonlarla taşıyoruz. Bir kamyonda 500 kovan var. Burada şu anda 40 kamyon var. 40 kamyonda 20 bin kovan var. Hasat güzel, çok şükür, memnunuz. Bu dağlar 40 değil, 80 kamyon arı da olsa kaldırır. Çünkü müthiş bir potansiyel var."

"Ürettiğimiz bal, Türkiye'nin birçok yerine ve yurt dışına gönderiliyor"

Balları toplamaya başladıklarını belirten Karaoğlan, şunları kaydetti:

"Peteklerdeki bal olgunlaştığı ve arı peteklere sır çektiği zaman bu petekleri kovandan alıyoruz. Çadıra götürüyoruz ve sırını alıyoruz. Sırını aldıktan sonra makinede süzüyoruz. Süzdüğümüz balı tenekelere doldurup satıyoruz. Ürettiğimiz bal, kavanozlanarak Türkiye'nin birçok yerine ve yurt dışına gönderiliyor."

Yetiştiricilerden Mustafa Korkmaz da ailece arıcılıkla uğraştıklarını ve Türkiye'nin birçok yerini dolaştıklarını kaydetti.

Korkmaz, arıları taşırken sıkıntı yaşadıklarını, çok sayıda arının telef olduğunu dile getirdi. - Elazığ

Kaynak: AA / Güncel

Karaoğlan Türkiye Sivrice Elazığ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title