Haberler

Hayvancılıkta Yeni Kurallar Gündeme Alınıyor

Kastamonu'da 2013 yılı küpeleme faaliyetleri protokolünün imzalandığı bildirildi.

Kastamonu'da 2013 yılı küpeleme faaliyetleri protokolünün imzalandığı bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hayvancılık politikaları kapsamında hayvanların küpelenerek kayıt altına alınması, hayvan hastalıkları ve hareketlerinin etkin olarak kontrolünün sağlanması, sağlık ve istatistik gibi konular kayıt altına alınmaya başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvan varlığının tespit edilmesi, izlenmesi ve hayvan hastalıklarının kontrolünü kolaylaştırmak üzere, 2001 yılından itibaren büyükbaş hayvanların küpelenmesi çalışmasının yürütüldüğünü ifade eden Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı, "2002 yılında çıkarılan Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği ile; sığır cinsi hayvanların tanımlanması ve işletmede kayıt altına alınması için küpe takma zorunluluğu getirildi. Buna göre, İl/İlçe Müdürlükleri tarafından tescillenerek işletme numarası verilen büyükbaş hayvan sahiplerinin hayvanları küpelenmiş, kulak küpe numaraları resmi kayıt sistemi olan TÜRKVET veri tabanına kaydedilmiş oluyor. Sisteme İşletme, Kuruluş, Klinik, Poliklinik, hayvan kayıtları, hastalık kayıtları, hayvan hareketleri gibi veriler de kaydediliyor. Bunun sonucunda ilimizle hayvancılık alakalı istatistiki bilgiler görülebiliyor. TÜRKVET sistemine göre ilimizde şu anda 37 bin 200 hayvancılık işletmesinde toplam 296 bin 316 adet büyükbaş hayvan kayıtlı bulunuyor. Yıllık olarak yaklaşık 100 bin buzağı doğuyor ve küpeleme işlemi yapılarak TÜRKVET sistemine kaydediliyor" dedi.

İl Müdürü Osman Yaman'ın makamında gerçekleştirilen protokol töreni esnasında Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Şekercioğlu, Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı, Birlikler ve İl Müdürlüğü'nden teknik personeli katıldı. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kastamonu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title