Haberler

Hayraboluda 'Ayçiçeği Üretimi ve Tohumculukta Son Gelişmeler' Konulu Konferans Düzenlendi

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde bu yıl 24’üncüsü gerçekleştirilen Ayçiçeği Festivali kapsamında ’Ayçiçeği üretimi ve tohumculukta son gelişmeler’ konulu konferans düzenlendi.

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde bu yıl 24'üncüsü gerçekleştirilen Ayçiçeği Festivali kapsamında 'Ayçiçeği üretimi ve tohumculukta son gelişmeler' konulu konferans düzenlendi.

Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, konferansın yöre çiftçileri için çok büyük önem arz ettiğini ve yararlı olacağını belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Arslan, Türküye'nin hemen her bölgesinde kuru veya sulu şartlarda yetişebilen ayçiçeğinin adaptasyon alanlarının oldukça geniş olmasına rağmen ekim alanlarının yıllar boyunca 500-600 bin hektar düzeyinde seyrettiğini belirterek, " Türkiye'nin ayçiçeği potansiyel üretim alanı 1 milyon 450 bin hektardır. Ancak bu potansiyel üretim alanının yaklaşık 650 bin hektarından yararlanılmaktadır. Aradaki oluşan 800 bin hektarlık alana ayçiçeği ekilir ve ortalama olarak da verim 170 kilogram olursa ayçiçeğinde yıllık 1 milyon 450 bin ton üretim değerine ulaşılabilecek böylece de ülkemizin ithalat ile karşılanan bitkisel yağ açığı karşılanmış olacaktır" dedi.

Arslan, konuşmasında yağ bitkileri üretimiyle ilgili istikrarlı bir planlamanın yapılmaması, mevcut üretim potansiyelinden yeterince yararlanılmamasına, bitkisel yağ açığının artmasına ve sanayinin dışarıya bağımlılığının fazlalaşmasına neden olduğunu öne sürerek, "Türkiye yağlık ayçiçeği tohumu ithalatının yaklaşık yarısını Bulgaristan'dan, diğer bölümün büyük bir kısmını ise Ukrayna, Romanya, Rusya ve Moldova'dan, ayçiçeği yağı ithalatının yine yaklaşık yarısını Ukrayna'dan, diğer bölümün büyük bir kısmını ise Rusya, Arjantin, Romanya ve Bulgaristan'dan yapmaktadır. Tohum ithalatında Bulgaristan, ham yağ ithalatında ise Ukrayna yaklaşık yüzde 50 pay almaktadır. Ayçiçek yağını en fazla ihraç ettiğimiz ülkeler Irak, İsrail, Yemen, Suriye ve KKTC'dir" ifadelerini kaydetti.

Türkiye'de daha çok linoleik tip ayçiçeği üretimi yapıldığını buna karşın son yıllarda özellikle ABD, Fransa ve İspanya'da hem kızartmalık için uygun ve daha sağlıklı, hem de biyodizel için uygun oleik tip ayçiçeği üretimi yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Arslan, "Türkiye'de de Oleik tip ayçiçeği üretimi yaygınlaştırılmalı ve desteklenerek teşvik edilmelidir. Trakya Birlik bu bağlamda, son birkaç yıldır uyguladığı çalışmalarla oleik tip ayçiçeği üretimini teşvik etmektedir" şeklinde konuştu.

Konferansta konuşan Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe, Birliğin kuruluşu ve gelişimi konusunda sunum yaparken, Dr. Cenk Saraçoğlu tohumculukta son gelişmeler konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Konferansa Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Tarım Birlik ve Kooperatiflerin yöneticileri, muhtarlar, daire müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Konferansın sonunda Belediye Başkanı Altayoğlu katılımcılara plaket verdi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fehmi Altayoğlu Hayrabolu Tekirdağ Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title