Haberler

Hayatın Yükünü 65 Yıldır Boya Sandığına Sığd

Kırklareli'de yoksulluk nedeniyle çocuk yaşta sırtlandığı hayat yüküne boya sandığını da ekleyen Ayhan Gülhane, 65 yıldır ayakkabı boyayarak evini geçindiriyor.

ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'de yoksulluk nedeniyle çocuk yaşta sırtlandığı hayat yüküne boya sandığını da ekleyen Ayhan Gülhane, 65 yıldır ayakkabı boyayarak evini geçindiriyor.

Bir zamanlar şehir meydanlarının vazgeçilmezleri, kentin demirbaşları ve zamana direnemeyen mesleklerden ayakkabı boyacılığının Kırklareli'deki son temsilcilerinden 77 yaşındaki Ayhan Gülhane, mesleğe başladığı arkadaşlarını bir bir kaybetti. Kimi başka işe yöneldi, kimi ise vadesini doldurup ahirete göçtü.

Gülhane, 12 yaşında eline boya sandığını aldığında 70'e yakın meslektaşı varken, şimdilerde 90 bin nüfuslu şehirde bir elin parmağını geçmeyecek kadar ayakkabı boyacısı bulunuyor.

"Ölene kadar mesleğimi yaşatacağım" diyecek kadar ekmek teknesine sadık Gülhane, AA muhabirine "boya ve fırça" ikilisiyle sürdürdüğü hayat mücadelesini anlattı.

Gülhane, bir zamanlar vatandaşın gazetesini okuduğu, soluklandığı, ayak üstü sohbet durakları boya sandıklarının, günümüzde ise unutulma arifesinde olduğunu söyledi.

-Gelir seviyesinin yükselmesi

Hazır boyaların ve gelir seviyesinin yükselmesinin ayakkabı boyacılığı mesleğini bitirdiğini ifade eden Gülhane, "Eski zamanlarda fakirlik vardı. İnsanlar bir ayakkabı aldığında 7-8 yıl giyerdi. Artık insanlar her ay ayakkabı alır duruma geldi. Kimse ayakkabısını boyatmıyor. Bu nedenle bir çoğu gibi bizim mesleğimizde yok olmaya başladı" dedi.

Çocuk yaşta başladığı, ailesine baktığı, çocuklarını okuttuğu boya sandığını ve mesleğini çok sevdiğini belirten Gülhane, yaz kış demeden sandığını çok acil durumlar dışında da terk etmediğini söyledi.

Amacının para kazanmaktan çok mesleğini yaşatmak olduğunu ifade eden Gülhane, şöyle dedi:

"Artık ne kadar para kazanacağız ki, günde bir, iki ayakkabı anca boyarsın, boyamazsın. Oda ayakkabı çifti başına 3 lira. Geçmişte günde 20-25 ayakkabı boyardık, şimdi 1-2 anca oluyor. Para için değil mesleğim unutulmasın diye devam ediyorum yaşıma rağmen. Maksat nafakamı yıllarca kazandığım boya sandığıma bir vefa borcu. İlk tahta sandığımı da Kırklareli Müzesine bağışladım, benden sonra da mesleği müzede sandık anlayacak."

Gülhane, Kırklareli'ne gelen bakanlardan, siyasilere, valilerden, bürokratlara, aralarında Cüneyt Arkın, Cem Karaca, Adnan Şenses gibi sanatçılara kadar pek çok kimsenin ayakkabılarında "Ayhan Gülhane" cilasının izi olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kırklareli Gülhane Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title