Haberler

Hayat Kimya Globalleşme Yolunda Hız Kesmiyor

Güncelleme:

Ev bakım, temizlik kağıtları ve hijyen kategorilerinde hızlı tüketim sektörünün devlerinden Hayat Kimya; global yatırımlarına Rusya Federasyonu'nda pazarıyla ara vermeden devam ediyor.

Hayat Kimya'nın, Rusya Federasyonu'nda 150 milyon dolar yatırımla faaliyete geçirdiği yeni tesisinin resmi açılışı, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minninahov, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve her iki ülkenin üst düzey ekonomi bürokratlarının katılımıyla Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi'nde törenle gerçekleştirildi.

Kurulduğu günden bu yana hızlı bir büyüme kaydeden ve ürün çeşitliliğini sürekli artıran Hayat Kimya, global marka olma yolunda yurt dışı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Molfix bebek bezi, Bingo ev bakım ve temizlik ürünleri, Papia ve Familia temizlik kağıtları gibi global markalarıyla 2014 yılı sonunda toplam 1.2 milyar dolar ciro açıklayan Hayat Kimya, Tataristan Cumhuriyeti Alabuga SEZ'de temizlik kağıdı üretim tesisi ve Moskova'daki pazarlama ve dağıtım şirketiyle birlikte 150 milyon doları aşan yatırımla Rusya Federasyonu pazarına girdi.

Kağıt sektörünün dünya çapında en önemli bağımsız haber kaynağı Tissue World'e göre sektörün son 5 yılda yatırımlarını en hızlı gerçekleştiren firması olan Hayat Kimya ; Mısır, Cezayir, İran'dan Bosna Hersek'e uzanan global yatırımlarına bir yenisini ekledi. Bu tesis Hayat Kimya'yı Orta Doğu, Balkanlar ve Doğu Avrupa'nın en büyük temizlik kağıdı üreticisi konumuna taşımış oldu.

Tesisin 27 Mart 2015'te yapılan açılış töreninde konuşan Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Hayat Kimya CEO'su Avni Kiğılı, yatırımın gerçekleşme sürecinde verdiği destek için Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov'a teşekkür etti. Hayat Kimya'nın bu dev yatırımıyla Tataristan Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu ekonomisine ve istihdamına da katkı sağlamış olmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Kiğılı, "Rusya Federasyonu çok büyük bir pazar, ama bizim de hedefimiz büyük. Ülkemizin yanı sıra farklı coğrafyalarda yaptığımız yatırımlarda, ürünlerimizin kalitesi, nitelikli insan kaynağımızla kısa sürede Papia, Familia, Molfix, Molped ve Bingo markalarımızla başarıya ulaştık, umarım Rusya Federasyonu'nda da en kısa sürede hedefimize ulaşacağız" diye konuştu.

Törende konuşan Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ise bu önemli yatırımından dolayı Hayat Kimya'ya teşekkür etti. Minnihanov, "Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi başta olmak üzere, Tataristan'ın herhangi bir bölgesinde yapılacak her yatırıma destek vereceğiz" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise tesisin Türk-Rus ekonomik ilişkilerine olan katkısına önemine dikkat çekti. Bakan Zeybekçi, "Hepimin gurur duyacağı bir yatırımı yerinde görmek ve kardeş Tataristan'da açılışına katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kardeş ülke demek, kardeş, dost demek, karşılıklı güzel sözler söylemek güzel ama kardeşliği pekiştiren böyle yatırımlar sözlerden de önemli. Sayın Minnihanov'a böyle bir yatırım iklimi yarattığı, hukuki ve fiziki altyapısını kurduğu için çok teşekkür ediyorum. Bu anlayış devam ettikçe buraya Türk yatırımları da gelmeye devam edecektir. Hayat Kimya da eminim ki bu yatırımla sınırlı kalmayacak, bu yatırıma entegre diğer yatırımları da gerçekleştirecektir. Hayat Holding, 1 milyara dolara yaklaşan yatırımlarıyla Rusya'daki en büyük yabancı yatırımcı haline geldi. Bu yatırımlar, Türkiye'nin yeni nesil ekonomi anlayışıyla birebir uyumlu yatırımlardır" diye konuştu.

Rusya'da kojenerasyon teknolojsine sahip ilk tesis

Hayat Kimya'nın kış aylarında -30°C'lere inen zorlu iklim ve çalışma koşullarına rağmen 24 ay gibi kısa sürede faaliyete geçen Alabuga SEZ (Special Economic Zone) tesisi, 150 milyon dolar yatırımla gerçekleşti. Ek yatırımlara da uygun olacak şekilde toplam 40 hektarlık arazi içinde 73 bin metrekare kapalı alanda bulunan tesis, yıllık 70 bin ton üretim kapasitesine sahip. Bu yatırımla, Hayat Kimya tesiste 400'den fazla, Moskova'daki pazarlama şirketiyle birlikte ise toplam 650 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor.

Hayat Kimya, çevreye duyarlı yeni tesisiyle, yüksek verimlilikte doğalgaz enerji dönüşümü sayesinde hem enerji hem de su tasarrufu sağlayan kojenerasyon teknolojisini Rusya'da ilk kez kullanan firma oluyor. 13 Aralık 2014 tarihinde ilk kağıt üretimiyle devreye alınan tesisten, ilk bobin Şubat 2015'te Kazakistan'a ihraç edildi. Sadece temizlik kağıt ürünleri değil, yarı mamül bobin üretiminin de gerçekleştirildiği tesis, hava, kara ve demiryolu taşımacılığı anlamında merkezi konumu itibariyle Hayat Kimya'nın büyüme hızı ve bölgedeki ihracat gücünde de önemli rol oynayacak. Temizlik kağıdı üretiminde yapay beyazlatıcının kullanmadığı tesiste; kağıdın yumuşaklığını ve hacimliliğini arttıran, visconip teknolojisi kullanılıyor. Bu özelliği ile tesis; Rusya'nın ilk visconip teknolojisi kullanılan tesisi olma özelliği de taşıyor. Hayat Kimya, bu yatırımıyla temizlik kağıtları kategorisinde Rusya'da Papia ve Familia markalarını pazarın öncü markaları haline getirmeyi hedefliyor.

Hayat Kimya Molfix bebek bezlerini de Rusya Federasyonu pazarında tüketicilerle buluşturuyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Tataristan Cumhuriyeti Hayat Kimya Bingo Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title