Haberler

    Hawrami: PKK'nın Yardım Teklifini İhtiyacımız Yok

    Güncelleme:

    KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hawrami, Peşmerge'nin Kerkük'te kalıcı olacağı sinyalinini vererek, "PKK'nın yardım teklifini ihtiyacımız yok" dedi.

    KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Peşmerge'nin Kerkük'te kalıcı olacağı sinyalini verdi. Hawrawi, 'güvenlik boşluğunu doldurduk' dedi, PKK'nın yardım teklifini ihtiyacımız yok' diyerek geri çevirdi. Hawrami, "Bir gün Türkiye'yle federasyon kurmak ister misiniz" sorusuna da yanıt verdi.

    "TÜRKİYE, KÜRDİSTAN'IN GELİŞMESİNE KATKI SUNUYOR"

    Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in Musul'u ele geçirmesiyle gözler Kürdistan Özerk Bölgesine çevrildi. Kürt Bölgesi'nde yönetimdeki en büyük parti olan KDP'nin yönetiminde de bulunan Hemin Hawrami'ye göre Irak, artık eski Irak değil. Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtlayan Hawrami, IŞİD tehdidi sürdükçe ve Irak Anayasasının 140. maddesi uygulanmadıkça Kerkük'ten çıkmayacaklarını söyledi. Hawrami, "Kürdistan Türkiye'nin gelişmesine, istikrarına katkı sunuyor, Türkiye Kürdistan'ın gelişmesine daha fazla katkı sunuyor." dedi.

    Peşmergeler, şu anda kontrol ettikleri yerlerden çekilecekler mi?

    Peşmergeler sadece güvenlik boşluğunu doldurdu, Türkmen ve Araplar, kent meclisi bizi çağırdı. Güvenlik boşluğunu doldurmamızı ve güvenliği sağlamamızı istediler. Peşmergeler sadece güvenlik için, insanları korumak için orada olacaklardır. Biz orada olmasak IŞİD orada olacaktı, teröristlerin mi yoksa peşmergenin mi orada olması daha iyi? Peşmerge güçleri bulundukları alanlarda kalıcı olacaklar mı? Peşmerge Irak savunma sisteminin bir parçası ve biz hala Irak'ın bir parçasıyız. Geçen gün Türkmen Köyü Beşir'i savunmak için oradaydılar. Orası Türkmen köyü, bizden de yardım istediler. Türkmenler için de olsa orada güvenliği sağlıyor peşmerge. Terör tehdidi sürdükçe ve 140. madde uygulanmadıkça, peşmergeler orada kalacak.

    Uzun vadede Irak'ın bölüneceğini düşünüyor musunuz?

    Uzun vadede ne olacağını bilemeyiz ama Irak'ta bir realite var. Irak üç farklı yapıdan oluşuyor; Kürtler, Sünniler ve Şiiler. Biz Kürtler olarak federal ya da demokratik ülkede ve ortaklıkta, Irak'ın bir parçası olmaya karar verdik. Ama maalesef Maliki'nin yanlış politikaları Kürtleri ve Sunnileri marjinalleştirme polititikaları, federal değil katı merkeziyetçi yapıda ısrarı, Kürtler Sünniler ve hatta bazı Şiilerle ortaklaşmama kararı, Irak'ta federalizmi yok etti. Bu politikalar böyle devam ederse, Kürdistan yanlış bir ülkenin parçası olmak istemez. Kürdistan Bağdat'taki diktatör rejimin parçası olmaz.

    Bundan bağımsızlık sonucunu mu çıkarıyorsunuz?

    Bağımsızlık bizim doğal hakkımızdır, kendi kaderimizi tayin hakkımızdır. Biz demokratik federal bir Irak'tan yanayız. Ama Sünniler Irak'ın bir parçası olmamaya karar verirse, Bağdat'taki merkezi totaliter sistemin yanlış politikaları devam ederse, kimse Kürtleri Irak'ı bölmekle suçlayamaz. Maliki Irak'ın bölünmesine öncülük ediyor.

    Sünniler ve Şiiler ayrılırsa, Kürtler de ayrılır mı? Süreç buraya mı gidiyor?

    Kesinlikle. Bu yeni bir realitedir. Bunu tartışmamız lazım, daha önce biz ve Bağdat vardık. Şimdi Sünni'ler IŞİD ve sonra Irak Hükümeti var. Şimdiki en önemli önceliğimiz Kürdistan topraklarını korumaktır. Kerkük ve diğer alanların teröristlerden korumaktır, bölgede yaşayan vatandaşlar için Arap ya da Türkmen ya da Kürt fark etmez, istikrar sağlamaktır. Saldırıya uğramamak için kendi sistemimizi yerleştirmektir.

    Bir gün Türkiye ile bir federasyon kurmak ister misiniz?

    Şimdiki stratejimiz Kürdistanı korumak ve eğer diğerleri de isterse, birlikte kalmaktır. Türkiye stratejik bir ülkedir, Kürdistan için stratejik bir kapıdır. Kürdistan Federal bir ülke ve huzur faktörü olmasından gurur duyuyoruz. Türkiye'nin 1300 kilometrelik güney sınırı, Irak bölümü dahil, en güvenli yer neresidir? Irak Kürdistanı ile olan bölümüdür. Kürdistan Türkiye'nin gelişmesine, istikrarına katkı sunuyor aynı zamanda Türkiye Kürdistan'ın daha fazla gelişmesine katkı sunuyor. Türkiye bizim için stratejik bir kapıdır. Türkiye ile stratejik ilişkileri güçlendirmek istiyoruz. Bu ilişkilerin gelecekteki çerçevesi ne olacak, gelecekte tartışırız. Türkiye Kürdistan'ın startejik ortağıdır. Türkiye derken tek bir partiyi kastetmiyorum, ülke olarak, coğrafya olarak, insanları olarak Irak Kürdistanı için stratjik partnerdir

    PKK ve PYD Bölgeyi birlikte savunma çağrısı yaptı, sizin yanıtınız nedir?

    Kürdistan kendini savunmak için yeterli güce sahiptir, başka bir yerden başka bir güce ihtiyacımız yoktur. (Kaynak: Al Jazeera)

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Dünya

    Türkiye Kerkük Irak Dünya Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
    500

    Yorumlar (23)

    türk:

    kürdistani Irak ta kurdurmanin Zamani geldi... beraber olmanin Zamani geldi... iste o Zaman biz güclenir.. birbirimize savasmaylen degil...

    33
    8
    yanıtYanıtla
    fatih babansbsgh@hotmail.com:

    cengiz, isid degil pkk defolacak, isid pkk nin ansini belliyor, tepeleyip geciyor, lanet olsun pkk ya

    yanıt0
    yanıt0
    44 lü:

    adamlar akıllı, pkk teröör örgütü yardım etse ,ilerde kafalarına kakarlar kaldı ki ptrolü pkk ya niye yedirsinler ,ilerde Türkiye pkk çatışması çıkarsa o durumdan uzak kalmak içinde çok akıllıca bir cevap vermiş hewin hawrami.

    9
    9
    yanıtYanıtla
    gercekler:

    pkk kendi halkinin haini oldugu icin her münafik gibi bataklikta kaybolup gidecek, ne dünyasi nede ahireti olmayan pislikler

    9
    8
    yanıtYanıtla
    okan canokan_caa@hotmail.com:

    gerçeklermisin nesin daha bir ismin yok sana isimsiz diyeyimde sen anla pkk hain değil asıl hain tc ve desteklediği itlerdir zaman gösterecek zaten gerçek neymiş anlarsın

    yanıt0
    yanıt0
    SENİ DE Mİ ZEHİRLEDİsuleymanbaka@hotmail.com:

    Okan Can, senin yaşın çok küçük galiba, onların vahşetlerini bilmezsin. Pkk Kürdün kanı döküp o kanla dolaşan, bir mikrop olduğunu er geç öğrenirsin.Asıl hain Türkiye cuntasının desteklediği ve onun ortaya sürdüğü Pkk''dır.Pkk da olup bitenler devletin planı ve bilgisi dahilindedir. İster onlara it de istersen mikrop... Pkk''dan mikrop kazanırsın. Oku Kürtlere ve insanlara yararlı ol.

    yanıt0
    yanıt0
    biloocan rte:

    BIJI RTE

    3
    13
    yanıtYanıtla
    kürt hüsonsybhsdgds@hotmail.com:

    biji pesmerge, pkk ya lanet

    yanıt0
    yanıt0
    cerkez:

    dün yada 2 gün önce karayilan kerkük icin ortak savunma önerdi Barzani ye ,siz Barzaniyi delimi zannettiniz ki size kerkük petrolüne ortak edecek,pkk cildiriyor ortadogudaki Barzaniye,kürt halki pkk degil Barzani catisinda bulusmali devlet yönetme yetenegi ve terörist cizgisi yok adamin,pkk tek derdi petrol ele gecirme kürtler orda ölmüs savasmis umurlarinda bile degil pkk nin ,lafa geldimi kürtlerin haklarini savunuyoruz derler,bu kürt halki herseyi görüyor pkk deliginden cikacak cesareti yok armut pis agzima düs misali Barzani kontrol edip sizemi yedirecek o petrolü,bizlerde pkk nin firsatciligini görüyoruz kürt halkiyla birlikte

    8
    4
    yanıtYanıtla
    türkmxnsh@hotmail.com:

    uyusturucu trafigi darbe yedi pkk son ümit barzaniye yalakalik yapti oda yemedi, baksana kürtler kendileri pkk yi lider kabul etmiyor, analar cocuklarini istiyor, bdp milletvekili bozuntulari pesmerge bölgesinde iltifat görmüyor hatta bazen alinmiyor, pkk hain ve terörist bir caniler güruhu olarak erimeye mahkum bir pisliktir

    yanıt0
    yanıt0
    Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title