Haberler

Havaların Isınması Göçmen Kuşlara Yaradı

Kırşehir'deki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, bu yıl yoğun kar yağışı olması ve havaların ısınmaya başlamasıyla başta angıt, martı, ördek ve kaz olmak üzere göçmen kuşların akınına uğradı.

Kırşehir'deki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, bu yıl yoğun kar yağışı olması ve havaların ısınmaya başlamasıyla başta angıt, martı, ördek ve kaz olmak üzere göçmen kuşların akınına uğradı.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, gölün geçmişte 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, endemik bitkileri barındırması ve tarihi ipek yolu üzerinde yer alması nedeniyle önemli olduğunu söyledi.

Ramsar Sözleşmesi, Tabiat Koruma Alanı ve Birinci Derece Doğal Sit Alanı kararlarıyla korunan göldeki su seviyesinin yoğun kar yağışı sonrası yüzde 60'a kadar çıktığını vurgulayan Çetiner, bu gelişmeyle göçmen kuşların gelmeye başladığını dile getirdi.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin göçmen kuşların göç ve konaklama yollarında bulunduğunu aktaran Çetiner, şunları kaydetti:

"Göldeki doluluk oranımız yaklaşık yüzde 60 civarında. Tam istediğimiz gibi olmasa da gölde ortam güzelleşince göçmen kuşlarımız gelmeye başladı. Şu anda binlerce angıt, yüzlerce kaz sürüsü, yüzlerce ördek, martı ve kız kuşu görebiliyoruz. Ortam güzelleştikçe Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ndeki misafirlerimiz de artıyor. Planlanan çalışmalar hızlandırılır, göle su girişini engelleyen unsurlar ortadan kaldırılırsa gölümüz daha güzel olacak. Kuş sayımız ve miktarımız da artmaya devam edecektir. Yetkililerden, çalışmaları hızlandırarak pınarlardan göle su girişini engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılmasını istiyoruz."

Çetiner, bölgede uygulanan ÇATAK Projesi'nin devam etmesi ve teşvik alanının üç bölüme ayrılarak göle yakın yerlerde teşvik oranının artırılması gerektiğini ifade ederek, "Malya ve Eski Doğanlı gibi pınarlardaki su miktarı kontrol altında tutularak, havzadaki su seviyesine göre su verilmeli ve mutlaka damlama sulama sistemine geçilmeli. Kalaba-Seyfe Pompaj Sulama Projesi'nin ikinci etabı hızlandırılarak Seyfe Gölü civarına su verilmeli." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Seyfe Gölü Kırşehir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title