Haberler

Havalar Gelecek Haftadan İtibaren İyice Isınacak

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Avrupa'daki yüksek hava sıcaklıklarına işaret ederek, "Türkiye'de ise normal değerlerdeyiz şu ana kadar. Önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye'ye de bu sıcaklar gelmeye başlayacak" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Avrupa'daki yüksek hava sıcaklıklarına işaret ederek, " Türkiye'de ise normal değerlerdeyiz şu ana kadar. Önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye'ye de bu sıcaklar gelmeye başlayacak" dedi.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003'teki sıcak hava dalgasının Avrupa'da 35 bin kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlattı.

Bugünlerde Avrupa'da 2003'teki sıcak hava dalgasına benzer bir hava geliştiğini belirten Şen, "Fransa, İngiltere, İspanya'da hava çok sıcak. Türkiye'de ise normal değerlerdeyiz şu ana kadar. Önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye'ye de bu sıcaklar gelmeye başlayacak. Türkiye için 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklara gelecek hafta başlayacağız" diye konuştu.

Türkiye'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrettiğini dile getiren Şen, şunları kaydetti:

"Sıcaklıkların mevsim normallerinin altında ya da üzerinde seyretmesinin iki nedeni var. Birincisi, 'küresel ısınma'. İkincisiyse Doğu Pasifik'te, 'El Nino' olarak bilinen deniz suyunun yüzey sıcaklığının artmasıdır. El Nino'nun etkisi yavaş yavaş dünyada görülmeye başladı bu yıl. Dünyanın birçok yerindeki sıcaklıklarla birlikte kuraklığın da artacağı söyleniyor. Tüm dünyada mevsimsel bir değişiklik var. Hindistan ve Pakistan'da muson yağmurlarının da şiddeti arttı. Küresel ısınmanın en fazla etkilediği bölgeler, Orta ve Güney Asya ile bizim de içerisinde yer aldığımız Akdeniz Bölgesi'dir. İşte buralarda yağışlar, fırtınalar ve beklenmeyen hava sıcaklıkları meydana geldi."

"Mevsimlerin değişmesinin asıl nedeni insan"

Mevsimsel değişimin asıl nedeninin insan olduğunu ifade eden Şen, "İnsanlar dünyayı kirletmeye başladı. Karbondioksit ve sera gazlarını hiç düşünmeden, doğaya zarar verip vermeyeceğini araştırmadan atmosfere bıraktık. Doğa, bunların intikamını, cevabını mevsimsel değişikliklerle ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

Doğanın, gidişatı değiştirildiği takdirde insanlara "şamar atacağını" vurgulayan Şen, "Dere yatağına ev yaparsan ve suyun akmasını engellersen bir gün orayı su basar. Doğal akışa aksi olan her şeye doğa cevap verecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel

Orhan Şen Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title