Haberler

Havai Fişekler Doğadaki Canlıları Olumsuz Etkiliyor

Ekoloji uzmanı Prof. Dr. Kiziroğlu: "Doğal alanlarda yaşayan çeşitli hayvan grupları, özellikle kuş türleri havai fişeklerin neden olduğu ses kirliliğinden etkilenir" "Ne kadar dikkat edilirse edilsin, bu maddeler çevre ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır"

SEMİH YÜKSEL - Ekoloji uzmanı Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu, doğal alanlarda yaşayan çeşitli hayvan gruplarının, özellikle kuş türlerinin havai fişeklerin neden olduğu ses kirliliğinden etkilendiğini söyledi.

Kiziroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havai fişeklerin eğlenceli günlerde atılması zorunlu gibi hissedilen bir madde haline geldiğini belirtti.

Havai fişeklerin doğa için risk taşıyan kimyasallar taşıdığına dikkati çeken Kiziroğlu, "Havai fişek atılırken çoğu zehir olan kimyasallar da doğaya salınmaktadır. Örneğin potasyum nitrat, sodyum okzalat, manganez, alüminyum, sülfür gibi kimyasalları içeren bu tür maddeler bazı insanların sevincine yol açarken, doğayı tahrip etmektedir" dedi.

Özellikle kanatlı kuş türlerinin bu maddelerden ciddi derecede etkilendiğini, her yıl onlarca kuş türünün zarar gördüğünü vurgulayan Kiziroğlu, havai fişeklerin ekosistemde yaşayan canlıların korkup kaçmasına yol açtığını kaydetti.

"Doğal alanlarda yaşayan çeşitli hayvan grupları, özellikle kuş türleri havai fişeklerin neden olduğu ses kirliliğinden etkilenir" diyen Kiziroğlu, şöyle devam etti:

"Ormanlık alanlarda sessizliği bozan gürültünün şiddeti sadece 20-30 desibel iken, bu maddelerin ateşlenmesiyle bu rakam 7 ila 8 katına çıkmaktadır. Dolayısıyla havai fişekler ekosistemde yaşayan canlıların korkup kaçmalarına neden olmaktadır. Anadolu semalarını ilkbahar ve sonbahar göçlerinde kullanan birçok kuş türü bundan çok olumsuz etkilenir."

Kiziroğlu, havai fişeklerin kansere yol açan kimyasallar olduğuna işaret ederek, "Ne kadar dikkat edilirse edilsin, bu maddeler çevre ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Birçok Avrupa ülkesinde havai fişeklerin kullanımı yasaktır. Renkli havai fişekler, çok önemli sağlık sorunlarına neden olan oksitlenme ajanı ozonun yer seviyesine inmesine neden olur. Bunun değerlendirmeye alınması hem doğa hem de insanlık adına çok yerinde bir tutum olacaktır" ifadesini kullandı. - Kastamonu

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title