Haberler

(Havadan Görüntülerle) - Cumhuriyetin Kuruluşu 93 Davulcunun Ezgileri ile Kutlandı

Maltepe Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı, sabahın erken saatlerinde ilginç bir etkinlikle kutlamaya başladı. İlçe meydanındaki etkinlikte Cumhuriyetin ilanı, geleneksel olarak yıllardır yapılan mübadil davulları çalınarak kutlandı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen 93 davulcu ile birlikte davul çaldı.

TÜRKİYENİN HER YERİNDEN DAVULCULAR GELDİ

Törende konuşan Başkan Ali Kılıç, "Maltepeliler, dolu dolu bir Cumhuriyet kutlaması yaşıyor. Her toplumun, her kültürün çeşitli gelenek ve görenekleri vardır. 93 davulcumuza teşekkür ediyorum. Sağ olsun bizi kırmadılar, Edirne'den, Adana'dan, ülkemizin çeşitli yerlerinden buraya geldiler. Nasıl ki Maltepeliler, mübadelen sonra buraya geldiklerinde, Mustafa Kemal ve devrimlerine sahip çıkmak için davul çalmışsa, biz de tam da bu dönemde, bazı değerlerimizin unutturulmak istendiği bir ortamda, bazı değerlerimizden vazgeçsek de olur denildiği bir ortamda, 'Hayır dur orada, biz Cumhuriyetçiyiz, Cumhuriyet'e sahip çıkıyoruz, çıkacağız' derizö diye konuştu.

15 TEMMUZ VURGUSU YAPILDI

Türk halkının Cumhuriyet'e her zaman sahip çıktığını ve bunun son örneğini de "15 Temmuz Darbe Girişimiönde gördüklerini ifade eden Ali Kılıç, şunları söyledi: "Bir tek nesil bile kalsa, Anadolu'nun en ücra köşesindeki Anadolu insanı ölümüne Mustafa Kemal'in devrimlerine sahip çıkacaktır. Tıpkı 15 Temmuz'da yapıldığı gibi. Ne yaptı Türk halkı? Sokağa çıktı, 'Ben Cumhuriyet'e sahip çıkıyorum' dedi.

MÜBADİL DAVULU NEDİR?

Selanik'ten göç edip Maltepe'ye yerleşen mübadiller,1924 yılından bu yana Cumhuriyet'in ilanını, davul zurnayla ve oyunlarla kutluyorlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 29 Ekim'in Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmasını 1925 yılının Nisan ayında kabul etmiş. Yani Mübadil Davulu adı verilen Cumhuriyeti kutlama etkinliği, Cumhuriyet Bayramı'nın kendisinden bile önce başlamış. Kısaca mübadiller 29 Ekim'i, kanun gereği bir bayram olduğu için değil, o günün değerini, mutluluğunu, neşesini içlerinde hissettikleri için kutluyorlar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Maltepe Belediyesi Ali Kılıç 29 Ekim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title