Haberler

Hava Kalitesi Bitkilerle Ölçülecek

Güncelleme:

Rize Belediyesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi işbirliğiyle kentte hava kalitesi biyomonitor bitkiler kullanılarak ölçülecek.

Rize Belediyesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi işbirliğiyle hava kalitesinin biyomonitor bitkiler kullanılarak ölçüleceği bildirildi.

Rize Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, projenin uygulanması için çalışmalar başlarken, şehir içinde bulunan aydınlatma direklerine yerleştirilen saksılarda biyomonitor bitkiler yetiştirilecek.

Biyomonitor bitkiler sayesinde hava kalitesinin değişimleri aylık ve mevsimsel olarak değerlendirilebilecek, şehirde oluşabilecek hava kirliliğinin önüne geçebilmek adına veriler de elde edilecek

Projenin tam olarak hayata geçirilmesiyle şehrin hava kalitesinin ölçümleri yapılacak, şehirdeki aydınlatma direklerinin görünümleri güzelleştirilecek. Projeyi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminden Doç. Dr. Hasan Baltaş, Yrd. Doç. Dr. Nilay Akçay, çevre mühendisi Murat Karayılan ve Kemal Ferah Başkan yürütecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, projenin, çevre kirliğinin önlenmesinde önemli yararları olacağını belirtti. Kasap, "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile oluşturmuş olduğumuz bu proje kapsamında şehrin muhtelif yerlerine yerleştirdiğimiz, havada bulunan zararlı maddelere tepki veren bitkiler sayesinde şehrimizin hava kalitesi değerlerini ölçmüş olacağız. Projenin tamamlanmasında emekleri olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah Rize için güzel işlere imza atmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nilay Akçay ise şunları kaydetti:

"Hava kirliliğinin belirlenmesinde analitik cihazlar kullanıldığı gibi biyomonitor organizmalardan da yararlanılabilmektedir. Biyomonitor organizmaların avantajı, anlık değil aylık ve mevsimsel gibi uzun süreli dönemlere ait bilgiler vermesidir. Bu projede alan, çizgi ve nokta kaynak verilerine göre örnekleme istasyonları belirlenecektir ve istasyonlardaki elektrik direklerine takılan çiçek saksılarına biyomonitor organizmalar yerleştirilecektir. Böylece hem biyomonitor organizmalarla dış etkilerden zarar görmeyecekleri şekilde bir izleme çalışması gerçekleştirilecek hem de şehrimize görsel bir katkı sağlanmış olacaktır. Bu proje Rize ili için bir ilk olacak, gelecek yıllarda yapılacak izleme ve değerlendirme çalışmaları için bir zemin hazırlayacaktır. Ayrıca elde edilen sonuçlar bilimsel toplantı ve kuruluşlarla paylaşılacaktır." - Rize

Kaynak: AA / Teknoloji

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize Belediyesi Reşat Kasap Akçay Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title