Haberler

Hava Harp Okulu Öğrencilerinin Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında Hava Harp Okulu öğrencilerinin de bulunduğu 72'si tutuklu 75 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında 24 tutuklu sanığın savunması tamamlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında Hava Harp Okulu öğrencilerinin de bulunduğu 72'si tutuklu 75 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında 24 tutuklu sanığın savunması tamamlandı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan duruşma salonunda görülen duruşmada savunma yapan Hava Harp Okulu öğrencisilerinden Ahmet Hamdi Göçer, teğmen Burhanettin Koyuncu'nun araç komutanlığını yaptığı araçta olduğunu anlattı.

Olay günü her şeyin olağan olduğunu belirten Göçer, tek olağan dışı durumu, Hava Kuvvetleri Komutanının denetime gelmesi şeklinde açıkladı.

Tutuklu sanıklardan Ahmet Emre Yönder ise 15 Temmuz darbe girişiminde mağdur listesine kendi isminin yazılmasını istediğini belirterek, pilot olmak için askeriyeyi seçtiğini, FETÖ ile ilgili bir kişiyi bile tanımadığını savundu.

Kendi insanına sıkacak kadar hain olmadığını belirten Yönder, "Araç hareket etti. Nereye gideceğimiz söylenmedi. Aracın en arkasındaydım komutanla muhatap olamadım. Acil ihtiyaçlarımızı bile gideremedik. Trafiğin durduğu yerde biz de durduk, polisler gelince zorluk çıkarmadan teslim olduk. Darbe girişimi olduğunu karakolda öğrendim." dedi.

"Savunmanı güzel hazırlamışsın"

Mahkeme Başkanı Hulusi Pur, "Savunmanı güzel hazırlamışsın, kimle hazırladın, hukuka aykırı veya kanuna aykırı emri de size anlattılar mı?" demesi üzerine Yönder, savunmasını arkadaşıyla beraber hazırladığını, kanuna aykırı emrin uygulanamayacağını, uygulayanın bizzat kendisinin sorumlu olacağını anlattı.

Sanık Ahmet Rıdvan Özkaynak da savunmasından önce bir askeri öğrencinin sorumluluk ve yükümlülükleriyle ilgili bildiklerinden bahsederek, "Ben normalde gideceklerin listesinde yoktum. Arkadaşımız sakat olunca yerine ben katıldım. Araçla hareket ettikten sonra İstanbul'da durduğumuzda komutanımız halka 'Güvenlik sebebiyle öğrencileri Hava Harp Okuluna götüreceğiz' dedi. Darbe girişimini karakolda öğrendim" diye konuştu.

"Size o gece 40 mermi verilmesinden şüphelenmediniz mi?"

Tutuklu sanıklardan Berat Hüseyin Taştan da o gece emirler doğrultunda hareket ettiklerini belirterek, araçlara bindiklerini, mermileri aldıklarını söyledi.

Komutanlarının araçlarının gidemeyeceğini anladığında kendilerine "uyuyun" emri verdiklerini dile getiren Taştan, kimseye ateş etmediklerini ifade etti. Taştan, FETÖ ile ilgili bir bağlantısının olmadığını savundu.

Mahkeme Başkanı Pur, "Daha önce hayatı idame eğitiminde 5 mermi yanınıza almışsınız. Size o gece 40 mermi verilmesinden şüphelenmediniz mi?" sorusu üzerine Taştan, mermilerin sayısının değişmesinin bu olayı anlayabileceği anlamına gelmediği için bu durumdan şüphelenmediğini belirtti.

Tutuklu sanıklardan Burak Işık da suçsuz olduğunu, vatanını ve milletini canından çok sevdiğini dile getirerek, terörist damgası yediği için çok üzgün olduğunu kaydetti.

Işık, Hava Harp Okulu Disiplin Kurulunun kendileriyle ilgili ihraç kararının kaldırıldığının belgesini yaklaşık 10 gün önce kendilerine yollandığını söyledi.

Ekrem Arslan da olay akşamı hiçbir şeyden haberlerinin olmadığını öne sürerek, "O akşam 21.15'te ankesörlü telefondan annemi aradım. 23.00-01.00 arası nöbetim olduğunu söyledim. 'Yarın telefonlarımız geri verilecek, bol bol konuşuruz' dedim. Benim o akşam bir yere gideceğimizden haberim olsa böyle konuşur muyum? O gün bize 40 mermi verilmesi bana gece atışı olacağı tahmini vermiştir" ifadelerini kullandı.

"PDY'ye mensup olabileceğin bilgisi sunulmuş"

Bindiği otobüsün iddianamede yanlış yazıldığını ve bunun düzeltilmesini isteyen tutuklu sanık Esat Furkan Yeşil de 13 Temmuz'da cep telefonunu ve diğer tüm iletişim araçlarını içeri bıraktığını, 15 Temmuz'da Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın geldiğini, onun haricinde olağan dışı hiçbir şeyin olmadığını savundu.

Yeşil ile ilgili mahkemeye sunulan evrakları okuyan Mahkeme Başkanı Pur, "Hava Harp Okulu tarafından sunulan 103 kişinin bulunduğu listede senin de ismin var. Sicil notunda PDY'ye mensup olabileceğin bilgisi sunulmuş. Annenin PDY'ye iltisaklı olabileceği bilgisi verilmiş" dedi.

Bunun üzerine Yeşil, iddiaları kesinlikle kabul etmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Babam askerdir. Askerliğimi hayalimdeki meslek olarak gördüm. Pilotluğu da çok istiyorum. Hava Harp Okulu benim için bir gelecekti. Bizi okuldan attıkları kararın iptal edildiğini de öğrenmiş bulunmaktayız. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum."

Savunma yapan Abdullah Bağcı da planör grubunda olduğunu, 10 Temmuz'da Yalova'ya katıldığını, 15 Temmuz'da tek olağanüstü durumun Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın birliği denetlemeye gelmesi olduğunu söyledi.

Duruşmada tutuklu 14 sanık da benzer yönde savunma yaparak, suçsuz olduklarını ve tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.

Sanıklara "etkin pişmanlık" hatırlatması

Bu arada, Mahkeme Başkanı Hulusi Pur, savunmasını bitiren tüm sanıklara TCK'nın etkin pişmanlık maddesini hatırlatarak bildikleri bir şey varsa bunu söylemesi için fırsat verdiğini aktardı.

Bu talebe ilişkin de sanıkların tamamı FETÖ ile bir bağlarının bulunmadığını belirterek, bu konuda anlatabilecekleri herhangi bir şeyin olmadığını söyledi

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Taştan İstanbul Silivri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title