Haberler

Hatay Tüsiad'ın Hatay Çıkarması

Tüsiad'ın Hatay çıkarması TÜSİAD'ın Hatay çıkarması TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes ve çok sayıda işadamı, Hatay'da kent yöneticileri ile görüştü, bölge ekonomisiyle ilgili temaslarda bulundu.

Tüsiad'ın Hatay çıkarması

TÜSİAD'ın Hatay çıkarması

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes ve çok sayıda işadamı, Hatay'da kent yöneticileri ile görüştü, bölge ekonomisiyle ilgili temaslarda bulundu.

VALİ TOPACA: HATAY TİCARETİ BİLEN BİR KENT

TÜSİAD heyetini Valilik Abdurrahman Melek Toplantı Salonu'nda ağırlayan Hatay Valisi Ercan Topaca, bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, il hakkında bilgi verdi. Tarımsal faaliyetlere değinen Vali Topaca, Türkiye zeytin üretiminin yüzde 12'sini karşıladıklarını, narenciyede yüzde 25'e yakın bir kapasite olduğunu, maydanoz üretiminin tamamına yakınının ise Samandağ ilçesinde yapıldığını anlattı. Hatay'ın çok eskinden beri ticareti bilen bir kent olduğunu belirten Vali Topaca "Bu konuda çok da avantajımız var. Örneğin Arapçayı bilen çok sayıda insanımız var. Bu husus Ortadoğu coğrafyası ile olan ticareti çok kolaylaştırıyor. Coğrafi konum olarak da Hatay tam bir kesişme noktasındadır. İskenderun'un Akdeniz'e açılan bir kapı olması, Afrika'ya en yakın liman olması ilimiz açısından birçok avantajı beraberinde getiriyor" dedi. Topaca, buna eş zamanlı olarak yürütülen Amanos Tüneli projesinin de Hatay açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Topaca "Amanos Tüneli hayata geçtiği takdirde ulaşım kalitesi çok artacaktır. Bu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz'i buluşturacak bir projedir" diye konuştu.

SAVAŞ SONSUZA KADAR DEVAM ETMEYECEK

"Sınırımızdaki savaş sonsuza kadar devam etmeyecek" diyen Hatay Valisi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yatırımları burada yaparken Suriye'yi, Halep'i, Bağdat'ı da düşünmek lazım. Çünkü Hatay buralara en yakın lokasyonlardan birisi. İnşallah barış da sağlanır. Suriye'ye, Irak'a yollar otoyol haline gelir. Barışın en kısa sürede sağlanmasıyla insanlığa yarar sağlayacak çok daha fazla hizmeti yapabiliriz."

HİÇBİR GÜVENLİK SORUNU YOK

Vali Topaca, ilin güvenlik durumu hakkında da şunları söyledi: "Vali olarak söyleyebilirim ki bu kentte hiçbir güvenlik sorunu yok. Güvenlik sorunu bizim sınırımızın öbür tarafındadır. Bundan belki kısmen etkilenebiliriz ama üretimi etkileyecek güvenlik sorunumuz yok burada. Dünyanın her kentinde yaşanan normal bazı sorunlar olabilir ama sanayi ve üretimi etkileyecek bir sorunumuz yok. En önemli sorunumuz tanıtım, bu algıyı yıkmak istiyoruz. Sizlerin ziyaretiyle TÜSİAD Başkanı gelip burada gezebiliyorsa burada bir sorun yoktur algısını yaratmayı arzu ediyoruz. Çünkü Hatay hoşgörü ve medeniyet şehri. Ortodoks, Protestan, Katolik ve Süryani kilisesi hepsinin bir arada hoşgörü içerisinde yaşadığı bir bölgedeyiz. Ezan sesini ve çan sesini birlikte dinleyebildiğiniz özel bir bölgedeyiz. Burada kimse de bu durumu yadırgamaz."

380 BİN SURİYELİ VAR

Şu anda İstanbul'dan sonra en fazla Suriyelinin Hatay'da olduğunu söyleyen Vali Topaca "Yaklaşık 380 bin Suriyeli misafirimiz var. Bu insanları yolda, sokakta görmeyeceksiniz. Çünkü Hatay'ın kozmopolit yapısı ve bu insanlara komşu olmanın beraberinde getirdiği benzerlik sayesinde bu insanlar şehirde dikkat çekici bir kargaşa yaratmıyor" ifadesini kullandı.

SYMES: FARKLI BÖLGELERLE İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ise amaçlarının TÜSİAD'ın bölgesel kalkınma konusundaki duyarlığıyla farklı bölgelerde çalışmalarını zenginleştirmek olduğunu söyledi. Türkiye'nin farklı bölgeleriyle TÜSİAD'ın daha büyük kuruluşlarını bir araya getirmeyi 'çok arzu ettiklerini' vurgulayan Symes, şunları kaydetti: "Şöyle yanlış bir algının olduğunu hep söylüyoruz; TÜSİAD büyük kurumların gibi algılansa da TÜSİAD'ın aslında o bütün tedarik zinciri ile bütün Türkiye'yi kapsayan bir iş dünyası örgütü olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Özellikle son iki senedir bizim çok önem verdiğimiz Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) var. Bu, bölgesel kalkınmada farklı, gelişmiş ve gelişmekte olan bölgelerdeki iş dünyası insanlarını birleştirerek bir yol haritası etrafında daha değer yaratacak alanlarda yatırımı teşvik etmek anlamında önemli bir projedir."

KOBİ'LERLE TOPLANTI

TÜSİAD heyeti için akşam da Antakya Şehir Kulubü'nde yemek verildi. Yemeğe Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Lütfü Savaş, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadaoğlu ve Antakyalı hayırsever işadamı Erol Bilecik ile iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı. Heyetin programında, KOBİ'lerin dijital dönüşümü hakkında düzenlenen bir toplantı da yer al ıyor.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ercan Topaca Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title