Haberler

Türkmenler İçin Sınırda Sahra Hastanesi Kuruldu

Güncelleme:

Suriye'de Esad güçlerinin operasyonu karşısında zor durumda kalan Bayırbucak Türkmenleri için, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında sahra hastanesi kuruldu.

Suriye'de Esad güçlerinin karadan, Rusya'nın da havadan ve denizden saldırıları karşısında zor durumda kalan Bayırbucak Türkmenleri için, Sağlık Bakanlığı'nca Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Suriye sınırında sahra hastanesi kuruldu.

SALDIRILAR TÜRKMENLERİ ZOR DURUMDA BIRAKTI

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Suriye toprakları üzerinde yaşayan Bayırbucak Türkmenleri, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı birliklerin karadan, Rusya'nın da havadan ve denizden düzenlediği saldırılar nedeniyle zor günler geçiriyor.

SINIRDA BULUNAN KÖYLERE SIĞINIYORLAR

Saldırılar nedeniyle evleri ve köylerini terk eden Türkmenlerin 10 günden bu yana Türkiye sınırına doğru kaçışları sürerken, gelen aileler Yayladağı ilçesinin Aşağıpulluyazı Mahallesi'nin karşısındaki, Suriye sınırı içinde kalan Yamadı, Zeytincik ve Robin köyleri ile Kızılçat Mahallesi'nin karşısında Sellur Köyü'ne sığınıyor.

HATAY'A GETİRİLEN YARALILARDAN 12'Sİ ÖLDÜ

Saldırılarda yaralanan bazı Türkmenlerin, Hatay'daki hastanelerde tedavileri sürerken son 10 günde bu yaralılardan 12'si yaşamını kaybetti. 56 yaralının tedavilerinin devam ettiği belirtilirken, bunlardan 22'sinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

TÜRKİYE, TÜRKMENLERİN YARDIMINA KOŞTU

Saldırıların şiddetlenmesiyle birlikte Türkiye'de ilgili makamlar acil önlemler oldu. İlk olarak bölgeye Türk Kızılayı gitti. Hatay Valisi Ercan Topaca, Kızılay ekibinin dün itibariyle bölgeye ulaştığını söyledi. Kendisi de dün akşam saatlerinde bölgeye giderek incelemeler yapan Vali Topaca'nın açıklaması, sınırımıza gelenlerin sayısını da netleştirdi.

YAPILAN YARDIMLAR RAKAM RAKAM AÇIKLANDI

Topaca, "Yaklaşık bin 500 Türkmen sınır bölgemize gelmiş durumda. Kış şartları başlıyor. Süratle çadır ihtiyaçlarını, battaniye ihtiyaçlarını ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık. 575 çadır kendilerine ulaştırıldı. 4 bin 200 adet battaniye ihtiyaç olan tıbbi malzemeler, yiyecek anlamında 20 bin civarında konserve, 2 bin adet kit şeklinde yiyecek malzemesini ulaştırdık."

SAHRA HASTANESİ HİZMETE AÇILDI

Saldırıların artmasının ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve AFAD ile birlikte çatışmada ve saldırılarda yaralanan Türkmenler için Suriye tarafında sıfır noktasında sahra hastanesi kurdu.

7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERECEK

Bayırbucak Türkmenleri bölgesine kurulan sahra hastanesinde yeteri kadar doktor ve sağlık personeli de görevlendirildi. 7 gün 24 saat hizmet verecek olan hastanede bölgeden gelecek yaralılara gerekli ilk müdahale yapıldıktan sonra, öncelikle durumu ağır olanlar hazır bekletilen ambulanslar Hatay'daki hastanelere götürülecek.

TÜRKMEN KOMUTAN HAYATINI KAYBETTİ

Saldırılar sonucunda Türkmenler için önemli olan bölgelerden biri olan Kızıldağ'ın, rejim askerlerinin kontrolüne geçtiği haberleri geldi. Rusya uçaklarının ağır bombardımanı sonunda Esad'a bağlı helikopterlerin asker indirdiği Kızıldağ'ın savunması sırasında Türkmen komutan Zekeriya Abdullah'ın da hayatını kaybettiği kesinlik kazandı.

"İSTEDİĞİ YERİ KIZILDAĞ'DAN VURABİLİR"

Sultan Abdülhamit Tugayı Temsilcisi Tahsin Hoşkar, Esad güçlerinin eline geçen Kızıldağ'ın, Türkmenler için çok kritik ve stratejik bir yer olduğuna dikkat çekti. Böylesine önemli bir yerin Esad'a bağlı birliklerin eline geçmesinin çok önemli olduğunu belirten Hoşkar, "Kızıldağ'ı Esad aldı ve şimdi oraya yığınak yapıyor. Kızıldağ'dan istediği Türkmen köyünü vurabiliyor. Kızıldağ, Türkmenler için çok stratejik bir yerdi ve elimizde onların silahına karşı silah yoktu, çok şehit verdik ve mecburen çekilmek zorunda kaldık" diye konuştu.

"KASAP TEPESİ DÜŞERSE TÜRKMENDAĞI DA DÜŞER"

Rusya'nın bölgeye gelmesiyle birlikte Beşşar Esad'ın Türkmenlere yönelik saldırılarının daha da arttığını kaydeden Tahsin Hoşkar, şunları söyledi:

"Son bir aydır, özellikle Rusya'nın bölgeye gelmesiyle ağır saldırı altındayız. Esad rejimi önce bizi hedef alamıyordu ancak Rusya bizi net hedef alıyor ve o nedenle biz Kızıldağ'ı kaybettik. Rusya olmasa; Esad hayatta Kızıldağ'ı alamazdı. Rusya'nın ağır bombardımanı sonucunda bu oldu. Esad şimdi Kasap Tepesi, Türkmendağı ve Kürt Dağı'na saldırıyor. Özellikle Kasap Tepesi'ne yoğun bir saldırı var ve orada şu an çatışma devam ediyor. Eğer orası da düşerse Türkmendağı'nı da, Kürt Dağı'nı da tamamen kaybederiz. Bayırbucak'da durum çok kötü. Saldırılar nedeniyle kardeşlerimiz Yayladağı'nın karşısındaki Sellur, Zeytincik, Yamadı ve Robin köylerine sığınıyorlar. Şu anda o köylerde 20 bin civarında sivil ve var bunların 8 bini Türkmen, diğerleri Arap kardeşlerimizdir. Türkiye'den o köylere çadır ve battaniye geldi. Bölgede Türkmenlere yönelik saldırılar devam ediyor."

"TÜRKMEN BİRLİKLERİN İHTİYAÇLARI BULUNUYOR"

Türkiye sınırına yakın köylerde toplanan Türkmenler için Türkiye'nin çadır, battaniye ve yemek konusunda gerekli tüm yardımları yaptığını belirten Tahsin Hoşkar, saldırı altındaki Türkmen birliklerin de ihtiyaçları olduğunu söyledi.

"ÖNCE ALLAH'A, SONRA TÜRKİYE'YE TEVEKKÜL ETTİK"

Birliklerin çok acil ağır silahlara ihtiyaç duyduğunu kaydeden Hoşkar, "Bizim ne yemeğe ne de yatağa ihtiyacımız var. Biz orada ot ile de yaşarız. Bir tek ağır silahlara ihtiyacımız var. Silah olsun bize yeter. Bu olaylar başlayınca Türkmen olarak bizler önce Allah'a sonra Türkiye'ye tevekkül olduk. Türkmen olarak kim bize sahip çıkacaktı? Türkiye'den başka kim sahip çıkar ki bize?" diye konuştu.

HATAY'DAN YARDIM ULAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Tahsin Hoşkar ayrıca, bölgeye kurulan sahra hastanesinin Türkmenler açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Bu arada Hatay'ın bazı ilçelerinde de Bayırbucak bölgesine yardım toplanıp ulaştırılmaya çalışılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Beşşar Esed Yayladağı Suriye Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title