Haberler

Hatay'ın Mozaikleri Paris'te Tanıtılacak

ROMA dönemine ait olan ve bulunduğunda arkeoloji dünyasında büyük şaşkınlık uyandıran 'Neşeli ol, hayatını yaşa' yazdığı iddia edilen mozaik, yurtdışında tanıtılacak.

ROMA dönemine ait olan ve bulunduğunda arkeoloji dünyasında büyük şaşkınlık uyandıran 'Neşeli ol, hayatını yaşa' yazdığı iddia edilen mozaik, yurtdışında tanıtılacak.

Hatay'da yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan ve dünyanın nadir eserleri arasında gösterilen mozaik, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Paris'te UNESCO binasında düzenlenecek özel lansmanda sergilenecek.

SIRA FRANSA'DA

Anadolu'nun mozaiklerini tüm dünyaya tanıtmayı amaçlayan TURKEY ONE Derneği, Mozaik Yolu projesi kapsamında İsviçre ve Venedik'in ardından 25 Ekim'de Paris'te özel bir lansman düzenleyecek. Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri'nin desteği ile düzenlenecek lansmanda Hatay'da bulunan ve dünyada nadir eserler arasında gösterilen "Neşeli ol, hayatını yaşa" yazısının bulunduğu mozaik, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Paris'te sergilenecek. Hatay'ın simgesi haline gelen ve Roma dönemine ait önemli ipuçları taşıyan mozaik, lansmana katılacak olan UNESCO delegelerine, uluslararası yatırımcılara, akademisyen ve sanatçılara aynı zamanda sanata yatırım yapan kuruluşlara ve diplomatik çevrelere tanıtılacak.

25 Ekim'de Paris'te düzenlenecek lansmana katılacak olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Türkiye'de bir benzeri olmayan dünyada ise nadir eserlerden biri sayılan "Neşeli ol, hayatını yaşa" yazıldığı yorumu yapılan mozaiğin, Paris'te büyük ilgi göreceğine inandığını belirtti. Kazılarda bulunduktan sonra gerek tarihçi gerekse arkeologların ilgi odağı haline gelen mozaiğin, uluslararası bir platformda tanıtımının Anadolu'nun sahip olduğu tarihi mirasın zenginliğine ve bölgeye yönelik kültür turizmine büyük katkılar sağlayacağını ifade eden  Savaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bulunan eser, binlerce yıl öncesinde dahi Hatay'ın barış ve huzur kenti olduğunu bize kanıtlıyor.  Biz de Hatay'ın binlerce yıllık bu özelliklerini bulduğumuz eserlerle yurtdışında etkili tanıtımlar yapmak, her yönüyle Hatay'ı ve Anadolu'yu anlatmak istiyoruz. Paris'te yapacağımız bu tanıtımda sergileyeceğimiz eserler, inanıyorum ki başta UNESCO delegeleri olmak üzere düğer tüm katılımcılarda farklı bir heyecan uyandıracaktır."

GREKÇE YAZILI

Hatay'da nisan ayındaki kazıda bulunan ve üzerinde Grekçe 'Neşeli ol hayatını yaşa' yazdığı anlamı çıkarılan mozaikle ilgili olarak Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin ile birlikte rapor hazırlayan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hatice Pamir, 'Yemeğe koş', 'Uygunsuz zaman' ve 'Neşe' yazdığını belirterek, 'Neşeli ol hayatını yaşa' diye de yorumlanabileceğini, yanlış olmayacağını açıklamıştı.

- Hatay

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsviçre Paris Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title