Haberler

Hatay, Eylül Ayında Lezzet Zirvesine Ev Sahipliği Yapacak

Zengin mutfağıyla bilinen ve 'Dünya Gastronomi Şehri' olmak için UNESCO'ya yaptığı başvurusu kabul edilen Hatay, 3-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 'Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri' etkinliğine evsahipliği yapacak.

Zengin mutfağıyla bilinen ve 'Dünya Gastronomi Şehri' olmak için UNESCO'ya yaptığı başvurusu kabul edilen Hatay, 3-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ' Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri' etkinliğine evsahipliği yapacak. Çok sayıda Akdeniz ülkesinin katılacağı ve Lezzet Zirvesi olarak değerlendirilen etkinlikle ilgili olarak, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Bu dünyada ilk kez yapılacak bir organizasyon. Hem ülkemizin tanıtımına ciddi katkı yapacak, hem de Akdeniz ülkeleri arasında var olan dostluk, dayanışma ve işbirliği duyguları daha güçlenmiş olacak dedi. Hatay Valiliği'nin koordinasyonuyla, 'Hatay İl Yenilik Platformu' tarafından 3-6 Eylül tarihleri arasında, Akdeniz ülkelerinin katılımıyla 'Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri' etkinliği düzenlenecek. Geleneksel ve zengin mutfak kültürünü günümüze taşıyabilen 'Hatay Mutfağı'nın uluslararası alanda bilinir olmasının hedeflendiği etkinliğin tanıtım toplantısı The Marmara Oteli'nde yapıldı. Toplantıya, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, tiyatro sanatçısı Hamdi Alkan, Hatay'ın çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Toplantıda, 600 çeşit yemeği ile 'Dünya Gastronomi Şehri' olmak için adaylık başvurusu UNESCO tarafından kabul edilen 4 dünya şehrinden biri olan Hatay'ın mutfak kültürü ve sıra dışı lezzetleri anlatıldı.

DÜNYADA İLK KEZ YAPILACAK BİR ORGANİZASYON

Vali Celalettin Lekesiz, Hatay'ın çok güçlü ve zengin bir mutfağı olduğunu vurgulayarak, Hatay'da 600'ün üzerinde yemek çeşidi var. Kahvaltısında 168 çeşit ürün var ve bunların en az 90 tanesi Hatay'a özgü yiyeceklerdir. Hatay'ı mutfak zenginliğiyle, turizm değerleri açısından daha tanınır ve bilinir kılmak için, aynı medeniyet havzası içinde, yani Akdeniz ülkeleriyle benzer özelliklerini buluşturmak üzere Akdeniz ülkeleriyle geleneksel mutfak günlerini organize etmek istedik. Bu organizasyon dünyada ilk kez yapılacak bir organizasyon. 24 Akdeniz ülkesine davetiyelerimizi gönderdik. Ana başlığımız emek ve yemek olacak. 4 gün boyunca workshop çalışmaları, atölye uygulamaları olacak. Organizasyona ulusal ve uluslararası düzeyde en az 70 lezzet ustası, gurme katılacak. Herkes birbirinin mutfağından etkilenerek, daha da zenginleşmiş olarak ayrılacak. Hem ülkemizin tanıtımına ciddi katkı yapacak hem de Akdeniz ülkeleri arasında var olan dostluk, dayanışma ve işbirliği duyguları daha güçlenmiş olacak diye konuştu.

HAMDİ ALKAN'DAN ETKİNLİĞE DESTEK

Antakyalı olmasıyla bilinen tiyatro sanatçısı Hamdi Alkan da, Hatay'ın damaksal hafızanın en renkli şekilde yaşandığı ve dünyada mutfağıyla bilinmesi gereken bir yer olduğunu söyledi. Hatay'ı ziyaret edenlerin özellikle Hatay mutfağından da bahsettiklerinin altını çizen Alkan, Dünya küçülüyor diyoruz, benim bildiğim Hatay'a en az 15 lezzet turu düzenleniyor. Bunu dünya ölçeğinde düşündüğünüzde, çok daha fazla şeyler doğacaktır ifadesini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celalettin Lekesiz Akdeniz Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title