Haberler

Hatay'da "Turizm Haftası" Etkinlikleri

Vali Lekesiz: ''2023'te Hatay'ın en az 1 milyon yerli yabancı ziyaretçiyi ağırllamasını, yıllık turizm sektöründen en az 600 milyon dolar gelir elde etmesini hedefliyoruz''

Antakya'da Turzim Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında. el sanatları sergisi açıldı.

Saray Caddesi'ndeki serginin açılışını Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ümmühan Eryurt birlikte yaparak stantları gezdi.

Vali Lekesiz, sergide gaztecilere yaptığı açıklamada, Hatay'ın yüzyıllar, binyıllar içerisinde onlarca kadim uygarlığa ev ahipliği yapmış çok özel bir yerleşim birimi olduğunu söyledi.

Akdeniz çoğrafyasının en kadim geleneklerinden, yerleşim merkezlerinden ve her açıdan geleneklerinin en özgün halini yansıtan çok özel bir çoğrafya içerisinde bulunduğunu vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:

"Hatay'ın tarihini inceliyelim dediğiniz vakit Hatay'dan öte insanlığın ortak hikayesini karşınızda görüyorsunuz. Onlarca kadim uygarlığa ev sahipliği yapmanın beraberinde getirdiği pek çok zenginlikler var. Bunların en başında gelen toplumsal hoşgörü diğer taraftan tüm bu farklılıkların aynı zamanda örf ve ananeye, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarına ve mutfağa yansıdığını görmek memnuniyet vericidir. İnsanlığın ortak ayak izlerini sürmek isteyenler içinde günümüzde halen Hatay çoğrafyasında çok derin bir tarihin ve zengin bir kültür mirası içerisinde ibretlik eserlere rastlamak mümkündür. Tüm bunları aynı zamanda turizme kazandırmakta önemlidir. Hatay'ın geleceğe ilişkin turizme yönelik hedeflerinin belirledik. Turizm stratejisi ve eylem planı yaptık ve bu çercevede karalı bir şekilde Hatay gelecekte bugün olduğundan çok daha güçlü olacağı bir turizm hedefine doğru yürüyor. 2023'te Hatay'ın en az 1 milyon yerli yabancı ziyaretçiyi ağırllamasını, yıllık turizm sektöründen en az 600 milyon Dolar gelir elde etmesini hedefliyoruz. Benzeri hedefler buna yönelik çalışmalar var. Çalışmalar memnuniyet vericidir."

Lekesiz, Hatay'da Eylül ayının ilk haftasında dünyada ilk defa ' Akdeniz Ülkeri Mutfak Günleri' adı altında bir etkinlik düzenleceğini bildirdi.

Organizasyona 24 Akdeniz ülkesine bu konuda davetiye göndermeye başladıklarını ayrıca Dış İşleri Bakanlığı ile etkinlik için gerekli görüşmeleri yaptıklarını ifade eden Lekesiz, şunları kaydetti:

"Konunun organizasyonuyla ilgili tüm detaylar mutfak sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum örgütleride işin içerisinde olmak üzere yoğun bir şekilde çalışmaları başlattık. Mutfak deyip geçememek lazım. Sadece yemek, içmek ve karın doyurma işi değil. Bunun lezzet hissi, insan zihninde aynı zamanda estetik duyguların imalini sağlayan bir histir. Mutfak kültürü denildiği zaman Hatay Türkiye'de hatta dünyada akla gelen önemli merkezlerden bir tanesidir. 600'den fazla çeşit yemeğiyle gerçekten bir lezzet şöleni sÖz konusudur. Kahvaltısında 170'e yakın ürünün olduğunu belirledik ve bunlardan en az 90'ı tamamen Hatay'a özgü diğerleride her yerde bulunan türden değil ama 90'ı varki Hatay'dan başka yerde yok. Bunu başka yerler için söylemek mümkün değil. Bu yüzyıllardır, bin yıllardır farkı dinlerin, dillerin, etnik kökenlerin, inanöların ve kültürleri bir arada yaşatmanın beraberinde getirdiği zenginliğin bir parçası diye değerlendiriyorum"

Lekesiz, Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri etkinliğini Hatay'a ve ülkeye yakışır bir şekilde yapacaklarını ayrıca bu etkinlikle ilin ve ülkenin  turizm açısından tanınır, bilinir olmasına katkı yaparken diğer taraftan da Akdeniz çoğrafyası üzerinde yaşayan ülkelerin dayanışmalarına ve insanlığın barşına da bir katkı yapmış olacağını belirtti.

Etkinlikte Antakya Belediyesi Mehteran Takımı ve halk oyunları gösterisi sunuldu. - Hatay

Kaynak: AA / Yerel

Celalettin Lekesiz Turizm Haftası Akdeniz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title