Haberler

Hatay'da 15. Engelsiz Üniversiteler Bölge Toplantısı

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Eren, herkesin birer engelli adayı olduğunu belirterek "Bu nedenle engellilerle ilgili çalışmaları her düzeyde yürütmek, bilimsel veriler toplamak, engellilerin hayata sıkı sıkı bağlanması için yapılması gereken çalışmaları bilimsel olarak belirlemek ve bu doğrultuda politika yapıcılara önerilerde bulunmak, bizlerin en temel görevleri arasında yer almaktadır" dedi.

Eren, Rektörlük konferans salonunda düzenlenen 15. Engelsiz Üniversiteler Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, toplantının ilkinin 2007'de yapıldığını ve üniversite olarak 15'incisine ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sinin engellilerden oluştuğunu ifade eden Eren, şöyle devam etti:

"Bu oran, ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Avrupa Birliği ülkelerinde engellilerin oranı yüzde 15,7 civarındadır. Ülkemizde bu oran yüzde 12,9 civarında. Bu aslında belli bir engelli grubunu ifade etmiyor, genel olarak bütün engellileri fiziksel, zihinsel, doğumdan veya sonradan engellileri de içine alan oranlar. Engelliler, hayatımızın bir realitesi ve bu realiteden bizler de güvencede değiliz. Her birimiz birer potansiyel engelli adayı olabiliriz. Bu nedenle engellilerle ilgili çalışmaları her düzeyde yürütmek, bilimsel veriler toplamak, engellilerin hayata sıkı sıkı bağlanması için yapılması gereken çalışmaları bilimsel olarak belirlemek ve bu doğrultuda politika yapıcılara önerilerde bulunmak, bizlerin en temel görevleri arasında yer almaktadır."

Eren, özellikle engelliler konusunda öğretim elemanları ve akademisyenlerin hem politikacılara hem de topluma rehberlik etmekle yükümlü olduğunu vurguladı.

Engelli olmanın hayata tutunabilmek için birtakım sınırlılıkları beraberinde getirdiğini aktaran Eren, "Ancak bu sınırlılıkların çok daha ötesindeki ana sınırlılık, engelsiz insanların engellilerin önüne ördükleri duvarlardır. Bu duvarların kaldırılması için hep birlikte çalışmalıyız." diye konuştu.

MKÜ'nün engelsiz üniversite çalışmalarını "engelsiz kampüs" adıyla 2010'da başlattığına işaret eden Eren, bu proje çerçevesinde engelli öğrencilerin kampüste her alana erişebilmeleri için gerekli alt yapı çalışmalarının yürütüldüğünü bildirdi.

Konuşmaların ardından engelli öğrencilerin yaptığı el işi ürünlerin yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi.

Toplantı, 3 gün sürecek.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Üniversitesi Avrupa Birliği Veysel Eren Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title