Haberler

Hastalara Uyarı

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kenan Yalçın, "Ramazan ayı süresince ağır yiyeceklerin tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporların yapılmaması gerekir" dedi.

Oruç, uzmanlar tarafından sağlıklı kişilerde midenin dinlenmesi ve vücutta detoks etkisi yapması nedeniyle yararlı bulunurken, hastalar için ise bazı sağlık problemlerini beraberinde getirmesi nedeniyle doktor tavsiyesine göre oruç tutulması öneriliyor.

Tokat Medikal Park Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kenan Yalçın, Ramazan ayı dolayısıyla özellikle böbrek, kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanlara uyarılarda bulundu. Yalçın, "Ramazan ayı süresince ağır yiyeceklerin tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporların yapılmaması gerekir. Oruç tutulmasının sakıncalı olduğu hastalıkların başında tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka beslenmesi gereken hastalar geliyor. Devamlı ilaç kullanmayı gerektiren kalp, böbrek, karaciğer hastaları ile ağır şeker hastalığı olan hastalar ise bu sırayı izliyor. Ayrıca şiddetli ağrılı hastalıkları sebebiyle ilaç kullanması gereken, ülser hastalığı ve diğer sancılı hastalıkları olanlar ile mevcut bir hastalığın oruç sebebiyle daha ağırlaşabileceği ya da sıhhatin bozulacağından endişe edilen hastalığı olanlar (tüberküloz ve diğer ateşli hastalıklar gibi) oruç tutmamasını öneriyoruz" diye konuştu.

Opr. Dr. Kenan Yalçın, ayrıca böbrek yetersizliğinde en kesin tedavi bol su içilmesi olduğundan, böbrek hastalarının oruç tutmasının sakıncalı olduğunun altını çizerek, "Böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları halinde yetersizlik daha da ilerler. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını çok fazla kapatamadıklarından, hastalığının farkında olmayan birçok kişi, ramazan sonrası böbrek yetersizliği nedeniyle doktora başvurur. Diğer taraftan böbrek taşı olan hastaların susuz kaldıkları dönemlerde şikayetleri artabileceğinden veya hastalıkları ilerleyebileceğinden dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu hastalarda en önemli sorun suyun dengeli alınamamasıdır. Uyku dışındaki yaklaşık 16 saatlik süreç içerisinde özellikle kaybın fazla olduğu yaz aylarında kalbi sağlam olan hastalarda ortalama saat başı alınacak bir bardak sıvı ( su, meyve suyu, maden suyu, açık çay, soda, ayran gibi asitli olamayan içecekler) vücudun gereksinimini karşıladığı gibi kayıpları da yerine koyan dengeli, böbrekleri koruyan çalışmasını sağlayan doğru bir yaklaşım olacaktır" şeklinde konuştu. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kenan Yalçın Tokat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title