Haberler

Haşimi Diyarbakır'dan Şükür İstanbul'dan

Güncelleme:

Ak Parti'de Bazı Aday Adaylarının Nereden Aday Olacağı İse Netleşmeye Başladı

AKP'yi 12 Haziran genel seçimlerine taşıyacak milletvekili listesine kimlerin girip, kimlerin girmeyeceği merakla beklenirken, bazı aday adaylarının nereden aday olacağı ise netleşmeye başladı

Galatasaray'ın eski futbolcularından Hakan Şükür'ün İstanbul birinci bölgeden, eski milletvekili Haşim Haşimi'nin ise Diyarbakır'dan aday gösterileceği belirtiliyor.

AKP'nin son belediye seçimlerinde aday göstermeyi düşündüğü ancak, AKP'nin teklifini kabul etmeyen ilahiyatçı Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun da yine Diyarbakır'dan aday gösterilebileceği belirtildi.

AKP'nin, son yerel seçimlerde İstanbul'da belediye başkanı adayı olarak göstermek istediği eski futbolcu Hakan Şükür'ün, 12 Haziran genel seçimlerinde, İstanbul birinci bölgeden aday gösterileceği kulisleri yapılıyor.

-HAŞİMİ BÖLGEDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR-

AKP için pilot illerden biri olan Diyarbakır'dan kimlerin aday olabileceği de yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. Özellikle Kürt politikasının şekillenmesinde önemli bir role sahip olan Seyyit Haşim Haşimi AKP'den Diyarbakır aday adaylığı için başvuru yaptı.

Demokratik Açılım sürecinde Başbakan Erdoğan ile sık sık görüşen ve Irak ile Türkiye arasında zaman zaman politikaların belirlenmesinde önemli rol oynayan Haşimi'nin, Diyarbakır'dan aday gösterileciğine kesin gözüyle bakılıyor.

Haşimi, Diyarbakır'da, bölgesinde seyyit soyundan geldiğine dair söylemler ve geniş aile yapısıyla biliniyor. 1989-94 döneminde RP'den Cizre'de belediye başkanlığı yapan Haşimi, Tansu Çiller'in, korucu olmasını isteyip kabul etmeyince gözaltına alınmasıyla tanınıyor.

1995'te RP'den ve 1999'da FP'den iki kez üst üste milletvekili seçilen ve daha sonra ANAP'a katılan Haşimi, BDP ve PKK dışında bir Kürt olgusu olduğuna ve bu konuda ciddi çalışmalar yapılması halinde çok aşama kaydedileceğine ancak, çözüm yerine sorun yaratmanın yanlışlığı üzerinde durmasıyla dikkatleri üstüne çekti.

Haşimi, Toplum Sorunlarını Araştırma Vakfı'nı kurarak bu konuda çalışmalara ve raporlara imza attı. Bu sıfatla ABD'nin Ankara büyükelçiliğinde düzenlenen ve kapatılan DTP'li milletvekilleri hariç "Kürt kökenli siyasetçi ve vekillerin katıldığı" kahvaltılı toplantıda Kürt sorunu ve bölge hakkında görüşlerini bildirdi.

Haşimi, hükümetin bu son dönemde yürüttüğü siyasette başarılı olduğunu belirterek, ılımlı çizginin faydalarından bahsedip, duruşunu net olarak sergilemişti. Bu gerekçelerle Haşimi'nin, özellikle "Demokratik Açılım" sürecinin devam ettirilmesi konusunda önemli rol oynayacağı kaydedilirken, Diyarbakır'dan aday gösterilceğine kesin gözüyle bakılıyor.

-HATİPOĞLU YENİDEN-

Son yerel seçimlerde AKP'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanlığı için aday gösterilmek istenen ilahiyatçı Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun bu kez Diyarbakır'dan milletvekili adayı gösterileceği belirtiliyor.

Özellikle muhafazakar kesimin sevdiği Hatipoğlu, 1955 Diyarbakır doğumlu. 1981 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni tamamlayan Hatipoğlu'nun da Diyarbakır'dan milletvekili adayı gösterilebileceği kulislerde yer alan bilgiler arasında.

 

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title