Haberler

Hasan Fehmi Kinay, Vali Şerif Yılmaz'a 3 Boyutlu 'Kütahya Tarih Atlası' Hediye Etti

Beylerbeyi Tarih Araştırmaları Çevre ve Eğitim Derneği yönetimi, Vali Şerif Yılmaz’ı ziyaret ederek, 3 boyutlu ’Kütahya Tarih Atlası’nı takdim etti.

Beylerbeyi Tarih Araştırmaları Çevre ve Eğitim Derneği yönetimi, Vali Şerif Yılmaz'ı ziyaret ederek, 3 boyutlu ' Kütahya Tarih Atlası'nı takdim etti.

Vali Şerif Yılmaz, Beylerbeyi Tarih Araştırmaları Çevre ve Eğitim Derneği yönetimini ağırladı. Makamda gerçekleşen ziyarette Beylerbeyi Tarih Araştırmaları, Çevre ve Eğitim Derneği Başkanı Hasan Fehmi Kinay, Mustafa Yenipazar, İsmail Dirgin ve Ahmet Güven hazır bulundu.

Ziyarette Vali Şerif Yılmaz'a desteklerinden dolayı teşekkür eden Hasan Fehmi Kinay Beylerbeyi Tarih Araştırmaları Çevre ve Eğitim Derneği tarafından çıkarılan 3 boyutlu Kütahya Tarih Atlası ve dernek faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Kütahya Tarih Atlası'ndan elde edilecek gelirle derneğin diğer projelerinin hayata geçirileceğini belirten Kinay, " Türkiye'de ilk defa 3 boyutlu Kütahya Tarih Atlası adı altında şehrimizin tarihinini, kültürünü ve eserlerini tanıtan, sanatsal değeri olan bir kitap hazırladık. Kütahya Tarih Atlası'nın içeriği Dumlupınar Üniversitesi'ndeki (DPÜ) tarih hocalarımızla birlikte hazırlandı. Her Kütahyalının evinde, kütüphanesinde bulunması gereken, Kütahya'yı tanıtmak için materyal olarak yararlanabileceğimiz bir eseri Kütahyalıların istifadesine sunduk. Ziraat Bankası ana sponsor olarak katkı sağladı. Kütahyalılar inşallah bu yayını satın almak suretiyle desteklerse yeni projelerimiz var onları da gerçekleştirme imkanımız olacak. Orta öğretim kurumlarının kütüphanelerinde bulunursa gençlerin zevkle okuyup, Kütahya'ya ilgilerinin artacağı bir kitap olacak" şeklinde konuştu.

Kütahya'nın tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Hasan Fehmi Kinay, "Frig döneminden başlayan, Bizans dönemine uzanan Doğu Roma, Selçuklu, Osmanlı, beylikler dönemini içerisinde barındıran, bütün bunları ihtiva eden temalar var içeriğinde. Onun dışında bir inanç şehri olarak Kütahya keza Sunullah Gaybi'den, Evliya Çelebi'ye, Ahmet Yakupoğlu, Hekim Sinan, Hisarlı Ahmet gibi bütün şahsiyetlerin tanıtıldığı bir yayın. İlçelerimizi tek tek tanıttık. İlimizin çini alanındaki gelişmeleri başlangıç noktasından iktisadi hayata etkilerini içeriğine aldık. Sonuç itibariyle bütün değerlerimizi zevkle okunacak bir hale dönüştürdük. Kütahya'da Orhun Kitabelerinden sonra ilk Türkçe taş kitabe Kütahya'daymış. Sırf bu bile Kütahya'ya olan ilginin artması açısından önem taşıyor. Tüm dünyanın Kütahya'ya takdir borcu var. Hiçbir şeyi yakmadan, yıkmadan korumuş bugüne kadar taşımış. Kütahyalılar Antik kentlerden tutunuz, Bizans döneminden, Germiyan döneminden ne eser varsa, camileri, kiliseleri çınarları bütün eserleri korumayı başarmış. Kütahyalılar çevresine de çok duyarlı. Ormanlarını muhafaza etmiş, yer altında ve üstünde ne varsa kirletmeden, yok etmeden bugünlere taşımış bir anlayışa sahip. Bunun sık sık vurgulanıp, takdir edilmesi lazım. Kütahya, Çelebi ruhlu insanların yaşadığı bir şehir. Kimseden bir şey beklemiyor, verilen zenginliklerin Allah tarafından kendilerine lütfedildiğini bildikleri için Rabbine şükrediyor, takdiri de O'ndan bekliyor" diye konuştu.

"STK'LAR BU TARZ ÇALIŞMALARA ÖNCÜLÜK ETMELİ"

Kütahya Tarih Atlası'nı inceleyen Vali Şerif Yılmaz, "Sivil Toplum Kuruluşlarının bir sorumluluk üstlenip böyle bir çalışma yapması son derece önemli, büyük bir takdir sebebi. Kütahya'nın var olan eserlerinin gün yüzüne çıkarılıp tanıtılması gerekiyor. Sadece dünya ile Türkiye ile değil belki Kütahyalılarla da paylaşılması gerekiyor. Kitabı inceledim. Özet şeklinde, görsel ve bilgi içerikli bir çalışma olmuş. Bunun paylaşılıp, aktarılması gerekiyor. Bunları da Sivil Toplum Kuruluşları yapmalı, onların asıl amacı bu olmalı, bu tarz çalışmalara öncülük etmeliler. Bizler resmi ifadeyle söylediğimizde karşılık bulamayabiliyoruz, Sivil Toplum Kuruluşları ise bunu çok daha rahat paylaşabiliyor, vatandaş tarafından da sahiplenilmesini çok rahat sağlayabiliyor" şeklinde konuştu.

"KÜTAHYA İÇİN YAPILAN HER ÇALIŞMANIN YANINDAYIZ"

Vali Yılmaz, Kütahya'daki tarihi ve kültürel değerlerin tanıtılıp anlatılması için çalışanlara gereken desteğin verileceğini belirterek, "İlimizde uzun dönem için kurulmuş dernekler var ancak birilerine makam mevki vermek için kullanılıyor. Beylerbeyi Tarih Araştırmaları Çevre ve Eğitim Derneği kısa süre önce kurulmuş bir dernek olarak önemli bir çalışmaya imza atmış. Bu çalışma diğer Sivil Toplum Kuruluşlarına da örnek olmalı. Bu tarz çalışmalarda diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının yanındayız, ama kendi şahsi ve ikballeri için çalışanların yanında değiliz. Bu eser artık Beylerbeyi Tarih Araştırmaları Çevre ve Eğitim Derneği'nden çıkmış, Kütahya'ya mal olmuş kalıcı bir eserdir. Kütahya'ya mal ettiğimiz her bir katma değer ilimizin geleceğidir, geleceğine yapılan en büyük yatırımdır. Tarih ve kültürü bilmeden geleceğimizi şekillendiremeyiz. Önce bu bilincin oluşması gerekiyor. Tarihe takılı kalmayalım ama örnek alacağımız, ders alacağımız çok şey var. Bugün içinde bulunduğumuz şartlara ve kuruluştan itibaren Türklere yurt olmuş Kütahya'ya baktığımızda istikbalimize şekil verirken nelerden ilham almamız gerektiğini gösteriyor. Tarih ve kültürel mirasımızın hem bilinmesi hem de gelecek kuşaklara aktarılması ancak kalıcı eserlerle mümkün oluyor" ifadelerini kullandı. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şerif Yılmaz Hasan Fehmi Türkiye Kütahya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title