Haberler

Harabeden Ata Evi'ne

Izmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı, Atatürk'ün kahve içip kenti seyrettiği Belkahve'de Bornova Belediyesi'nce hayata geçirilen Ata Evi, İzmirlilerden ilgi görüyor.

Izmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı, Atatürk'ün kahve içip kenti seyrettiği Belkahve'de Bornova Belediyesi'nce hayata geçirilen Ata Evi, İzmirlilerden ilgi görüyor. Ata Evi'nin ziyaretçileri, izletilen filmlerle tarihe yolculuk yaparken, Kurtuluş Savaşı ve Atatürk hakkında da bilgi ediniyor. Bir süre restoran olarak işletilen, kapandıktan sonra adeta harabeye dönen alanı yoğun çalışmaların ardından, Kurtuluş Savaşı ruhunun en iyi hissedilebileceği noktalardan biri haline getirdiklerini belirten Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, İzmir'e gelenlerin Ata Evi'ni ziyaret etmeden kente girmemelerini istedi.

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı konum olarak bilinen Atatürk'ün kahve içip kenti seyrettiği Belkahve sırtlarında Bornova Belediyesi tarafından hayata geçirilen Ata Evi yoğun ilgi görüyor. Bornova Belediyesi tarafından tarihe yakışır şekilde yenilenerek hizmete açılan mekanda işgal yıllarına ait eşyalar, dönemin askeri ve halk hareketini ifade eden fotoğraflarla maketler yer alıyor. Atatürk ile ilgili bir çok kitabın da bulunduğu Ata Evi'nde gösterilen bilgilendirici videolar ve belgeseller de ziyaretçilerin duygusal anlar yaşamasına neden oluyor. Geçen 9 Eylül'de açılışı yapılan Ata Evi, 10 Kasım'da da saat 08.00- 17.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR NOKTA

Belkahve'nin yalnızca Bornova ve İzmir için değil Türkiye için de önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, "Burası, İzmir'in kurtuluşunun son stratejilerinin belirlendiği ve büyük Atatürk'ün İzmir'e girmeden önce kentimizi izlediği, 'Bu şehre bir şey olacak diye çok korktum' dediği nokta. Biz burayı göreve geldikten sonra Ata Anı Evi yapalım istedik. Hem Atamıza ve şehitlerimize ait anıları burada paylaşalım hem de fotoğraf ve kitapları çocuklarımıza, yurttaşlarımıza gösterelim, Kurtuluş Savaşımızı unutturmayalım, verilen mücadeleye karşılık hatıra olsun istedik. Belkahve'ye de böyle bir yer yakışırdı" dedi.

"GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Ata Evi'ni yeniliklerle geliştirmek istediklerini kaydeden Başkan Atila, "Değerli fotoğraf sanatçılarımızla üç boyutlu tekniği de kullanarak Atatürk'ün sesinden görselle ilerletmek istiyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen'le de görüştük, ondan da rica ettik, bizi kırmadı, buraya Atamızın balmumu heykelini koyup, buraya bir akım olsun istiyoruz. İzmir'e giren herkes buraya uğramadan, kahvemizi içmeden geçmesin istiyoruz. Burası bu şekilde olmalıydı. Herkesin tüylerinin diken diken olduğu, verilen onurlu mücadeleyi hatırlayıp kente öyle girmesini istiyoruz. Bornova Belediye Başkanı olarak yıl içinde en önemli konuşmamı 9 Eylül'de doğum günümüzde, burada yapıyorum, burası bizim için çok önemli. Çünkü İzmir'in kurtuluşu Türkiye'nin doğum günü. Buraya gelen vatandaşlarımız, hem Ata Evi'nde, Atamızla ilgili anıları, kitapları, fotoğrafları görme şansına sahip olabilecek hem de o döneme ait matara, kılıç ve bayrak gibi bir çok doneyi görebilecek. Turizm anlamında da buranın bir çekim merkezi olacağını düşünüyoruz. Ayrıca o döneme ait klip ve belgesellerin gösterimi yapılacak" diye konuştu.

HARABEDEN ATA EVİNE

Söz konusu alanın bir süre restoran olarak kullanıldığını, restoranın kapanmasının ardından adeta harabeye döndüğünü söyleyen Başkan Atila, "Her 9 Eylül'de buraya geldiğimde, bir vatandaş olarak buranın bir anı evi olması gerektiğini düşünürdüm. Bu da Belediye Başkanı olunca bize nasip oldu. Burası daha önce Özel İdare'ye aitti, 2014 yılında Özel İdare kapanınca belediyemize geçti. Hiç düşünmeden projelerini ortaya koyup çalışmaları başlatmak isterken Valilik tarafından elimizden alındı. Daha sonra bu karara karşı geldik ve itirazımız kabul edildi, tekrar bize verildi. Biz de restorasyonu yapıp 9 Eylül'de de burayı halkımızın hizmetine açtık" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Olgun Atila Bornova İzmir Politika Güncel Haberler

title