Haberler

Harabe Köyün" Yaşlı Sakinleri TOKİ'den "Köykent" İstiyor

Elazığ merkeze bağlı Ürünveren köyünün sakinleri, bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutan asırlık evlerinin yerine TOKİ'nin köylerine "köykent" kurmasını istiyor.

Elazığ merkeze bağlı Ürünveren köyünün sakinleri, bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutan asırlık evlerinin yerine TOKİ'nin köylerine "köykent" kurmasını istiyor.

Tarihi 1500'lü yıllara dayanan ve 1970'den itibaren genç nüfusun eğitim ve ekonomik nedenlerden büyük şehirlere göçmesi sonucu hane sayısı 50'den 17'ye düşen köyde, bugün yüzde doksanı 50 yaşın üzerinde vatandaşlar kalıyor. Köylerine düşkünlüklerinden evlerini terk edemeyen vatandaşlar, harabe haline gelen, yıkılmaya yüz tutmuş kerpiç evlerde risk altında yaşıyor.

Muhtar Sami Çay (46), AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlerin köyü terk etmesi üzerine köy işlerini tek başına yürütemeyen yaşlıların kerpiç evlerini kar ve yağmur sularına karşı koruyamadıkları için zamanla evlerin bir çoğunun yıkıldığını belirtti.

Geriye kalan evlerin ise her an yıkılma riskiyle karşı karşıya kaldığını, buna rağmen yaşlı hane sakinlerinin alıştıkları hayatı bırakamadıkları için evlerini terk etmediklerini ifade eden Çay, "Yaşlılarımız evleri oturulacak halde olmamasına rağmen evlerini terk etmek istemiyorlar. Çünkü yaşantılarını yıllar boyu burada sürdürmüşler, geçimlerini burada sağlamışlar" dedi.

TOKİ aracılığıyla köylerinin yeniden kurulmasını istiyorlar

Büyük şehirlerde Ürünverenli 300 civarında aile yaşadığını dile getiren Çay, bir çoğunun emekli olduktan sonra şehir hayatının gürültüsünden uzaklaşmak için köye gelmek istediğini ancak ev bulamadıkları için köye gelemediklerini kaydetti.

Köylünün talebi üzerine köykent projesi kapsamında TOKİ tarafından köylerinin yeniden kurulması için ilgili kurumlara müracaatta bulunduklarını ve İl Özel İdaresince köy merasında kendilerine 80 konutluk parsel verildiğini anlatan Çay, köylerinin yeniden kurulması için devletten gelecek müjdeli haberi beklediklerini belirtti.

Çay, "Evlerimiz hep yıkılmış vaziyette, depreme dayanıksız, yıkılmış, dökülmüş evler. Devletimizden bir el atıp köyümüzün köykent olarak TOKİ tarafından yeniden kurulmasını istiyoruz. Devletimizden bedava değil, yıllık ödemesini yapmak koşuluyla böyle bir talepte bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Ölüme kadar burada kalacağız

Köy sakinlerinden Hükmü Genç de (67) geçmişte köylerinin büyüklüğüyle yörede ileri gelen bir köy olduğunu anlattı. Gençlerin büyük şehirlere göçmesinin ardından yaşlıların eline bakan köyün zamanla harabeye döndüğünü kaydeden Genç, zamanında köyü terk eden bir çok ailenin yeniden köye dönmek istediklerini ancak oturulacak evleri kalmadığından gelemediklerini dile getirdi.

Bu yüzden köylerinin köykent olarak yeniden kurulması için devletten yardım beklediklerini vurgulayan Genç, "Evlerimiz yıkılmış. Şehre de gidemiyoruz. Şehirde duramıyoruz. Köyümüzde durmak istiyoruz. Çocuklar tatil günleri gelmek istiyor ama yer yok. Yetkililer bize destek verirse köyümüzde rahat yaşarız" dedi.

Kemal Dağhan (78) da alıştıkları hayattan vazgeçemedikleri için evlerinin yıkılma riski de bulunsa köylerini terk edemediklerini ifade etti. Her şeye rağmen şehre, çocuklarının yanına gitmeyi düşünmediklerini aktaran  Dağhan, "Şehirde ne yapacaksın, köyde hava var. Çıkarsın işte, yine bir kaç tane kapı komşu var. Konuşuruz, anlaşırız, dertleşiriz. Yine bizim için köyler önemlidir. Ölüme kadar da burada kalacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Elazığ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title