Haberler

Hangi Personel Atamalarında Başbakanlık Onayı Gerekecek?

Güncelleme:

Kamuda tüm atamaların ikinci bir talimata kadar durdurulmasını içeren Başbakanlık Genelgesi 31 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu kararın ardından bazı kurumların atamaları alınan kararın dışında tutulurken, bazıları ise kapsam dışına alınmıştı.


Kamuda tüm atamaların ikinci bir talimata kadar durdurulmasını içeren Başbakanlık Genelgesi 31 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu kararın ardından bazı kurumların atamaları alınan kararın dışında tutulurken, bazıları ise kapsam dışına alınmıştı.

Başbakanlık tarafından çıkarılan 31 Ağustos 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe konulan Genelgede, istisna tutulan kamu kurumları dışındaki kurumlara ait bazı atamaların yapılması, Başbakanlıktan izin alınması şartına bağlanıyor.

1-GENELGENİN KAPSAMINDA OLMAYAN KURUMLAR

Genelgede, bazı kurumlar tarafından yapılacak atamalara herhangi bir sınırlama getirilmiyor. Genelgeye göre;

-Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği,
- Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatı,
- Anayasa Mahkemesi Başkanlığı,
- Sayıştay Başkanlığı,
-Kamu Denetçiliği Kurumu,
-Milli İstihbarat Teşkilatı,
-İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler
tarafından yapılacak atamalarda, genel usullerin uygulanmasına devam edilecek.

2-GENELGE KAPSAMINDA OLMAYAN ATAMALAR

-Hakim ve savcı adaylarının atanması.
- Kpss sonuçlarına göre merkezi yerleştirmeye istinaden yapılacak atamalar. ÖSYM'nin merkezi olarak yaptığı yerleştirmeler üzerine yapılacak atamaların yanı sıra, KPSS sonuçları esas alınarak ve kurumların takdiri olmadan (sınav veya değerlendirme) yapılan atamalar. Örneğin, öğretmen atamaları.
-Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı sonucuna göre yapılan atamalar.
-Doçent ve profesör kadrolarına yapılacak atamalar.
-Engellilerin atanması.
-Eski hükümlülerin atanması.
-Kamu kurum ve kuruluşlarının uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman , tabip, diş tabibi ve eczacı kadro ve pozisyonlarına yapılacak atamalar.
*Sağlık personelinin Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında atanmaları
-Askeri personelin atanması.
-Özelleştirme uygulamaları kapsamında yapılan atamalar.
-Devlet burslusuyla yurt dışına gönderilip akademik eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin atanması.
-Zorunlu yer değiştirme kapsamında yapılan atamalar.
- Eş durumu, sağlık mazereti, can güvenliği gibi mazeretlere istinaden yapılacak atamalar.
-Aylıksız izinli olan personelin atanması (askerlik sonrası atama dahil)
-Hizmet veya eğitim nedeniyle yapılacak intibaklar gereği atamalar.
-Aday memurların asil memur olarak atanması.
-Görevde yükselme sınavı sonucunda yapılacak atamalar.
- Yargı kararlarının uygulanması nedeniyle yapılacak atamalar.
-Terörle Mücadele Kanununun Ek 1 inci maddesi ile Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 1 inci maddesi kapsamında yağılan atamalar.
- Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle yapılan atamalar.
- Müfettiş raporu veya soruşturma sonucu yapılması gereken atamalar. (görevden almalar)
-Seçimlere katılmak için ayrılanların, aday olamaması veya seçilememesi üzerine yeniden atanması.

3-BAŞBAKANLIK İZNİ GEREKEN ATAMALAR

Yukarıda (1) nolu bölümde sayılan kurumlar dışındaki kurumlar tarafından, (2) nolu bölümde belirtilen atamalar haricinde kalan;
-Bütün açıktan atamalar (işçi, memur, sözleşmeli, geçici)
-Mazerete dayanmayan bütün naklen (kurum içi ve kurumlararası) atamalar. (KPSS sonucuna göre yapılan merkezi yerleştirmelerde veya KPSS sonucu kurumların herhangi bir değerlendirmesine gerek kalmadan yapılan atamalarda (örnek: öğretmen atamalarında), ilgili personelin nakli de söz konusu olacak ise bu atamanın naklen atama kapsamında değerlendirilmeyeceğini Başbakanlıktan izin alınmasını gerektirmeyeceğini düşünmekteyiz.)
-KPSS puanı esas alınmakla birlikte, ÖSYM'nin merkezi yerleştirmesine dayanmayan ve kurumların takdir ve değerlendirmelerini de içerecek türdeki atamalar.
-(A) Grubu kadrolara giriş sınavı sonucuna göre yapılacak atamalar.
-Akademik personel kadrolarına (profesör ve doçent hariç) yapılacak atamalar.
-Unvan değişikliği sınavı sonucuna ya da sınav sonucuna dayanmayan unvan değişikliği niteliğindeki atamalar.
-Görevde yükselme sınavı şartı aranmadan yapılan görevde yükselme niteliğindeki atamalar (aynı gruptaki göreve, üst göreve atama gibi).
-Daire başkanı, eşiti ve üstü kadrolardan boş olanlara; vekalet, yürütme ve tedvir şeklinde yapılan görevlendirmeler. (Bu kadrolardan dolu olanlara, geçici ayrılmalar üzerine vekalet, yürütme ve tedvir şeklinde görevlendirme yapılmasına engel bir husus bulunmuyor).
-Yurt dışı kadrolara geçici görevlendirme yapılması (üyesi olunan uluslararası kuruluşlar ve anlaşmalar gereğince katılımın zorunlu olduğu toplantılar hariç).

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Anayasa Mahkemesi Sayıştay Türkiye KPSS Gündem Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title