Haberler

Hanefi Avcı, İddianamedeki Park Cafe'de

Devrimci Karargah davasında tutuklu yargılanırken bir süre önce tahliye edilen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, iddianamede örgütünün buluşma yeri olarak değerlendirilen Mersin'deki Park Cafe'de, 12 Eylül döneminde sorgusuna katıldığı Necdet Kılıç ve Necati Emgilli ile buluştu.

Tahliye olduktan sonra Mersin'e ziyarete gelen Hanefi Avcı, Park Cafe'de açıklamalarda bulundu. 12 Eylül döneminde sorgusuna katıldığı ve ve Devrimci Karargah davasında birlikte sanık olduğu Necdet Kılıç ve o dönemde işkence yaptığı söylenen Necati Emgilli'nin de eşlik ettiği Hanefi Avcı, meslekte ilk görev yerinin Mersin olduğunu hatırlattı. Avcı, "O dönemde burada sol daha hakimdi. Ben daha çok sol örgütlere karşı görev yapmıştım. Sol örgütlerin birçoğu beni 'Hasım' seçmişlerdi. Şimdi kaderde onlarla aynı noktada buluşmak varmış. Bizi zorla aynı noktaya getirmişler diyelim. Daha doğrusu Türkiye için acınacak hali demek lazım" dedi.

Yargılandığı davada buradaki toplantıya önce 'Bir çatı parti kurulma çalışması var' denildiğini belirten Hanefi Avcı, "SDP'liler çatı parti kurma çalışması yapıyor, Necdet de onlarla görüşüyor demişler. Bulanıklık yaratmışlar. Bu kadar basit bu kadar akla ziyan, bu kadar deli saçması aslına bakarsanız bu dava. Bu kadar kötü olmasına rağmen, bunları ciddi bir hukuk belgesi gibi, hem de mahkemelerde belge haline getirilmiş olması da çok anormal bir şey. İbret alınacak bir olay bizim açımızdan"diye konuştu. Davada birbirine benzemeyen 4-5 grubun bir torbaya koyulduğuna da dikkat çeken Avcı, şöyle konuştu:

"Hepsini bir grup gibi göstermişler. Bu gruptakilerin bir kısmı kendini devrimci olarak yorumluyor, bir kısmı mazisinde devrimci ama bu gün sosyalist ve demokratik kimlikleri var. Ama hepsinin bir solcu tarafı veya devrimci tarafı var. Galiba onlarla bir arada olmayacak bir benim. Farklı bir kimliğim var. O grupta da Necdet dışında başka kimseyi tanımıyorum. Hiçbiri ile bir irtibatım tanışıklığım yok. Hatta o grubun içerisinde özellikle kendilerini şiddet yanlısı tanımlayan insanlarda benimle ancak hesap sorma temelli bir araya gelir. O grubun bir tanesi, bana yönelik eylem yapacaktı 2009 yılında bana resmi tebligat yaptılar. 'Kendini koruman lazım' dediler. Bu kadar absürt, garip, akla mantığa uygun olmayan bir bakış açısı var. Böyle anormallikler olacak ki, ülkede bir çok şeyi görsün."

BİRÇOK KİŞİ YALNIŞ YAPTI

Hanefi Avcı, Devrimci Karargah davasında birlikte yargılandığı Necdet Kılıç'ı geçmişte sorgulamasına da şöyle değerlendirdi:

"Necdet'in meşhur bir kod ismi vardı. 'Haşmet' yani böyle ismiyle cismiyle Tarsus'ta kurulan bir devrim mahkemesinin başkanı görünüyordu. Böyle bir isim sıfatı olunca unutmuyorsunuz. Ama biraz fazla abartılmıştı. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu dönemin şartlarında birçok genç böyle şeylere saptı. Ben Necdet ve arkadaşlarını sorgulayan gruptaydım. O günlerde şiddet kullanarak, insanlara zarar vererek yanlış yaptık. Bu benim senin meselen değil. Yani bu bütün ülkenin güvenlik kuvvetlerin yaptığı yanlışlıklar. Yanlışlık tek taraflı değil, her yerde var bu ülkede 5-6 bin insan öldürüldü kör bir şiddetle öldürüldüler. Bu nedenle 'bu olayların tamamı yanlıştır' demek lazım."

CEMAAT SORUŞTURMASI

Hanefi Avcı, 'Haliçte Yaşayan Simonlar' adlı kitabının gelinen noktada cemaat soruşturmasına dahil edilmesini ise, "Tabi bu çok şeyi gösteriyor. Türkiye'de hukukun, devletin, sistemin hala yerli yerine oturmadığını gösteriyor. Eğer gerçekten hukuk gerçekten adalet yerli yerinde olsa bu kitap çıktığı günde bunlar kullanılması lazımdı. Ama o günün iklimi o günün siyaseti bunları kullandırmadığı için içerisindeki her şey yanlış kabul edildi. Ama şimdi bakıyorsun, 5 yıl sonra iklim değişince delil olarak kullanıyor. Keşke tabi gönül ister ki savcılık ve devletin soruşturmaya bakanları zamanında yapsalardı. Devlet bu kadar yıpranmazdı, toplum bu kadar gerilmezdi. Hükümet-Cemaat sorununun hala belli bir süre devam edeceği epey sıkıntı yaratacağını gösteriyor"diye değerlendirdi.

GÜNEYDOĞU SORUNU

Meslek hayatım da en uzun çalıştığı bölgenin Güneydoğu olduğunu anlatan Avcı, asıl görevin Diyarbakır olmasına rağmen, bütün bölgeyi sürekli dolaştığını, kendince gördüğü, bildiği sorunları da analiz ettiğini dile getirdi. Avcı, şöyle konuştu:

"Türkiye'de Güneydoğu sorununu haletmezseniz hiçbir sorunu halledemiyorsunuz. Türkiye'de hukuk yerine oturamıyor. Terörle mücadele sistemi kurulamıyor, devlet demokrasiye tam giremiyor. Güneydoğu'da artan şiddet buna engel. İster Kürt sorunu, ister Güneydoğu sorunu, ne derseniz deyin. Bu sorun çözülmeden Türkiye'nin diğer sorunları da çözülmüyor. Ancak sorun giderek katmerleşiyor, hatta kötüleşiyor. Muhatap karşınızdaki kimse Abdullah Öcalan, Kandil, BDP, hepsi dahil bunun içerisinde. Oradaki sorunun var olduğunu, dağdaki insanların niye çıktığını kabul etmediğiniz zaman bunu çözemezsiniz. O açıdan bu sorunun çözümü için konunun sahipleriyle konuşulması lazım. Bu sorun çözülmedikçe hiçbir şey yapamayacağımıza inanmamız lazım. Yani 'Gemileri yakmak' tabiri derler ya, bunun bence hem ülke içindeki hem ülke dışındaki şartlarda en uygun ortam. Herkesin bu olaya cesaret verip, büyük adımlar atılması lazım, bunun çok daha hızlı olması gerek geç bile kalmıştır." - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hanefi Avcı Türkiye Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title