Haberler

Hamilelikte Şeker Hastalığına Dikkat

Güncelleme:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. A. Can Şener hamilelikte şeker hastalığı ile ilgili cevap aranan sorulara yanıt verdi.

Bundan on yıl önce doktorlar şeker hastası geç kadınlara hamile kalmalarının sakıncalı olduğunu söyleyip, çocuk yapmamalarını tavsiye ediyorlardı. Tıbbın büyük bir hızla ilerlemesi şeker hastası genç kadınların sağlıklı bebekler doğurmalarını doğal hale gelirdi.

''Hamilelik esnasında ana karnında başka östrojen olmak üzere bir çok hormon üretilir. Bu hormonlar kan şekerini yükseltir. Bu metabolizma ebeliğin değişikliğine pankreası bu sağlıklı cevabı veremediği için şeker hastalığı ortaya çıkar ancak, hamilelik şekeri doğum gerçekleştikten sonra geçer'' diyen Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. A. Can Şener hamilelikte şeker hastalığı ile ilgili cevap aranan sorulara yanıt verdi.

ŞEKER HASTASIYIM VE HAMİLE KALMAK İSTİYORUM, NE YAPMALIYIM?

Öncelikle şeker hastası kadın zahmetli geçebilecek dokuz aylık hamilelik süresine kendisini fiziksel, duygusal ve pisikolojik olarak hazırlamalıdır. Aile ve eşin tam desteği bu noktada çok önemlidir. Ardından bir endokronoloji yani hormon hastalıkları uzmanına danışıp, daha gebe kalmadan 3 ay önce kan şekerinin normale indirilmesi gerekir. Bu yaklaşım doğacak bebekte sakatlık olma ihtimalini azaltır.

GEBELİK DİYABETİ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

İlerlemiş yaş, aşırı kilo, ailede diyabet hikayesi olması veya daha önceki gebelikte şeker hastalığı risk faktörleridir. Buna karşın hiç bir risk faktörü olmayanlarda da gebelik diyabeti görülebilir.

HAMİLELİK ŞEKERİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hamile kadınlarda şeker hastalığı gebeliğin altıncı ayından itibaren aranır. Ailesinde şeker hastalığı olanlar, ileri yaşta gebe kalanlar ve aşırı kilolularda testler daha erken yapılmalıdır. Önce basit bir tarama testi yapılır. Gebe kadına 50 gr glukoz içirilip bir saat sonra kan glukoz düzeyi 140 mg/dl altında ise şeker hastalığı yoktur.140 mg/dl üzerinde ise 3 saatlik 100 gr gulukoz ile yükleme yapılması gerekir. 3 saatlik yükleme neticesinde hamilelik şekerinin var olup olmadığı kesin olarak anlaşılır. Hastalık genelde gebeliğin 24-28. haftasında test edilir ve tadavi başlatılır.

BEBEĞİM ŞEKER HASTASI OLARAK DOĞAR MI?

Annede gebelik diyabeti olduğunda bebekte doğuştan diabet riski yoktur.

GEBELİKTE DİYABETİN SONUÇLARI NELERDİR?

Bebeğin doğum ağırlığında artış (irilik) olabilmektedir. Doktorunuz bu problemin farkına varacak ve ultrasonografik inceleme isteyecektir. Bebeğin büyük olduğu belirlenirse sezeryan gerekebilir. Gebelik diyabetini tedavi etmeni amacı bebeğin daha fazla irileşmesini engelleyip doğum sırasında oluşabilecek riskleri azaltmaktır. Doğum sonrasında bebeğin kan şekerinin düşmesi, bebek kanında kalsiyum düzeyinin düşmesi, akçiğerin tam gelişmemesine bağlı solunum güçlüğü ve sarılık bebekte açığa çıkabilecek diğer ciddi problemlerdir. Kan şekeri kontrol altına alınamayan hamilelerin doğurdukları bebeklerde çoçukluk döneminde aşırı kilo artışı görülebilir. Gebellik diyabeti ortaya çıkan annede,gebelik sonrasında kalıcı diyabet gelişme oranı yüksektir.

GEBELİK DİYABETİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gebelik diyabeti teşhis edildiğinde bir endokronoloji uzmanı ve diyetisyenin uygulayacağı özel bir diyet, kan şekeri takibi ve eğer gerekir ise insülin tedavisine ihtiyacınız var. Hamilelikte annenin kalori gereksinimi artmıştır ve uygulacak diyet annenin kan şekerini normale düşürecek fakat bebeğe tüm besin öğelerini, minarelleri ve vitaminleri eskizsiz sağlayıp, gelişimini engellemeyecek şekilde olmalıdır. Diyet tedavisi yetersiz kalırsa glukometre adını verdiğimiz şeker ölçme cihazı alıp, kan şekerini açlık ve toklukta ölçerek, insülin tedavisine başlamak gerekir.

İNSÜLİN İĞNESİNE İHTİYACIM VARMI?

Gebelik diyabeti olan kadınların %10 ila %25 ' inde, kan glukoz düzeyini düşürmek için insilün enjeksiyonu gerekir. Annelerin insüline gereksinim duyup duymadıkları teşhis esnasında belirlenememektedir. İnsülin tedavisinin bebeğe zararı yoktur.

GEBELİK BİTİNCE BENİ NE BEKLİYOR?

Gebelikte uyguladığımız sağlıklı yemek yeme düzeni gelecekteki diyetiniz için baz oluşturmalıdır. Diyabetin sadece hamilelikle ilişkisi olduğunu kanıtlamak için doğumdan 12 hafta sonra şeker yükleme testi yaptırmak önerilir.

ÖNEMLİ NOTLAR:

1.KABIZLIK: Kabızlık gebelik süresince bir problem oluşturabilir. Diyet uzmanınız size lifli yiyecekleri içeren karbonhidratları önerecektir. Laksatif kullanmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bunlar çok miktarda glukoz içerebilirler.

2.ÖĞÜNLER: Gebeliğin sonuna doğru, erken yatmak ve geç kalkmak gibi bir eğilim gelişebilir. Bu öğünlerinizin kısa bir süreye sıkıştığı anlamına gelir. Diyabet açısından öğünlerinizin mümkün olduğunca gün içine yayılmasının büyük önemi vardır. böylece vücudunuz 8 saat içerisinde aşırı miktarda yiyeceğe mağruz kalıp,gece boyunca 16 saat aç kalmak zorunda olmayacaktır. Gebelik diyabeti olanlar üç ana üç ara öğün tüketerek beslenmelidirler.

3.TATLANDIRICILAR: Üzerinde ''Diyabetikler'' için uygundur, ''ilave şeker yoktur'' yada ''doğal'' ibareleri olan ürünlere dikkat etmelisiniz. Gebelikte tatlandırıcı kullanılmaz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title