Haberler

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Tüyoları

Türkiye Hastanesi diyetisyenlerinden Bahattin Arslan, hamilelik döneminde sağlıklı beslenme kurallarına uyulmasının, bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasına katkıda bulunacağını belirtti.

Türkiye Hastanesi diyetisyenlerinden Bahattin Arslan, hamilelik döneminde sağlıklı beslenme kurallarına uyulmasının, bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasına katkıda bulunacağını belirtti.

Diyetisyen Arslan konuyla ilgili olarak, "Hamile kalmadan en az 3 -6 ay öncesinden yeterli ve dengeli beslenerek vücudunuzu hem fizyolojik hem de psikolojik olarak en sağlıklı duruma getirmek gerekiyor. Ayrıca hamilelik öncesi fazla kilolarınız varsa mutlaka zayıflayıp ideal kilonuza ulaşmalısınız. Alacağınız bu önlem hamilelik süresince sağlık sorunları ile uğraşmanızı engelleyecektir. Eğer kilo probleminiz varsa doktorunuzun izni ile 3 aylık periyottaki beslenmenizin bir diyetisyenin kontrolünde olmasının faydası olacaktır. Şişman ve düzensiz beslenen annelerin hamilelik şekeri, zehirlenme ve albümin hastalığı denilen durumlarla karşılaşma riski yüksek olmaktadır" dedi.

"İDEAL KİLO ALIMI 9-14 KİLOGRAM ARASI OLMALIDIR"

Hamileliğin ilk yarısı ile ikinci yarısındaki kilo artış hızının farklılar gösterdiğini ifade eden Arslan, "İlk 12 hafta en fazla 0-2 kilogram arası, sonraki aylar ortalama 1,5-2 kilogram arası ağırlık kazanımı en uygun olanıdır. Bu da ideal olan 9-14 kilogram hamilelik ağırlığına sahip olmanızı sağlar. Kilo dengesini ayarlamak için ilk üç ay 4-5 kilogram alıp sonradan rejime başlamak hem sizin hem de bebeğin sağlığını bozacak bir hatalı davranıştır. Fazla kilo almak kadar hamilelik boyunca yetersiz kilo alımı da (9 kg.'dan az) düşüklerle neticelenebilen üzücü sonuçlara yol açabilir. Yine fazla kilo alımı da (20 kg.'dan fazla) hamilelik şekeri, aşırı bel ağrıları, iri bebek doğumu, şeker hastalığına yatkın bebek doğumu gibi risklerini artırmaktadır. İdeal kiloyu yakalayabilmek için ihtiyacınız olan ana besin öğelerini ve gereken ek gıdaların neler olduğunu öğrenmek için bir uzmana başvurabilirsiniz" diye konuştu.

BESLENME ÖNERİLERİ

Beslenme önerilerinde de bulunan Arslan, şunları söyledi:

"Her zaman olduğu gibi bol miktarda sebze ve meyve tüketimi listenin başında yer alıyor. Doğal olarak aşırı tatlı ve şekerli hamur gıdaları aklımıza dahi getirmiyoruz. Kırmızı et tüketimine öncelik vererek haftada en az iki kere balığı soframıza dahil ediyoruz. Günde en az iki litre su içmeye özen göstererek, yine en az iki bardak süt ve yoğurt yemeye çalışıyoruz. İçerdikleri fazla miktarda cıva ve kurşundan dolayı dip balıkları (Uskumru, kalkan, palamut, barbun, midye vb.) kutuda ton balığı, hazır çorbalar, çiğ etten yiyecekleri yasaklılar listesinde. Ayrıca tuz tüketimini de azaltıyoruz." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Türkiye Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title