Haberler

Hamburg'daki Olaylar Esnafı da Etkiledi

Hamburg'da başlayan şiddetli olaylar yerini sükunete bırakmaya başlarken, gösteriler esnafı da olumsuz etkiledi.

Hamburg'da başlayan şiddetli olaylar yerini sükunete bırakmaya başlarken, gösteriler esnafı da olumsuz etkiledi.

Neue Flora'nın bir işadamına satılmasına, Sternschanze semtinin gelişmesine ve markalı dükkanların bu caddeye gelmesine tepki gösteren otonomlar, yaptıkları gösterilerde bankalar başta olmak üzere Amerikan isimli işyerleri ve marka olan işyerlerine zarar verirken, Türk esnafları olaylardan hemen hemen hiç zarar görmedi.

5 yıldır Sculterblatt Caddesi'nde büfe (Kiosk) işletmeciliği yapan İzmirli Hasan Taş (43) bu olaylardan hiçbir hasar almadığını belirterek, "Buranın halkı da yıllardır bu olaylarla iç içe yaşadıkları için alışmışlar. Yürüyüş olduğu zaman benim işlerim daha çok artıyor. Sigara, içecek gibi ürünlerdeki satışım artıyor. Ben bu olayı gezi olaylarıyla bağdaştırıyorum. Bir nevi siteme karşı yapılan bir olay olarak görüyorum" dedi.

Bol Kepçe isimli lokantada çalışan 25 yaşındaki Elazığlı Mehmet Kaya, "Bu lokanta 1985'den beri var. Daha önceki gösterilerde de hiç bir maddi hasarla karşılaşmadık. Bize de hiç sataşma olmadı. Sadece gösterilerin olduğu gün ve öncesinde işlerimizde durgunluk yaşıyoruz. Son günlerde yapılmaya başlanan kimlik kontrolleri de otonomları çileden çıkarıyor. Otonomları en çok kızdıran olay ise kültür merkezinin satılmak istenmesi" diye konuştu.

Sternschanze'nin en eski Türk esnaflarından Pamukkale Köz Restaurant'ın sahibi Uşaklı Mehmet Yalçın (50), "Biz 26 yıldır aynı yerdeyiz. Aşırı solcularla iç içeyiz ve şimdiye kadar en ufak bir cam kırılmasıyla bile karşılamadık. Ama olaylar bizim ciromuzu çok etkiliyor. Cumartesi günleri yapılan büyük gösterilerde yüzde 70 ciro kaybına uğradık. Devletin bu işi en kısa zamanda çözüme kavuşturmasını istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

Semtin en eski esnaflarından bir diğeri olan ve elektronik eşya satan 43 yaşındaki Çankırılı Mustafa Yücel ise, "Biz 1996'dan beri buradayız. Bu bölge aşırı solcuların ve üniversite öğrencilerinin merkezi. Otonomların asıl amacı kültür merkezini sattırmamak ve caddeye marka olan şirketlerin girmesini engellemektir. Onlar, yıllardır alıştıkları bu köhne düzeni devam ettirmek istiyorlar. Onun için de bizim gibi esnaflara hiç zarar vermeden daha çok marka olan dükkanları, yeni gelen dükkanları ve bankaları kendilerine hedef alıyorlar. Bu caddenin yeni ve modern olmasını istemiyorlar. Bizde gösteri yapılan günlerde dükkanımızı erken kapatıyoruz çünkü müşteri gelmiyor" dedi.

Polislerin olay yerine gelmediği sürece taşkınlık olmadığını kaydeden Yücel, "Ama polisler caddeye girince asıl olaylar o zaman büyüyor" şeklinde konuştu.

17 yıldır Rote Flora'nın 50 metre ötesinde çiçekçilik yapan 47 yaşındaki Ankaralı Şenol Gültekin de, "Ben şimdiye kadar yapılan gösterilerden hiç maddi zarar görmedim. Ama yanımızda ve karşımızda olan Amerikan markalı dükkanların camları sürekli kırılıyor. Benim şikayetim sadece gösteri günlerinde çiçek satışlarımız yarı yarıya düşüyor. İnsanlar caddemize gelmeye korkuyor" dedi. - HAMBURG

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Hasan Taş Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title