Haberler

Hamas ve Fetih Arasındaki Anlaşma

Filistinli siyasi uzmanlar, Fetih ve Hamas hareketleri arasında varılan anlaşmayı olumlu karşıladı Ramallah'taki Stratejik ve Politik Araştırmalar Merkezi Genel Direktörü Mısri: "Anlaşmanın dışında bir çıkış yolu olmayan Fetih ve Hamas, İsrail planlarına karşı koyma ve Gazze'nin imarı için güçlerini birleştirerek anlaşmanın uygulamasına geçmeliler" İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Besus: "Filistin halkının, Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmanın ciddiyetini görebilmesi için anlaşmanın içeriğini uygulamada acele edilmelidir.

Filistinli siyasi uzmanlar, Fetih ve Hamas hareketleri arasında yürütülen müzakereler sonucu varılan anlaşmayı olumlu karşıladı.

Fetih ve Hamas hareketleri arasında sağlananan anlaşmayı AA muhabirine değerlendiren Filistinli siyasi uzmanlar, İsrail ablukasının kaldırılması ve 51 gün süren saldırılarda yıkıma uğrayan bölgenin yeniden imarı için anlaşmanın hemen uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Ramallah'taki Stratejik ve Politik Araştırmalar Merkezi Genel Direktörü Hani el-Mısri, Filistinli taraflar arasında varılan anlaşmanın gecikmesi halinde Filistin sorununun çıkmaza gireceğini ifade ederek, "Anlaşmanın dışında bir çıkış yolu olmayan Fetih ve Hamas, İsrail planlarına karşı koyma ve Gazze'nin imarı için güçlerini birleştirerek anlaşmanın uygulamasına geçmeliler" dedi.

Filistinliler arasındaki bölünmeye son verilmediği müddetçe Gazze'nin imarı için destek veren ülkelerin, Ramallah'taki Filistin yönetimi ve Gazze sınır kapılarına yardımları teslim etmeyeceğini savunan Mısri, İsrail'in yıllardır uyguladığı abluka ve 51 gün süren saldırıları nedeniyle Gazze'de meydana gelen yıkımı gidermenin tek yolunun varılan anlaşmayı uygulamaya geçirmek olduğunu söyledi.

İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Hani el-Besus da anlaşmanın, Gazze'deki sınır kapılarının uzlaşı hükümeti tarafından teslim alındıktan sonra çalışmaların başarılı olmasıyla başlayacağını söyledi.

Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki çekişmelerden sonra daha çok olumlu bir aşamaya geçilmesi gerektiğini kaydeden Besus, şöyle devam etti:

"Filistin halkının, Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmanın ciddiyetini görebilmesi için anlaşmanın içeriğini uygulamada acele edilmelidir. Filistinlilerin hayal kırıklığına uğramaması gerekir. Kahire'de anlaşmaya mani olabilecek her türlü engel yok edildi, ancak şimdiye kadar henüz somut bir adım atılmadı."

Mısır'ın başkenti Kahire'de Hamas ve Fetih arasında yürütülen milli mutabakat süreci kapsamında tüm konularda anlaşmaya varıldığı bildirilmişti.

Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da milli mutabakata varılmıştı. Gazze'deki Filistin Hükumeti Başbakanı İsmail Heniyye, Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükumetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu. - Gazze

Kaynak: AA / Güncel

Ramallah Filistin Gazze Hamas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title