Haberler

Hamas'ın AB Terör Listesinden Çıkarılması

İsrail Başbakanı Netanyahu: "Kızgınlığın yanlış politikaları akladığını düşünmüyorum.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avrupa'nın Ortadoğu'da olup bitenlerden dolayı kızgın olduğuna işaret ederek, "Kızgınlığın yanlış politikaları akladığını düşünmüyorum. Hamas'ın terör örgütü listesinden çıkartılması büyük bir hatadır" dedi.

Netanyahu, Başbakanlık Basın Ofisi Yıllık Resepsiyonu'nda yaptığı konuşmada, "Bugün Avrupa'nın safça yaklaşımının birkaç örneğine şahit olduk" diyerek, "Bunların hepsi aynı yöne işaret ediyor:  Avrupa'nın kendisini de tehdit eden bir takım güçlere karşı taviz vermesi. Avrupa'da birçok kesimden İsrail'in bazı konularda taviz vermesi yönünde talepler geliyor. Ancak verilecek söz konusu tavizler sadece İsrail'i değil Avrupa'yı da tehdit altına alacaktır" ifadesini kullandı.

İsrail'in Avrupa değerlerinin koruyucusu olduğuna işaret eden Netanyahu, " İsrail'de hukuk önünde eşitlik vardır ve tüm azınlıkların hakları korunur. İsrail'de gerçek manada güçler ayrılığı bulunuyor. Yargımız bağımsızdır ve bundan dolayı gurur duyuyoruz. Ayrıca, İsrail Ortadoğu ve ötesinde hakikaten basın özgürlüğünün bulunduğu tek ülkedir" görüşünü dile getirdi.

Cenevre'de toplanan konferansta ana gündem maddesinin "İsrail'in savaş suçu" ile yargılanıp yargılanamayacağı olduğunu hatırlatan Netanyahu, şunları kaydetti:

"Ne büyük komedi. Sorarım size, en temel düzeydeki Avrupa dürüstlüğü nerede? Şimdi, biliyorum ki bazı Avrupa devletleri, Ortadoğu'da olup bitenlerden dolayı kızgın. Gelin size bir sır vereyim. Biz, İsrail'dekiler de Ortadoğu'da olup bitenden dolayı kızgınız. Filistinli komşularımızın İsrail'i Yahudi devleti olarak tanımayı reddederken, bizim onları devlet olarak tanımamızı istemelerinden dolayı kızgınız."

Netanyahu, Ortadoğu'daki gelişmelerden dolayı Avrupa'nın, kızgın olduğunu ifade ettiğinde onlara "Aramıza hoş geldiniz" dediklerini belirterek, "Yine de kızgınlığın yanlış politikaları akladığını düşünmüyorum. Hamas'ın terör örgütü listesinden çıkartılması büyük bir hatadır" değerlendirmesinde bulundu.

"Barış, ancak Filistinliler içlerindeki radikallere karşı durursa gelebilir" diyen Netanyahu, "Avrupa demokrasileri, Ortadoğu'da sadece bir demokrasiyi desteklemelidir o da İsrail'dir" ifadesini kullandı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'teki gelişmelerin uluslararası insani hukuk bakımından ele alındığı "Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ne Taraf Devletler Konferansı"nda, 10 maddelik bildiri üzerinde anlaşılmıştı. Bildiride, tüm ciddi boyuttaki şiddet olaylarının araştırılması ve adalet önüne çıkarılması gerektiği belirtilmişti.

Ayrıca, Avrupa Adalet Divanı, AB'nin Hamas'ı terör örgütleri listesinde tutma kararını iptal etmişti. Merkezi Lüksemburg'da bulunan AB mahkemesinin kararında, Hamas'ın terör örgütleri listesine alınma gerekçesinin incelenmiş ve teyit edilmiş gerçek eylemler yerine, basın ve internette yer alan iddialara dayandırılması nedeniyle işlemin hukuka aykırı olduğu belirtilmişti. Mahkeme ayrıca Hamas'ın terör örgütleri listesinde bulunmasından kaynaklanan AB'deki mal varlığının dondurulması gibi yaptırımların üç ay sonra kaldırılmasına hükmetmişti.

İsveç'in geçen ay Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. İspanya'da parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda'da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin Devleti'nin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti. Fransa Meclisi'nde kabul edilen "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısının ardından, aynı konuya ilişkin karar tasarısı Fransa Senatosu'nda da kabul edilmişti.

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu (AP) da bugün Filistin'in bir devlet olarak tanınmasını prensipte desteklediğini bildiren karar tasarısını kabul etmişti. - Kudüs

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Hamas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title