Haberler

Hamas ile Fetih Arasındaki Uzlaşı Çabaları

Hamas ve Fetih Hareketi'nin, Katar'ın başkenti Doha'da milli uzlaşının uygulamaya konulması ve önündeki engellerin kaldırılması amacıyla yeniden bir araya geleceği bildirildi.

Hamas ve Fetih Hareketi'nin, Katar'ın başkenti Doha'da milli uzlaşının uygulamaya konulması ve önündeki engellerin kaldırılması amacıyla yeniden bir araya geleceği bildirildi.

AA muhabirine konuşan Hamas yetkililerinden İsmail Rıdvan, 8 Şubat Pazartesi milli uzlaşının uygulanmasının masaya yatırıldığı görüşmeyi hatırlatarak, söz konusu toplantıda alınan kararların değerlendirilmesi amacıyla iki tarafın tekrar bir araya geleceğini belirtti.

Rıdvan, "İki hareket de uygulanacak anlaşmanın taslağına dair detay vermeme konusunda görüş birliğine vardı. Anlaşmalar planlı bir süreç içinde uygulanacak" ifadelerini kullandı.

Katar'daki ikinci toplantının tarihiyle ilgili bilgi vermeyen Rıdvan, bazı medya organlarında "Hamas ve Fetih'in yeni bir anlaşma yaptığı" yönünde yer alan haberleri ise yalanladı.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Fetih ile aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Hamas ve Fetih hareketi, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, genel ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması metni imzalamıştı. Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Fetih Hareketi ve Hamas yetkilileri arasında uzlaşı anlaşmasının uygulanması ve bölünmenin sona ermesi için 8 Şubat Pazartesi Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelmişti.

Kaynak: AA / Politika

Katar Hamas Gazze doha Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title