Haberler

Halkbank Devre Dışı Bırakılmak İstendi"

Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı (DESAV) Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, " Türkiye'yi hedef alan 17-25 Aralık darbe girişimleriyle devre dışında bırakılmak istenen 'stratejik' kurumlardan biri de Halkbank'tı. Bu süreçte ortada hiçbir sebep yokken Halkbank'ın stratejik niteliğe sahip uluslararası faaliyetlerinin de incelenmek istenmesi, operasyonun arkasındaki amacı gözler önüne seriyordu" dedi.

DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, 17-25 Aralık operasyonları döneminde Halkbank'a yönelik "uluslararası nitelikte" bir yıpratma kampanyası başlatıldığını söyledi. Ban, "Özellikle de İran ve Kuzey Irak ile olan ticari ilişkilerde Halkbank isminin ön plana çıkması ve Balkan açılımı çerçevesinde önemli adımların atılmaya başlanması, küresel finans çetelerinin radarındaki bu milli kuruluşumuzu hedef haline getirmişti. Küresel güç odaklarının 'Halkbank'ı devre dışı bırakma girişimi' olarak karşımıza çıkan operasyonda, bankanın Borsa İstanbul'da işlem gören hisselerine yönelik saldırılar dikkat çekti. Bankaya karşı 'uluslar arası nitelikte' bir yıpratma kampanyası başlatıldı. İlgili dönemde Halkbank hisselerinde yüzde 25'lik kayıp yaşandı, binlerce küçük yatırımcı zarara uğratıldı" diye konuştu.

HALKBANK BUGÜN NE DURUMDA

Prof. Dr. Ban, Halkbank'ın bugün ne durumda olduğuna değinerek şunları dedi:

"Şükür o fırtına atlatıldı, Halkbank açısından görünüm tamamen normale döndü. Operasyon öncesindeki stratejik girişimler birer birer hayata geçirilmeye başlandı. Hafta içindeki gelişmeler, Makedonya'nın ardından Balkan açılımının ikinci ayağı olan Sırp Cacanska Bankası'nın alım sürecinin de çok yakın zamanda tamamlanacağını gösterdi."

HALKBANK'IN SIRBİSTAN HAMLESİ

Halkbank'ın Sırbistan hamlesini değerlendiren Prof. Dr. Ban, "Öncelikle Balkan açılımının ikinci ayağını oluşturan bu girişim ile Halkbank'ın küresel finans çetelerine rağmen finans sektöründeki etki alanını genişletmeye devam ettiğini ifade etmek gerekiyor. Bilindiği üzere Halkbank, Balkanlar'ı da kapsayan yurtdışı faaliyetlerinde genişlemeci bir strateji izliyor. Bir süredir takip edilen bu strateji kapsamında Halkbank'ın ilk aşamada özellikle Balkanlar'da yer alan pasif iştiraklerini harekete geçirdiği gözlenirken, ikinci aşamada ise şube ağının genişletildiği karşımıza çıkıyor. Bu iki aşamayı başarıyla gerçekleştiren Halkbank'ın üçüncü aşamada da yeni bankaların satın alınması suretiyle bölgedeki hakimiyetini artırma amacında olduğu gözleniyor" dedi.

"HALKBANK'TAN RAHATSIZLIKLARI ARTARAK DEVAM EDİYOR"

Prof. Dr. Ünsal Ban, Halkbank'ın yurtdışı stratejisinin bel kemiğini oluşturan bu genişleme sürecinin Avrupa'nın yanısıra ABD'de de yer alan birçok finans devini rahatsız ettiğine dikkat çekti. Ban, "Sadece 11 yıl içerisinde toplam aktifleri yüzde 702,8 oranında büyüyen Halkbank'ın net karını yüzde 354,9, özkaynaklarını da yüzde 543,9 oranında arttırdığı dikkate alındığında bu durumu normal karşılamak gerekiyor. Halkbank büyüdükçe hedefte olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ban, Halkbank'ın zarar ettirilmesinin altında vesayetçi düzenin yattığını vurguladı. Ban, vesayetçi düzenin kazançlı çıktığı yerde halkın kaybettiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

"2002 yılında zararda olan Halkbank'ın 2014 yılındaki net karının 2,2 milyar lira düzeyinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu durum da akıllara, böylesi yüksek potansiyele sahip bir kuruluşun yıllar boyunca neden zarara uğratıldığı sorusunu getiriyor. Ülkemizi ve milletimizi yıllar boyunca sömüren vesayetçi düzen, bugünlerde tekrar gün yüzüne çıkmaya, 2001 yılında kaybettiği etkinliği kazanmaya çalışıyor. Düzenin destekçileri bu süreçte organize ettikleri toplumsal karışıklıklar, ekonomik suikast girişimleri ile siyasi ve ekonomik istikrarı bozabileceklerini düşünüyor, fakat her denemelerinde de başarısızlığa uğruyorlar. Çünkü temelleri 13 yıl önce atılan 'yeni Türkiye'nin milletten aldığı gücü gözardı ediyorlar." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Halk Bankası Ünsal Ban Türkiye Irak Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title