Haberler

Halk Oyunları, Bizi Biz Yapan Değerlerin Sahip Olduğu Federasyondur"

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Hayri Gürhan Ozanoğlu, "Halk Oyunları Federasyonu, bizi biz yapan değerlerin sahip olduğu bir federasyondur" dedi.

ORHAN KUZU - Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Hayri Gürhan Ozanoğlu, "Halk Oyunları Federasyonu, bizi biz yapan değerlerin sahip olduğu bir federasyondur" dedi.

Ozanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Halk Oyunları Federasyonunun 2001 yılında kurulduğunu belirtti.

Federasyon olarak 81 ilde örgütlendiklerini anlatan Ozanoğlu, "Lisanslı sporcu sayısı açısından baktığımızda, Türkiye'deki 61 federasyon içerisinde en fazla sporcu sayısına sahip 5-6 federasyondan biriyiz. Okullarımızdaki faaliyetlerimizle 2 milyon civarında bir kitleye ulaştık. Derdimiz Türkiye'de halk oyunları kültürünü herkese ulaştırabilmek" diye konuştu.

Ozanoğlu, halk oyunlarının çocukları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırdığını, ayrıca Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağladığını dile getirdi.

Yapılan bir araştırmada, halk oyunları oynayan çocukların eğitim alanındaki başarılarının arttığının ortaya çıktığını ifade eden Ozanoğlu, "Çünkü aynı anda birkaç konuya odaklanabiliyorlar. Hem müziği dinliyor hem figürü yanlış yapmadan uygulamaya çalışıyorlar. Aynısını derslerinde de uygulayan çocuklar, yöntemi bir sonraki adımda iş hayatında da uygulayacak" diye konuştu.

Federasyon olarak herkese kapılarını açık olduğunu vurgulayan Ozanoğlu, şöyle devam etti:

"Engelli arkadaşlarımızla ilgili de çalışmalar yapmak istiyoruz. Görme, işitme ve bedensel engellilere de bu kültürü yaşatmak istiyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi bazı şehirlerimizde engellilerle yapılan faaliyetler var. Çünkü işin içinde müzik, sahne sanatı, görsellik, insanın kendini beğendirme kaygıları bulunuyor. Dolayısıyla alkış ve sahneye çıkma herkes için çok keyif verici, insanların motive olmasını sağlayan bir şeydir. Halk oyunları da bunun en önemli ayaklarından biridir."

"Amacımız kültürel zenginliğimizi dünyaya gösterebilmek"

Ozanoğlu, sadece lisanslı sporculara değil, ülke geneli ve Türk cumhuriyetlerinde halk oyunları kültürüne sahip herkese hitap ettiklerini söyledi.

Kendilerini Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı 61 federasyonun dışında tuttuklarını kaydeden Ozanoğlu, "Biz tüm federasyonlarla ortak çalışabiliyoruz. Çünkü uluslararası etkinliklerde yabancı konuklara federasyon olarak bu kültürü yaşatan bir görsel şölen sunuyoruz . Amacımız kültürel zenginliğimizi dünyaya gösterebilmek" dedi.

"Türkiye Halk Oyunları Federasyonu bizim kültürümüze aittir. Yani bizim federasyonumuzdur. İçimizden çıkan bir federasyondur. Halk Oyunları Federasyonu, bizi biz yapan değerlerin sahip olduğu bir federasyondur" diyen Ozanoğlu, kendi federasyonları gibi Türk kültürüne ait cirit ve güreş gibi birkaç federasyon daha bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title