Haberler

Halk Oylamasına Doğru

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile devletin zirvesindeki kavganın biteceğini belirtti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile devletin zirvesindeki kavganın biteceğini belirtti.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Aksu ilçesi Fettahlı, Topallı ve Kurşunlu Mahallelerinde vatandaşlarla bir araya gelen Türel, 16 Nisan'da siyasi bir tercih yapılmayacağının altını çizdi.

Türel, mevcut 12 Eylül Anayasası'nın yetkilerin bir kısmını Cumhurbaşkanlığında bir kısmını ise başbakanda toplamasının yetki kargaşasına ve kavgalara neden olduğunu hatırlatarak, geçmişte devletin zirvesinde Turgut Özal -Süleyman Demirel, Demirel - Tansu Çiller, Bülent Ecevit - Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan kavgalardan ülkenin zarar gördüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Necdet Sezer'in rahmetli Ecevit'in kafasına anayasa kitapçığı fırlatmasıyla yüzde 130 olan faizin bir gecede yüzde 7 bin 500'e fırladığını anımsatan Türel, " Türkiye'nin yaşadığı en büyük ekonomik kriz ve en çok fakirleştiği gün. Bu yetki kargaşası hep devletin zirvesinde kavgaya neden olmuş, faturası millete çıkmış. Şimdi artık bu yetki kavgasını kapatmamız lazım. Onun için hükümet sistemini Cumhurbaşkanlığında topluyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile devletin zirvesindeki kavga bitecek." diye konuştu.

Denetim daha iyi olacak

Türel, TBMM'nin yasama görevini yapmaya devam edeceğini ifade ederek bakanların ise meclis dışından olacağını söyledi.

Bakan TBMM'nin dışından olduğunda milletvekilinin bakanı çok daha iyi değerlendirebileceğini vurgulayan Türel, "Bugüne kadar 300'ün üstünde gensoru verilmiş ama 2 tane bakan gensoru ile düşmüş. Bir tanesi de yanlış oylama yüzünden düşmüş. Biz ne zaman hayati bir önem taşıyan milletimiz için yasa çıkarmaya kalksak hemen muhalefet 3-5 tane gensoru verir yasayı geciktirmek için. Yeni sistemde denetim mekanizması çok daha uygulanabilir bir şekilde çalışacak." dedi.

Koalisyon dönemi kapanacak

Türel, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile artık koalisyon dönemlerinin kapanacağını vurgulayarak, Türkiye'nin koalisyon hükümetlerinden çok çektiğini belirtti.

Rahmetli Menderes, Demirel, Özal ve Erdoğan dönemlerinde Türkiye'nin iki misli büyüdüğünü ve zenginleştiğinin altını çizen Türel, "Şimdi bu koalisyon dönemleri bitecek. Koalisyon bitiyor peki uzlaşma bitiyor mu? Hayır. Uzlaşma çok güçlü bir şekilde olmak zorunda. Sistem uzlaşmayı emrediyor. Aslında Kılıçdaroğlu'nun 18 maddeyi okumadığı da buradan ortaya çıktı. Güzel bir örnek verdi. 'Meclis başka partinin çoğunluğunda, Cumhurbaşkanı başka partiden seçildi, ne olacak?' dedi. Bu sistem onu çözüyor zaten. Okusa anlayacak." ifadelerini kullandı.

Korkuteli örneği

Türel, bugünkü belediye sisteminin başkanlık sistemi gibi olduğuna vurgu yaparak, uzlaşma zorunluluğunu Korkuteli Belediyesi örneği üzerinden verdi.

Korkuteli Belediyesinde meclis çoğunluğu AK Parti'de olmasına karşın Belediye Başkanı MHP'den olduğunu dile getiren Türel, şunları kaydetti:

"3 senedir gül gibi geçinip gidiyorlar. Bütün çalışmalar, hizmetler aynı şekilde. İstese Meclis, bütçesini reddederek başkanı bir günde düşürür. Her yerde böyle. Ama Başkan düştüğü gibi meclis de düşüyor. Aynı bizim şimdi Cumhurbaşkanlığı sisteminde olduğu gibi.

Meclis kendisi de düşeceği için 'Başkana destek olalım, memleket hizmet görsün' diyor. Şimdi yeni sistemde de böyle olacak. Meclis kendisi de düşeceği için seçim kararı almak istemez. Cumhurbaşkanı da en fazla 2 dönem seçilebildiği için ilk 5 senelik hizmet dönemini elinin tersiyle itip seçim kararı vermez. Ondan önce uzlaşma ile ilgili bütün yolları denerler. Sistem barışın diyor."

Kaynak: AA / Güncel

Menderes Türel Turgut Özal Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title