Haberler

Halk Meclisinden Ağaçlar İçin Referandum Çağrısı

Güncelleme:

Prof. Dr. Mehmet Özalevli Aşkım Tüfekçi Hastanesindeki ağaç kıyımına alternatif olarak 5 çözüm önerisi getirerek referandumla halka götürmeyi teklif etti.

Adana Ağaçlarına Sahip Çıkıyor Halk Meclisi Sözcüsü Prof. Dr. Mehmet Özalevli Aşkım Tüfekçi Hastanesi'ndeki ağaç kıyımına alternatif olarak 5 çözüm önerisi getirerek referandumla halka götürmeyi teklif etti.

Adana kamuoyunun tepkisini çeken ve yetkililerin hiçbir açıklama yapmayarak sessizliğini koruduğu Adana Aşkım Tüfekçi Hastanesi bahçesindeki ağaç yeşil alan kıyımı için Adana Ağanlarına Sahip Çıkıyor Halk Meclisi Sözcüsü Prof. Dr. Mehmet Özalevli referandum çağrısında bulundu. Özalevli, "Çağdaş düşünceli yöneticiler tarafından yönetilmek hakkımız değil mi? Yaşadığımız çevre ile ilgili demokratik kurallar ve evrensel insan hakları çerçevesinde söz sahibi olduğumuzu bilmiyor muyuz? Bizim Avrupalılardan ne eksiğimiz var ki onlar ormanlar içerisinde hastanelere sahip iken bizim ağaçlar kesiliyor?" diye konuştu.

Dr. Aşkım Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesine ek bina yapılacağı gerekçesiyle 40 yıllık 150 çam ağacının kesilmek istendiğini hatırlatan Özalevli, "Adana ağaçlarına sahip çıkıyor Halk Meclisi olarak hastane yapımına karşı olmadığımızı hatta yatak sayısı ve hastane donanımı açısından Avrupa standartlarında hastanelerimizin olmasını destekliyor ancak yaparken yıkan anlayışa dur demek istiyoruz" ifadelerini kullandı. Ek binanın hastaneye ait olan ve özel şirkete kiralanan alana yapılması mümkün olmasına rağmen ağaç kesilerek yapılmak istenmesinin kendilerini son derece üzdüğünü belirten Özlaevli, "Yetkililere bu soruyu sormak zorunda kalıyorum. Bu ısrar neden? Lütfen kamuoyuna açıklayınız. Deprem gibi doğal afetlerde çadır kent olarak kullanabileceğimiz yeşil alanlara ihtiyacımız olacağını nasıl düşünemeyiz? Depremlerde bunun önemini öğrenemedik mi?" dedi.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Kemal Kiraz'ı Adana'nın sağlık sorunlarını tartışmaya davet ettiklerini ancak yanıt alamadıklarını hatırlatan Özlaevli, "Adana'nın hastane ihtiyacını iyi bir planlama ile çağdaş ülkelerde olduğu gibi çözebilecek ve daha yeşil bir Adana'ya sahip olmamızı sağlayacak projelerimizi halkımıza sormak için referanduma götürmeyi öneriyorum. Çağdaş ülkelerde olduğu gibi Adana'da da hastanelerimiz vatandaşların rahatlıkla ulaşım sağlayabileceği alanlara planlanmalıdır. Adana'daki hastanelerin yerleşim alanlarına bakıldığında Yüreğir ve Seyhan'ın Güneyine hizmet verebilecek hastanelere ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

ADANA'NIN YATAK KAPASİTESİ

Yatak kapasitesi ihtiyacının bin kişiye düşen yatak sayısı üzerinden değerlendirildiğini hatırlatan Özalevli, Avrupa Birliği ülkelerinde bin kişiye düşen yatak sayısının ortalama 5,5 civarında olduğunu kaydetti. Türkiye'de bu oran 2,7 iken Adana'da oranın 2,9 civarında olduğunu ifade eden Özalevli, "Bu bilimsel gerçekler doğrultusunda Adana'ya hastane ihtiyacı olduğu kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ihtiyacın giderilmesi için yapılan binalar günü kurtarmak düşüncesiyle değil daha uzun süreli ve kalıcı çözümlerle yapılmalıdır. 'Eskinin yenisi olmaz' veya 'Eskiyi yenilemek daha pahalı olur' özdeyişinden hareket ederek planlama yapılmalıdır. Şu anki inşaat teknolojimiz daha dar alanda daha yüksek yatak sayısına sahip hastanelerin yapılmasını mümkün hale getirmiştir" dedi. Özalevli Adana'nın yatak kapasitesi ve donanımı açısından Avrupa Birliği ülkelerindeki standartları yakalayacak ve daha yeşil bir Adana oluşturacak çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"1.Yüreğir'de Taşköprü civarında yer alan eski Adana Devlet Hastanesinin arazisinde bulunan tüm beton ve prefabrik ünitelerin yıkılması ve şu anki yatak sayısından daha yüksek kapasitede daha dar alanda ve dikey bir hastanenin yapılması ve boş alanların ağaçlandırılması.

2. Adana Atlı Spor Kulübünün karşısına temeli atılan 1550 yataklı Şehir Hastanesi'nin bitirilmesi.

3. Adana'nın güneyinde yer alan daha önce SSK Koşuyolu Dispanseri olarak bilinen Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi olarak kullanılan alana Seyhan'ın güneyine hizmet verecek bir devlet hastanesinin yapılması.

4. Her üç Hastane bittikten sonra Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi (Eski SSK) arazisinde yer alan tüm beton ve prefabrik binaların yıkılması ve ardından Dr. Aşkım Tüfekçi Hastanesi ve eski Adana Numune Hastanesi'nin yatak sayısından daha fazla kapasitede bir hastanenin bu alana yapılarak şu anki mevcut alandan daha fazla yeşil alan yaratılmasının sağlanması.

5. Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi bittikten sonra eski Numune Hastanesi arazisinde yer alan tüm beton ve prefabrik binaların yıkılması ve bu alanın yeşil alana dönüştürülmesi." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çukurova Yüreğir Seyhan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title