Haberler

Halk Kültüründe Aile Uluslararası Sempozyumu

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, "Kardeşlik, dayanışma ve birbirini destekleme açısından ailenin sürekli kılınmasında çok önemli bir işlevdedir.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, "Kardeşlik, dayanışma ve birbirini destekleme açısından ailenin sürekli kılınmasında çok önemli bir işlevdedir." dedi.

Ekici, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trakya Üniversitesi ve Motif Vakfı'nca Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Halk Kültüründe Aile Uluslararası Sempozyumu"nda, "Türk halk anlatımlarında kardeşlik" bildirisini sundu. Ekici, aile olmanın ve kardeşliğin Türk kültürünün önemli değerlerinden olduğunu söyledi.

Kardeşliğin biyolojik veya sosyolojik olarak kültürel bir anlam da ifade ettiğini aktaran Ekici, kardeşlik kavramının özel bir durumunun olduğunu vurguladı.

Türk kültüründe kardeşliğin tarih boyunca çok müstesna bir yere sahip olduğunu aktaran Ekici, şöyle konuştu:

"Kardeşliğin hem kavramsal hem özel hem sosyolojik hem etimolojik hem halk kültürü açısından yeri, değeri ve öneminin daha ayrıntılı şekilde araştırılması son derece önemlidir. Kardeşlik, tarih boyunca edebi ve yazılı eserlere yansıtılarak da günümüze kadar işlenmiştir. Kardeşlik, dayanışma ve birbirini destekleme açısından ailenin sürekli kılınmasında çok önemli bir işlevdedir."

"Batı ve Asya ülkelerinde aile diye bir şey kalmamıştır"

Motif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Baykal ise ailenin hayatın devamı anlamına geldiğini söyledi.

İnsanların aile desteğiyle başarıyı yakalayabileceğini dile getiren Baykal, "Akademik, sosyal ve ticari hayatınızda aile desteğiyle güzel yerlere gelirsiniz. Biz aileye çok önem veriyoruz. Diğer ülkelere baktığımızda aile diye bir kaidenin kalmadığını görüyoruz. Batı ve Asya ülkelerinde aile diye bir şey kalmamıştır. Türkiye Cumhuriyetinde ve Türk Cumhuriyetlerinde ailenin çok önemli olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Selma Sol ise "Rumeli türkülerinde evliliğe engel unsur olarak aile" başlıklı bildirisinde hayattaki tüm duyguların türkülere yansıdığını söyledi.

Kayıtlara geçmiş bin yüz türküyü incelediğini belirten Sol, "Gençlerin evlilik isteklerine ailelerin hangi sebeplerle karşı çıktıkları ve evlilik isteklerine hangi gerekçelerle engel oldukları konusunda metinler tespit ettim. Halk biliminde sosyolojik ve antropolojik olarak evliliği değerlendirmek durumundayız. Bu noktada evlilik insanlar arasındaki en eski ve en önemli sözleşmelerden birisidir" şeklinde konuştu.

Sempozyumda aile konusundaki çeşitli sunumların ardından sonuç bildirileri konuşuldu.

Sempozyum yarın sona erecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Trakya Üniversitesi Ege Üniversitesi Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title