Haberler

Halikarnas Balıkçısı Bodrum'da Anıldı

HALİKARNAS Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, 43'üncü ölüm yıldönümünde Gönültepe'deki mezarı başında ve çeşitli etkinliklerle anıldı.

HALİKARNAS Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, 43'üncü ölüm yıldönümünde Gönültepe'deki mezarı başında ve çeşitli etkinliklerle anıldı. Öğrenciler, etkinliğe balıkçı şapkası takarak katıldı.

1925 yılında Bodrum'a sürgüne gönderilen ünlü edebiyatçı-yazar ve rehber Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı ölümünün 43'üncü yıldönümünde, Bodrum Belediyesi, Bodrum Kent Konseyi, Halikarnas Balıkçısını Yaşatma Platformu ve Oasis Alışveriş Merkezi'nin destekleriyle 'Halikarnas Balıkçısı'na Merhaba' adı altında düzenlenen etkinlikle anıldı. Etkinlikler, sabah Oasis Alışveriş Merkezi'nde 15 yıl önce oluşturulan Halikarnas Balıkçısı Ağaçlandırma Alanı'na Bahçeşehir Koleji öğrencileri tarafından mandalina fidanı dikilmesiyle başladı. Ardından Kabaağaçlı'nın Gümbet Mahallesi'ndeki Gönültepe'de bulunan mezarına geçildi. Buradaki törene Bodrum Belediye Başkan Vekili Mehmet Melengeç, Hüseyin Boyacı İlkokulu öğrenci ve öğretmenleri, Bodrum Yarımadası Çevre Platformu üyeleri ve emekli öğretmenler katıldı.

"SÜRGÜNLÜĞÜ MAVİYE, YEŞİLE, İNSAN SEVGİSİNE DÖNÜŞTÜRDÜ"

Törende konuşan Halikarnas Balıkçısını Yaşatma Platformu Temsilcisi Emekli Öğretmen Hatice Yücel, "Girit'te doğmuş, İzmir'de ölmüş ama Bodrum'u sevmiş Bodrumlu'yu sevmiş, doğayı, denizi, balıkçıyı insanları sevmiş ve bize bir yaşama sevinci bırakmış Balıkçı. Ondan bize kalan tek şey bu. Yoksa buradaki dinazorlarla ve yarını bıraktığı ve onlara çok güvendiği çocuklarla bu iş olmazdı. Ama olacak. Çünkü O sürgünlüğü maviye, yeşile dönüştüren, sürgünlüğü insana sevgiye dönüştüren bir insan. O nedene de onu sevgi ve saygıyla anıyoruz" dedi.

Yücel, Kabaağaçlı'nın yaşadığı dönemlerde Bodrumlu'nun kültür düzeyinin yüksek olmamasına rağmen onun değerini bildiğini belirtip, "Bugün bazı okulları davet ettiğimiz halde, öğrenci ve öğretmenler OHAL gerekçesiyle ile gönderilmemiştir. Bugün okullarda 'Halikarnas Balıkçısı kimdir' diye küçük bir anket yapsak, öğrenciler kaç cümle ile bunu ifade ederler bilmiyorum. Bir Bodrumlu ve öğretmen olarak kendimi suçlu hissediyorum. Çünkü Balıkçı'yı yeterince anlatamadık. 36 kitabı bulunan dünyaca ünlü bir yazarın, edebiyatçının kültüründen ne yazık ki giderek uzaklaşıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Bodrum Anadolu Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Günsuhan Aytaç, "Balıkçı'nın yaşamından kesitler" anlattı. Balıkçı şapkası giyen ilkokul öğrencileri de Kabaağaçlı'nın şiirlerini okudu.

Deniz Müzesi Müdürü Sema Sagat, ilkokul öğrencilerine bu yıl yayımlayan "Halikarnas Balıkçısı" isimli çocuk kitabını hediye etti. Tören Balıkçı'nın mezarının başına begonviller bırakılmasıyla sona erdi.

Etkinlikler kapsamında Halikarnas Balıkçısı Müzesi de gezildi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cevat Şakir Kabaağaçlı Halikarnas Balıkçısı Bahçeşehir Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title