Haberler

Haliç'te Kentsel Dönüşüm

"Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini Kapsayan Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol" törenle imzalandı Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce: "Bugünkü Türkiye, bina stoğu, yardım gücü bakımından çok daha farklı. Yine de depreme karşı tüm riskli binaları değiştirip büyük bir afet karşısında.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Bugünkü Türkiye, bina stoğu, yardım gücü bakımından çok daha farklı. Yine de depreme karşı tüm riskli binaları değiştirip büyük bir afet karşısında daha az zarar gören bir Türkiye oluşturmamız lazım" dedi.

Güllüce, Park Bosphorus Otel'de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi arasındaki "Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini Kapsayan Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol"ün imza törenindeki konuşmasında, kentsel dönüşümü lider olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin başarı belgesi olarak gördüğünü söyledi.

Kentsel dönüşümün zor bir uygulama olduğunu belirten Güllüce, "Her geçen gün kentsel dönüşümde hızlandığımızı görüyoruz. Türkiye genelindeki bütün belediye başkanlarına parti farkı gözetmeksizin bu konuda çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

Kentsel dönüşümün bazı kısımlarının TOKİ, bazı kısımlarının da bakanlıkla bağlantıya geçmeden yapıldığını anlatan Güllüce, şöyle devam etti:

"Türkiye'de ciddi miktarda kentsel dönüşüm yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm, henüz 2-3 yaşında, yeni bir uygulama. Normal bina yapımı gibi değil, yeni bir tarz, anlayış ve yönetim. Bu yüzden bazı aksaklık ve eksikler var. Bunları zaman içinde düzeltmeye çalışıyoruz. İmar Kanunu, yılların kanunudur. Ona rağmen bu kanunda bile revizyonlar gerekiyor. Bizim piyasamız da çok taze ve genç. Bu yüzden yönetmelik üzerinde oynamalar oldu. En son kirayla ilgili bir değişiklik yapıldı. Çünkü o yeterli değildi, yetmiyordu. Süre ve miktarında oynama oldu. Buna benzer değişiklikler yapıyoruz."

Güllüce, kentsel dönüşümde bakanlık olarak mahalle tarzını tercih ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mahalle, metropolleşen İstanbul'da mutlaka korunması gereken bir anlayıştır. Bizim çocukluğumuzda mahalleler arası maçlar, çocuk kavgaları olurdu. Mahalle aidiyeti o kadar yüksekti ki 'bizim mahalle, sizin mahalle' kavgası olurdu. Tabii 'bizim mahalle' olmasının getirdiği birçok avantaj var. Bu toprakların kendine has değerleri var, komşuluk, aile, arkadaşlık, mahallenin ağabeyi olmak gibi. Mahalleyle biz bu değerlerin korunmasından yanayız. Sitede bunlar yok demiyorum ama 'Üşüdüm metropollerde yalnızlıkta' diyor şair. Bana göre sitede bu yalnızlık daha çok artıyor."

Mahalle kültürü ve sıcaklığı devam ettirilecek

Her gün depremin ülkeyi yokladığını dile getiren Güllüce, depremin her an gelebileceğini, 17 Ağustos depremiyle Türkiye'de büyük bir dram yaşandığını hatırlattı.

Deprem bölgesinde hayatının en acı yıllarını yaşadığını söyleyen Güllüce, "Allah o günleri bir daha göstermesin. Bugünkü Türkiye, bina stoğu, yardım gücü bakımından çok daha farklı. Yine de depreme karşı tüm riskli binaları değiştirip büyük bir afet karşısında daha az zarar gören bir Türkiye oluşturmamız lazım" ifadesini kullandı.

Güllüce, kentsel dönüşümle depremden en az zararı görmeyi, yeni Türkiye'nin modern, insani ihtiyaçlarını tam karşılayan şehirlere ulaşmayı hedeflediklerini ve bu yolda hızla ilerlediklerini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Bakan Güllüce ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan protokolü imzaladı.

Örnektepe Mahallesi'nde gerçekleştirilecek, 28 dönümlük alanı kapsayan kentsel dönüşüm projesi, "kapalı site" mantığından uzak yapılacak 95 bina ve 300 bağımsız bölümün dönüşümünü sağlayacak.

Projeyle mahalle kültürü ve sıcaklığının devam ettirilmesi hedeflenirken, dönüşüm sonrası 600 civarında haneye sahip olacak mahallenin bakkalı, camisi, sosyal imkanları, yeraltı otoparkları ve yeşil alanları olacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İdris Güllüce Türkiye Haliç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title