Haberler

Haliç-Karadeniz Sahra Hattı" Yeniden Canlanacak

Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul'un elektriksiz kalmaması için Silahtarağa Elektrik Santrali'ne Karadeniz kıyısındaki Ağaçlı ve Çiftalan köylerinden çıkarılan kömürü taşımak amacıyla inşa edilen Haliç Karadeniz Sahra Hattı'nın yeniden hayata geçirilmesi için 17 Kasım'da ihaleye çıkılacak.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul'un elektriksiz kalmaması için Silahtarağa Elektrik Santrali'ne Karadeniz kıyısındaki Ağaçlı ve Çiftalan köylerinden çıkarılan kömürü taşımak amacıyla inşa edilen "Haliç-Karadeniz Sahra Hattı"nın yeniden hayata geçirilmesi için 17 Kasım'da ihaleye çıkılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) öncülüğünde, TCDD ve Kağıthane Belediyesi'nin iş birliğiyle hayata geçecek proje için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nce, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nda "Dekovil Hattı Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, hem tarihi mirası korumak hem turizme katkı yapmak hem de yapacakları projelerin vizyonunu ortaya koymak için çalıştayda olduklarını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la hattın bulunduğu sahayı gezdikten sonra Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç'ın her toplantıda bu konuyu gündeme getirmesinin kendilerini heyecanlandırdığını dile getiren Baraçlı, İstanbul'un 2020 yılına dair turizm hedeflerine ulaşması için neler yapabileceklerini araştırdıklarını ve bu konuda sürekli çalışma yaptıklarını ifade etti.

Baraçlı, son dönemde yaptıkları toplantıların turizm odaklı olduğunu ve 2014-2019 yılları arasında turizm konusuna ağırlık vereceklerini kaydederek, ilgili kurumlardan gelecek katkılarla çalışmalarını zenginleştirmek istediklerini aktardı.

Bu hattın önemli olduğunun ve o bölgeyi İstanbul'a kazandırmak istediklerinin altını çizen Baraçlı, "İnşallah 17 Kasım'da proje ihalesi gerçekleşecek. Bu proje ihalesini gerçekleştirdikten sonra hedeflediğimiz çalışmalar doğrultusunda projenin daha kısa sürede gerçekleştirip İstanbul'a kazandırılmasını istiyoruz. Bu kültürel mirası koruma adına bu çalışmanın içerisindeyiz" dedi.

"Bilgili: Çok boyutlu ve güzel bir proje"

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili de çok heyecanlı olduklarını belirterek, "İstanbul için çok büyük bir kültür turizm projesinin hayata geçiyor olmasının haberini alıyoruz, bu toplantıda. Bu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projesi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İstanbul için çok boyutlu bir proje. Sosyal ve kültürel yanı olan, turizme katkısı, spor ve tarım açısından önemi unutulmamış gayet güzel bir proje" diye konuştu.

Müdürlük olarak projeyi yürütmekten heyecan duyduklarını aktaran Bilgili, projeyi yürüten İBB'nin her zaman yardımcısı olacaklarını söyledi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise İstanbul'un nefes alacağı turizm adımlarının atıldığını gördüklerini belirterek, bu yıl İstanbul'da 13 milyona yaklaşan turistin ağırlanacağını anlattı.

İstanbul turizminin sadece yabancı turistlerle değil siyasi istikrarın getirdiği ekonomik istikrar sayesinde gelen yerli turistlerle de sürekli hareketli olduğunu dile getiren Ulusoy, daha önce randevu almak için zorluk çektikleri ülkelerin şu anda Türkiye'ye randevu vermek için sıraya girdiğini söyledi.

Ulusoy, "Türkiye, vize konulacak bir ülke değil. Gün gelecek, bize vize uygulayan ülkelere biz vize koyacağız. Bu projemize gelince; şehrin belleklerini ortaya çıkaran bir proje. Tıpkı Süleymaniye, Haliç, Galata Kulesi, Topkapı Sarayı gibi şehrin belleklerinden. turizme kazandırılması çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç da çalışmanın çok güzel bir aşamada olduğunu ifade ederek, projenin Kağıthane, Eyüp ve İstanbul'a önemli katkı sağlayacağını, İstanbul'un turizmine sağlayacağı katkının öneminin yadsınamaz olduğunu bildirdi.

Proje

Birinci Dünya Savaşı sırasında karşılaşılan yakıt ve elektrik sıkıntısını nedeniyle varlığı Bizans'tan beri bilinen ancak hiç kullanılmamış olan İstanbul'daki Karadeniz kömür havzalarının değerlendirilmesi fikrinin ortaya atılmasıyla 1914-1916 yılları arasında toplam bir buçuk yılda kurulan "Haliç-Karadeniz Dekovil Hattı", "Kağıthane Demiryolu" olarak da biliniyor.

Hat, Silahtarağa'daki Elektrik Santrali'nden başlayarak, Kağıthane Deresi kıyısından Kemerburgaz'a ulaşıp iki kola ayrılarak, bir kolu Uzunkemer'in altından geçerek Ağaçlı köyü üzerinden, diğer kolu Belgrad Ormanı'nın içinden geçerek Çiftalan Köyü üzerinden Karadeniz kıyısına ulaşıyor.

Savaş sonrasında kömür teminindeki sıkıntı ortadan kalkınca 1920'li yıllarda atıl hale gelen ve zamanla ortadan kaybolan tren yolu tamamlandığında 43 kilometrelik yol üzerinde su kemerleri, orman, surlar ve köylerden geçilerek, Karadeniz'e nostaljik bir yolculuk yapılacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Kağıthane Ağaçlı Haliç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir? 24 NİSAN HAVA DURUMU: 24 Nisan'da hava nasıl olacak? Afrika tozları Türkiye'ye mi geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title