Haberler

Halepçe'nin İl İlan Edilmesi

IKBY Parlamentosu, Halepçe'nin resmi olarak il ilan edilmesini öngören yasayı oylamak için "özel oturum" düzenledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, Halepçe'nin il ilan edilmesini ön gören yasanın maddelerinin oylanması için "özel oturum" düzenledi.

Süleymaniye kentine bağlı Halepçe ilçesinde bulunan "Şehitlik Anıtı Konferans Salonu'nunda  gerçekleşen "özel oturuma", IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, Başkan Yardımcısı Cafer Eminki, Irak Meclis Başkan Yardımcısı Aram Şeyh Muhammet, Irak Meclisi'nde görev yapan Kürt milletvekilleri ile yerel parlamentodaki milletvekilleri hazır bulundu.

İlçeye gelen misafirleri, erken saatlerde, "Şehitlik Anıtı'nın" önüne bekleyen yöresel Kürt elbiseler giyen Halepçeliler ile ellerinde bölgesel hükümetin bayraklarını taşıyan öğrenciler karşıladı. Resmi karşılamanın ardından milletvekilleri, konuyu görüşmeye başladı. Öğle saatlerine kadar devam eden oturumda, Halepçe'nin il ilan edilmesi ve hudutlarının belirlenmesi hususu değerlendirildi.

Oturumun ardından IKBY Parlamento Başkan Yardımcısı Cafer Eminki ve Irak Meclisi Başkan Yardımcısı  Aram Şeyh Muhammet ortak basın toplantısı düzenledi.

Eminki, yaptığı açıklamada, ilçenin, il olmasını öngören yasanın maddelerinin oylanması için Halepçe'ye geldiklerini ifade ederek, "Daha önce Halepçe'nin, il olması için gerek siyasi gerekse hükümet tarafları karar almıştı. Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Halepçe'nin il olma yasasını onayladı. Kürdistan hükümeti, bu yasanın hazırlanması için çok itinalı ve özel bir çalışma yaptı. Irak Meclisi'nde de yasanın onaylanması için tüm Kürt milletvekilleri, büyük çaba sarf etti. Bundan sonra ilimiz için daha çok çalışmalıyız. Çünkü buradaki halk daha iyi hizmetlere layıktır. Bu tarihi bir adımdır ve devamının gelmesi gerekiyor" diye konuştu.

Muhammet ise, "özel oturumun" Halepçe'de gerçeklenmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirterek il adayı ilçe sakinlerine teşekkür ederek konuşmasına başladı. Muhammet, Halepçe'nin il ilan edilmesi için hazırlanan yasanın oylamaya sunulduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Kürdistan Meclisi'nin, Halepçe ilçesinin il olması için bugün özel bir oturum yaparak burada toplanması, bölge için tarihi bir adımdır. Bugün yasanın maddeleri tüm milletvekillerinin oylamasına sunuldu. Bildiğiniz gibi, Halepçe ilçesi, tüm dünya tarihinde insanlık adına işlenmiş en büyük katliamların acı örneğini yaşamıştır. Buradaki insanlar, kanlı olaylara tanıklık etmişlerdir. Bu nedenle Halepçe simgesel bir kent olmuştur. Bundan sonra gerek Irak Meclisi'nde gerekse Kürdistan Meclisi'nde elimizden gelen tüm imkanları sarf ederek, gerekli bütçenin temin edilmesi için çaba harcayacağız."

Kürt yönetimi, 13 Mart 2014 tarihinde Halepçe ilçesini, il ilan etmişti ancak merkezi Irak hükümetinin onayı alınmadığı için ilçe statüsü devam ediyor. Kürt Milletvekilleri, bu oturumda alacakları kararla Halepçe'nin artık il statüsüne alınmasını karara bağlayacaklar. Yerel Parlamento üyelerinin yanı sıra Irak Parlamentosu'ndaki Kürt milletvekillerinin de katıldığı oturumda 14 maddelik yasanın kabul edilmesi halinde Halepçe'nin il sınırları ve bütçesinin belirlenmesi konusunda merkezi hükümette nezdinde bazı taleplerde bulunulacak.

IKBY Parlamentosu, 1992 yılında kurulduktan sonra, 7 kez Erbil, dışında "özel oturum" düzenledi. Halepçe ilçesinin, il olması için ise ilk defa 1999 yılında özel bir yasa çıkartılmıştı.

Sadece Bağdat'ın kararı beklenmeden IKBY tarafından ilan edilmiş bir karar bulunuyor. 300 bin nüfusa sahip olduğu ifade edilen Halepçe'nin daha önce il yapılması kararı Irak merkezi hükümetin Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmiş, ancak Meclis'te görüşülmesi yapılmamıştı. - Süleymaniye

Kaynak: AA / Güncel

Yusuf Muhammet Süleymaniye Kubat Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
title