Haberler

Haldun Taner Anısına Hikaye Dinletisi Gerçekleştirildi

Ünlü yazar Haldun Taner'in doğumunun 100. yılı anısına düzenlenen "İnsan Sadece Bir Araç" hikaye dinletisinin prömiyeri gerçekleşti.

Ünlü yazar Haldun Taner'in doğumunun 100. yılı anısına düzenlenen "İnsan Sadece Bir Araç" hikaye dinletisinin prömiyeri gerçekleşti.

İş Sanat'ta gerçekleşen etkinlikte AA muhabirine açıklamada bulunan yazar Atilla Birkiye, yıllardır şiir dinletisi programları düzenlediğini belirterek, "Birkaç yıldır da hikaye dinletisi yapıyoruz. Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Ali dinletilerinin ardından da Haldun Taner'i hazırladık. Hikaye dinletisi çalışmalarımızda Türk modern hikayeciliğinin kurucularını seçiyoruz" dedi.

Birkiye, hikaye dinletisinin Batı'da birçok örneği bulunduğunu söyleyerek, Türkiye'de de yapılabileceğini düşünerek çalışmayı başlattıklarını kaydetti.

Doğumunun 100. yılı anısına Haldun Taner'den dört hikaye seçtiğini dile getiren yazar Birkiye, şu bilgileri verdi:

"Hikayeleri seçmek çok zor ama ben okullarda Haldun Taner okuttuğum için bütün hikayelerini biliyorum. Hikayenin okunması var bir de, bazı hikayeler ise sahneye taşınamıyor. Mesela 'Onikiye Bir Var' hikayesi çok önemli bir hikayedir fakat çok uzun, sahneye taşımak çok zor. Seçtiğim dört hikayeyi hazırlamak için aylarca çalıştım, metin çıkması uzun sürüyor tabii. Sonra da okumalar çalışıldı, iki gündür ise İş Sanat'ta provadayız."

Birkiye, hikaye dinletisi çalışmalarının Türk modern hikayeciliğini kuran farklı isimlerle devam edeceğini söyledi.

Etkinlikte Haldun Taner'in "Bayanlar 00" hikayesini seslendiren tiyatro oyuncusu Bülent Emin Yarar da, hikaye okumanın kendisi için bir sürpriz olduğunu dile getirerek, "Daha önce benzer bir çalışma yapmamıştım. Eskiden radyolarda 'Arkası Yarın'lar vardı, biz onlara bir şekilde yetiştik ama dinleyici olarak yetiştik" diye konuştu.

Yarar: "Keyifle andık"

Yarar, Haldun Taner ile konservatuvar ikinci sınıf öğrencisiyken karşılaştığına işaret ederek, şunları paylaştı:

"O günlerde oynadığım 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' oyununda 'Vicdani' rolü benimdi, çok keyifli ve heyecan vericiydi. O zaman gerçekten onunla tanışmak başka bir duyguydu. Hala da o duygum coşkuyla devam etmekte. Bugün de bu hikaye dinletisi ile kendisini doğumunun 100. yılında, izleyiciyle birlikte keyifle andık."

Atilla Birkiye'nin metinlerini düzenlediği, Mehmet Birkiye'nin sahneye uyarladığı "İnsan Sadece Bir Araç" hikaye dinletisinde, Haldun Taner'in  "Bayanlar 00", "Konçinalar", "İznikli Leylek" ve "Sancho'nun Sabah Yürüyüşü' hikayeleri, Tilbe Saran, Metin Belgin, Bülent Emin Yarar ve Hakan Gerçek tarafından seslendirildi. Hikayeleri seslendiren oyunculara, müzisyen Serdar Yalçın da piyanosuyla eşlik etti.

Haldun Taner kimdir?

1915 yılında doğan Haldun Taner, etkileyici, alegorik, ironik özellikleri ve gözlem gücüyle, "büyük şehrin tipik ve türedi yaşamlarından" aldığı konuları ve temalarıyla Türk hikayeciliğinde kendine has bir üslup geliştiren bir yazar olarak biliniyor. Hikayenin yanı sıra tiyatro oyunları, deneme ve köşe yazıları bulunan yazar, Türk tiyatrosunda epik tiyatro türünün ve kabare tiyatrosunun da öncüsü olarak kabul ediliyor. Günümüzde tiyatrolarda sahnelenmeye devam eden "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım", "Keşanlı Ali Destanı" ve "Marko Paşa" gibi bilinen oyunları yazan Taner, 1986 yılında vefat etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sabahattin Ali Atilla Birkiye Mehmet Birkiye Haldun Taner Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title