Haberler

Hakkarili Gençlerin Evliliğine Külfetli Düğün Engeli

Güncelleme:

Hakkari'de, gençlerin evlenmemesine, külfetli düğün gelenekleri, istenen fazla takılar ve işsizlik temel gerekçe gösteriliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun medeni durum haritasının sonuçlarına göre en fazla bekarın bulunduğu Hakkari'de, gençlerin evlenmemesindeki temel gerekçeyi istenen fazla takılar ve işsizlik oluşturuyor.

İŞSİZLİK VE DÜĞÜN MALİYETLERİNDEN MEMNUN DEĞİLLER

TÜİK'in açıkladığı medeni durum haritasında en fazla bekarın bulunduğu il sıralamasında Hakkari yüzde 46 ile birinci sırada yer aldı. Bu istatistiğe şaşırmayan Hakkarili gençler, işsizlik ve düğün maliyetlerinin yüksekliğinden yakındı.

İşsizliğin yoğun yaşandığı kentte, kız tarafının çok miktarda takı istemesi ve düğünlerin perşembe günü başlayıp pazara kadar devam etmesi gibi gelenekler, gençlerin evlenmelerinin önünde en büyük engel olarak duruyor.

45 - 50 YAŞLARINA KADAR EVLENMİYORLAR

Hakkari Belediye Başkanlığı Evlendirme Dairesi memuru Abdürrahim Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş olanaklarından yoksun olan Hakkarili gençlerin, bazen 45-50 yaşlarına kadar evlenemediklerini söyledi.

"EN KÜÇÜK DÜĞÜNÜMÜZDE YAPILAN MASRAFLAR 75-80 BİN LİRA"

Hakkari'nin genel nüfusunun 280 bin dolayında olduğunu ancak geçen yıl il merkezinde 626, Yüksekova'da 912, Şemdinli'de 420 ve Çukurca'da 46 nikah kıyıldığını belirten Taş, şöyle konuştu:

"TÜİK'in medeni durum haritasının sonuçlarına göre, en fazla bekarın bulunduğu il maalesef Hakkari. 2014'te toplam nikah sayımız 2004. İlimizde fazla bekarın bulunmasının iki nedeni var. İşsizlik ve düğün geleneklerimiz gençlerimizin evlenmesine engel oluyor.

En büyük sorunumuz işsizlik. İşsizlikten dolayı gençlerimiz evlenmeye yeltenemiyor. İkinci sıkıntımız ise düğünlerimiz. En küçük düğünümüzde yapılan masraf 75-80 bin lira. Bu, gelinlere çok fazla takı takılmasından kaynaklanıyor.Hakkarili büyüklerimize sesleniyoruz. Düğünlerimiz üç gün sürüyor."

"DÜĞÜNLER BİR GÜNE DÜŞERSE MALİYETLER DE DÜŞER"

Taş, "Eğer bu düğünlerimiz bir güne düşerse maliyetler de düşer. Çünkü üç gün süren düğünlerimizde maalesef büyük bir masraf yapılıyor ve bunun altından da kalkmak kolay olmuyor. Yetkililerin Hakkari'ye dönüp bakmalarını istiyoruz. İş olanaklarının sağlanmasını istiyoruz. Gençlerimiz yaşı 45-50'ye dayanıyor maalesef evlenemiyorlar. Ne olursunuz Hakkari'ye de bir bakın. İş olanaklarımız olsun. Gençlerimiz bekarlıktan kurtulsun. Onların da yuva kurmaya hakları var." şeklinde konuştu.

"DÜĞÜN MASRAFLARI AZALIR, İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLÜRSE, TÜM GENÇLER EVLENİR"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli sosyolog Yavuz Dere de ailelerin ayrı ev kurma isteği, işsiz gençle kızını evlendirmek istememesi ve çok miktarda takı ile gösterişli bir düğün töreni istemesi gibi nedenlerin erkek tarafını zor durumda bıraktığını bildirerek, bu nedenlerden dolayı da gençlerin evlenemediğini söyledi. Hakkari'de geçimlerini zor sağlayan aile sayısının fazla olduğuna değinen Dere, şunları kaydetti:

"Hakkari'de evlenmek istersen gerçekten büyük bir masraf yapman gerekiyor. Bir aile çocuğunu evlendirecekse en az 60 bin lira harcaması lazım. Aileler burada zor şartlarda yaşıyor. Çoğunun düzgün bir geliri de yok. Bazı evlerde evlenme yaşına gelmiş 6-7 çocuk var. Birini evlendiriyor diğerlerini nasıl evlendirecek? Düğünler günler sürüyor ki onuda anlamış değilim. Bu süreler kısaltılırsa masraflar da azalır. Eğer düğün harcamaları azalır ve işsizlik sorunu ortadan kalkarsa o zaman tüm gençler de evlenir."

"YÖRENİN ADETLERİ ÇOK ZOR"

Bölgenin düğün geleneklerinin çok zor olduğunu vurgulayan kuyumcu Mehdi Derin ise bunun böyle devam etmesi durumunda gençlerin bekar kalacağını ifade etti.Derin, "Altın fiyatları çok yüksek. Vatandaşın alım gücü de zayıf. Bu yörenin adetleri de çok zor. Gençlerin zorlandığını görüyoruz. Kentte düğünler 3 gün sürüyor. Ayrıca yüksek meblağlarda yani 50 bin lira değerinde altın alıyorlar. Bunun düşürülmesi gerekiyor. Yoksa gençler bekar kalacak" diye konuştu.

Hakkarili gençlerden Rojhat Kanat ise kentte düğünlerin yüksek maliyetli olduğunu dile getirdi.Kanat, "Burada düğünler bazen 3 günden fazla sürüyor. Kız tarafı çok fazla altın talep ediyor. Gençler de işsiz olduğu için evlenmeye niyet edemiyor. Çünkü düğünler bize çok pahalıya patlıyor" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Hakkari Belediye Başkanlığı Türkiye İstatistik Kurumu Yüksekova Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title