Haberler

Hakkari - Yüksekdağ: Türkiye Adeta Bölge Savaşının Eşiğine Getirildi

Yüksekdağ: Türkiye adeta bölge savaşının eşiğine getirildi

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Van'da düzenlenen yürüyüşte, Rus savaş uçağının Suriye sınırında düşürülmesiyle ilgili olarak, "Şu anda çok ciddi şekilde kaygılıyız. Türkiye adeta bir bölge savaşının eşiğine getirildi" dedi.

Van'da Beşyol Mevkii'nde toplanan aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu yaklaşık 300 kadın ellerinde kadına yönelik şiddet karşıtı dövizler taşıyarak Cumhuriyet Caddesi'ndeki Feki Teyran Parkı'na geldi. Burada kadınlar adına HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ açıklama yaptı. Günde 5 kadının öldürüldüğünü belirten Yüksekdağ, şöyle dedi:

"Bu soruya erkek egemen siyasi iktidar 13 yıl boyunca cevap vermedi, veremedi. Bu soruya cevap vermedikleri gibi kadınların daha fazla bu cinayetlerin ve şiddetin hedefi olmasına alan açtılar. Kadın katilleri yargı mekanizmalarında ödül gibi cezalarla yeiden cinayet işlemeye teşvik edildi. Bugün en caniyani yöntemlerle katledilen kadınlar ve o kadınların katili erkekler mahkemede kravat taktıkları için yada 'çok ağır tahrik altındaydım' ifadesine başvurdukları için çok küçük cezalarla kendilerini bu büyük suçtan sıyırıp alıyorlar. Bu memlekette kadın canına kastetmenin caydırıcı bir cezası yok. Bugün 2015'in ilk 10 ayında öldürülen kadınların sayısı 346. Bakın savaşta öldürülen kadınların sayısı değil bunlar. Bu tam bir katliam, kadın kıyımıdır. Savaşın olduğu yerde şiddet vardır. Sokakta, evde, iş yerinde, okulda her yerde, şiddet egemen devlet anlayışının ve pratiğinin savaş politikalarından ve zemininden beslenir. Eğer savaş varsa bir devlet bölgede ve kendi ülkesinde savaş çıkarıyorsa ve ilan ediyorsa, evde de ailede de savaş vardır. Çünkü evin hakimi erkek, kadına ve çocuğa karşı savaş açar. Devlete bakar devletin uyguladığı savaş politikasından feyz alır ve evde ailede savaş başlatır. Bugün AKP iktidarı her yerde ocağımıza, yurdumuza, savaşın, şiddetin ateşini düşürdü. Bu savaş ortamı içerisinde kadına karşı şiddette her gün besleniyor."

"TÜRKİYE HALKLARINI SAVAŞIN İÇİNE SÜRÜKLEMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Kadınlar olarak barışın tesisi için direnmeye devam edeceklerini belirten Yüksekdağ, siyasi iktidarın günümüzde kendi topraklarında açtığı savaş yetmezmiş gibi Suriye topraklarında da bölgesel bir savaşın peşinde koştuğunu öne sürdü. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, şöyle dedi: "Bütün Türkiye halklarını, bir Ortadoğu savaşının içine sürüklemeye çalışıyor. 1 Kasım seçimlerinden önce söyledik uyardık; 'Barış sürecinin bozulması Türkiye'nin AKP ve saray eliyle bölgesel bir savaşa sürüklenmesi demektir' dedik. AKP tek başına iktidar olmayı ve başkanlık rejimini daha büyük bir savaş ilan etmek için istiyor. 1 Kasım'da tek başlarına iktidar oldular muradlarına erdiler. İlk yaptıkları şey Türkiye'de ve bölgede savaşı tırmandırmak. 'Bakın bizi seçmezseniz kaos olur savaş olur' diyorlardı ve Türkiye halkı sizi seçti niye hala sürüyor bu savaş. Niye hala gençlerimiz ölmeye devam ediyor. Neden halen kendi topraklarımızda özgürce dolaşamıyoruz?" dedi.

DÜŞÜRÜLEN RUS UÇAĞI

Yapılan basın açıklamasının ardından gazetecilerin düşürülen Rus uçağı ile ilgili sorusunu yanıtlayan Yüksekdağ, Türkiye'nin dış, özellikle de Suriye politikasında çok yanlış bir çizgi izlendiğini söyledi. Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Bizler bu son gelişmenin de Suriye politikasındaki yanlışların ve Suriye politikasındaki o kötü yaklaşımın bir sonucu ve ifadesi olduğunu düşünüyoruz. Bölgede bütün Türkiye halklarını bizleri oldukça zor duruma düşüren bir gelişmeye çok yanlış ve isabetsiz sürece imza atmıştır Türkiye'deki siyasi iktidar. Çok hatalı bir yaklaşımdır. Çarpıcı olan durum var koalisyonun bir parçası Rusya, Türkiye'de IŞİD'e karşı koalisyonun bir parçası. Koalisyonun resmi bileşeni başka bir bilşenin uçağını düşürüyor. Bu her şeyden önce koalisyonun mantığına uygun değil. Kısa süre önce Viyana'da bir toplantı gerçekleştirildi. Orada bir mutabakat oluşturulduğu söyleniyordu. Buna dayanarak Suriye'de bir geçiş süreci planlanıyordu. Uçağın düşürülmesiyle birlikte, birçok şey tepetaklak olmuş durumda. Türkiye'deki siyasi iktidar Suriye politakasını herhangi bir uluslararası hukuka ve kendi iç hukukuna dayanarak geliştirmiyor. IŞİD belli bir süre sistematik olarak desteklendi. Biz bunun belasını cezasını hala çekiyoruz. IŞİD'in uluslararası güçler, bölgedeki bütün devletler tarafından arkasından desteğin önemli oranda çekilmesiyle birlikte Türkiye'deki siyasi iktidar IŞİD türevi başka örgütleri desteklemeye yöneldi."

TÜRKİYE BÖLGE SAVAŞININ EŞİĞİNE GETİRİLDİ

Yüksekdağ, Rus uçağının düşürülmesinin bölgede Suriye'deki hiç bir sorunu çözmeyeceğini düşündüklerini anlatırken şöyle devam etti:

"Yerel dinamiklerle görüşerek ve yerel dinamiklerin demokratik bir biçimde gelişmesinin önünü açarak bu sorun çözülebilinir. Suriye'de Türkmenleri destekleyip arka çıkıpta Kürtlere karşı düşmanlık ilan etmek batıya geçerseniz vururum. Hatta sizi doğuda bile istemiyorum demek bir kere her şeyden önce tutarlı bir yaklaşım değil. Şuanda çok ciddi şekilde kaygılıyız. Türkiye adeta bir bölge savaşının eşiğine getirildi. ve böyle bir tehlike gerçeğe dönüştüğü koşullarda bütün Türkiye toplumu yani sadece sınır hattında yaşayan halkımız değil, bütün Türkiye toplumunu etkileyecek çok daha büyük bir badirenin içerisinde bulabiliriz kendimizi. Bunun önüne geçmek için hükümet bu zamana kadar doğrusu soğukkanlı durumu kontrol eden, gerginliği düşüren bir söz söylemedi. Cumhurbaşkanının açıklamasını dinledik. Yaptığını savunan gerilimi tırmandıran bir yaklaşım. Türkiye toplumu adına böyle sözler söylenemez. Bile bile bir savaşın kapısı açılamaz. Çok yanlış bir yaklaşımdır. Suriye halkları bütün farklılıklarıyla kim varsa kendi öz yurdunda ve yaşam alanlarında geleceğini tayin etmeli."

HAKKARİ'DE DE YÜRÜYÜŞ VE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Hakkari'de de Özgür Kadın Kongresi'nin organizesiyle yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Aralarında Hakkari Belediye Eş Başkanı Fatma Yıldız'ın da bulunduğu kadınlar, Cumhuriyet Caddesi'nde bir süre def çalıp slogan atarak yürüdü. Belediye önünde toplanan kadınlar adına basın açıklamasını Hakkari Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Binevş Kadın Dayanışma Merkezi Koordinatörü Özgün Doğan okundu. Türkiye ve dünyada her gün şiddet mağduru olan kadınların cinayete kurban gittiğini ve tecavüze uğradığını belirten Doğan, şöyle dedi:

"2014 yılının başından bu yana ülkemizde 240 kadın erkek şiddeti ile öldürülmüş, çok sayıda kadın iş yerlerinde, evlerinde, sokaklarda erkek şiddetinin farklı biçimlerine maruz kalmıştır. Dünyanın her yerinde yaşayan kadınlar olarak kimimiz sözlü, kimimiz fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyoruz. Şiddet ne renk, ne dil ne etnik kimlik ne de sosyal statü dinlemeden devam ediyor. Kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için bütün demokratik kitle örgütlerinde, partilerde, örgütlenmenin ve dayanışmanın olduğu her alanda kadının da örgütlenmesi oldukça önemlidir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Hakkari Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title