Haberler

Hakkari'nin Maden Potansiyeli Anlatıldı

Hakkari'de 'Dünya Madenciler Günü' nedeniyle Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından kentteki madenciler bir araya getirdi.

Hakkari'de 'Dünya Madenciler Günü' nedeniyle Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından kentteki madenciler bir araya getirdi. İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Öztürk, Hakkari'de yüksek dereceli karbonatlı ve sülfürlü çinko-kurşun cevheri yatakları olduğunu belirtirken maden yataklarının durumu ve potansiyeli ile ilgili sunum yaptı.

Toplantıya, Hakkari Valisi Yakup Canbolat, Belediye Başkan Vekili Ahmet Taş, Dağ ve Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Kıdemli Albay Yüksel Özcan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yavuz Özfidan, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Öztürk, Hakkari Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Erdoğan Bada, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman Kızılban ve madenciler katıldı.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Başkanı Servet Taş, ilin ihracatta gösterdiği başarıda madencilik sektörünün ciddi payı olduğuna dikkat çekerek, madencilik sektörünün ilde en büyük istihdamı sağlayan sektör olduğunu söyledi. Hakkari ve bölgenin kalkınması için başta madencilik sektörü olmak üzere diğer birçok sektörün önündeki engellerin kaldırılmasını beklediklerini ifade eden Taş, şöyle konuştu:

"Çukurca, Üzümlü, Şemdinli, Derecik sınır kapılarının açılması için Sayın Valimizin gayretleriyle emek verdik. İnşallah yıl içerisinde fiili olarak geçişlere başlanacaktır. Ulaşımda karayollarımızın standartlara kavuşturulması ile havaalanımızın hizmete açılmasını da sabırsızlıkla beklemekteyiz. Ülkemizde şu an mevcut barış, kardeşlik ve huzur ortamının köklü değişikliklerle, demokratik adımlarla kalıcı olmasını ümit ediyor, hep beraber aydınlık yarınlara el ele kol kola yürümemizi diliyoruz."

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Öztürk, slayt gösterimi eşliğinde Hakkari'deki maden yataklarının mevcut durumu ve potansiyeli, Hakkari'deki madenciliğin durumu ve madenciliğin geliştirilmesi için neler yapılabileceğine dair sunum yaptı.

Hakkari'nin yüksek dereceli karbonatlı ve sülfürlü çinko-kurşun cevheri yataklarına sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, bu yatakların şimdiye kadar değerlendirilemediğini söyledi.

Hakkari Valisi Yakup Canbolat ise, bölgedeki olumsuzlukların yörenin akil ve ileri gelenleri ile çözülmesi gerektiğini söyledi. Vali Canbolat, Hakkari'nin algı konusunda sorunlu bir il olarak görüldüğünü anlatırken şöyle devam etti:

"Ama bu algı kolayca yıkılacak veya oluşacak bir şey değil. Bu algıyı hep birlikte çözmemiz gerekir. Bana göre bunun yöntemlerini tartışmamız gerekir. Burada herkesin üzerine düşen görev yerine getirmesi lazım. Bu algının önüne ancak bu şekilde geçebiliriz. Hakkari'de oluşacak her şey haber haline geliyor. Bu algının ortadan kaldırılması için herkes üzerine düşen görevi yapması lazım." - Hakkari

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Dünya Madenciler Günü Hüseyin Öztürk Ahmet Taş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title