Haberler

Hakkari'de Kadınlar Şiddeti Protesto Etti

Hakkari'de, 'Cölemerg Kadın Bileşenleri'ne mensup bir grup kadın, kadına yönelik şiddet, öldürülen kadınların durumlarına dikkat çekmek ve bazı işyerlerinde oynatılan çeşitli sanş oyunlarını protesto etmek amacıyla yürüyüş yapmak istedi.

Hakkari'de, 'Cölemerg Kadın Bileşenleri'ne mensup bir grup kadın, kadına yönelik şiddet, öldürülen kadınların durumlarına dikkat çekmek ve bazı işyerlerinde oynatılan çeşitli sanş oyunlarını protesto etmek amacıyla yürüyüş yapmak istedi. Caddedeki yürüyüşe polis müdahale edince, gergin anlar yaşandı.

Belediye binası önünde bir araya gelen ve aralarında Hakkari Belediye Eş Başkanı Fatma Yıldız, HDP Hakkari İl Eş Başkanı Emine Armut, DBP İl Eş Başkanı Zübeyde Bor'un da bulunduğu yaklaşık 40 kadın, erkek şiddeti ve Şırnak'ın Cizre ilçesi'nde öldürülen kadınların durumu, ayrıca kentte bazı işyerlerinde oynatılan kumar tombala, kağıt, okey benzeri oyununlara dikkat çekmek için Bulvar Caddesi'nde yürümek istedi.

Ancak çevrede geniş güvenlik önlemi alan polis, anans yaparak, kadınların caddede değil, kaldırımda yürümelerini istendi. Bir süre bu uyarıya uyan kadınlar tekrar caddeye inince, polis kadınların yürüyüşünü durdurdu. Bunun üzerine gergin anlar yaşandı. Polis kordunu altında Belediye binası önüne gelen kadınlar, polisin bu tutumuna tepki gösterdi.

Kadınlar adına basın açıklaması metni HDP Hakkari il Eş Başkanı Emine Armut tarafından okundu. Armut, kadınlar olarak erkeğin yaşattığı şiddet ve mağduriyete karşı susmayacaklarını söyledi. Armut, Kürt sorununun çözümüne yönelik politikasızlığın ve çatışmacı zihniyetin en çok kadın ve çocuklar etkilediğin ibelirterek şöyle konuştu:

"Erkek egemen zihniyetin ürünü olan savaş ve militarizm yükseldikçe bunun en büyük mağduriyetini kadınlar ve çocuklar yaşıyor. Bölgede yükselen savaş ve sokağa çıkma yasaklarına karşı barışın sesini yükselten Kürt kadınları sokağını, mahallesini, evini ve çocuğunu korumaya çalışırken geliştirdiği öz savunma pratiğiyle ezilen ve direnen bütün dünya kadınlarına örnek olmuştur.Yaşanan sokağa çıkma yasakları yüzünden Cizre'de bir anne evladının ölü bedenini 9 gün boyunca buzdolabında saklamıştır. Mardin'de gebe bir kadın evininin balkonuna çıktığı için katledilmiştir. Kadınların barış ve özyönetimlerle birlikte demokratik sistemin inşasındaki ısrarı kadın düşmanlığı ve kadın katliamlarıyla devam etmiştir. Son süreçte ne yazik ki ilimizde kadın intiharları ve ölümleri artmakla beraber kadınların en yakınlarında bulunan erkekler tarafından şiddetin her türlüsüne maruz kalmaktadır. Ahlaki yozlaşmanın bir örneği tombala, kumar, okey ve benzeri oyunlarda kişiyi başta toplum ve ailesine karşı yabancılaştırmaktadır. Burada yaşanan maddi kayıplar nedeniyle erkeğin kadın üzerindeki iktidarını ve şiddetini derinleştirmektedir. İlimizde yüzlerce kadın ve aile bu durumun mağdurudur." - Hakkari

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hakkari Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title