Haberler

Hakkari'de Düğün ve Taziyelerle İlgili İlginç Kararlar

Hakkari'de düğün ve taziyelerle ilgili ilginç kararlarBehçet DALMAZ/HAKKARİ,(DHA)-HAKKARİ Belediyesi öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve HDP'nin katılımıyla yapılan toplantıda Hakkari'deki düğün ve taziyeler belirli çerçeveler içersinde kurallara bağlandı.

Hakkari'de düğün ve taziyelerle ilgili ilginç kararlar

Behçet DALMAZ/HAKKARİ,(DHA)-HAKKARİ Belediyesi öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve HDP'nin katılımıyla yapılan toplantıda Hakkari'deki düğün ve taziyeler belirli çerçeveler içersinde kurallara bağlandı. Alınan kararlar gereği Hakkari'de düğünler 1 günde tamamlanırken, araç konvoyu ise 15 aracı geçmeyecek.

Belediye meclis salonunda yapılan toplantıya Hakkari Belediye Eşbaşkanları Fatma Yıldız, Şaban Alkan, HDP'li yöneticiler, STK temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı. Düğünlerle ilgili 21, taziyelerle ilgili 6 ve toplumsal yaşamla ilgili ise 14 maddeden oluşan kurallar bir metin haline getirildi. Oluşturulan metin kanaat önderi Bedri Çallı tarafından açıklandı.

GELİNE ALINACAK ALTIN MİKTARI DA BELİRLENDİ

Yapılan toplantı sonrası alınan kararla arasında düğünde geline alınacak altın miktarının bile belirlendiğini belirten Çallı, kararları şöyle sıraladı.

"Düğün sahibinin ekonomik mağduriyetini asgariye indirmek için düğünler il genelinde bir günle sınırlandırılacak. Kına tek tarafta yapılacak. Düğün müziği sabah saat 10.00 ile akşam 08.00 arası çalacak. Düğün yapılan mahallede cenaze varsa, belli saatlerde müzik çalınmayacak. Düğün sahiplerine ve komşulara büyük maddi külfet olan düğün yemeği tek gün ve tek öğün olacak. Düğün konvoyları en fazla 15 araç olacak. Geline alınacak altın miktarı günün ekonomik şartları düşünülerek en fazla 7 cumhuriyet altını, 4 bilezik, 1 adet küpe, 2 adet yüzük ve 1 gümüş kemer ile sınırlandırılacak. Düğünlerde maddi bedelinin dışında, insanların can ve mal güvenliğini tehdit eden havai fişek gösterilerine son verilecek."

GAYRİ AHLAKİ İŞLER YAPANLANR TEŞHİR EDİLECEK

Taziyeler ve toplumsal yaşamla ilgili de kararlar alındığını belirten Çallı,"Cenazesi olan kişiye her türlü destek sağlanacak. Her mahallede engellilerinde rahat bir şekilde kullanabileceği bir taziye evinin yaptırılacak. Toplumsal yozlaşmaya ve toplumsal kavgalara yol açan tefecilik, fuhuş, esrar ve tombala oynama ve oynatma gibi gayri ahlaki işlerin önüne geçmek için, bu işlerin içinde olan kişiler toplumda tecrit edilecek" dedi.

Çallı, alınan kararları yerinde anlatmak ve işleyişini takip etmek için de komisyonlar kurulacağını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatma Yıldız Hakkari Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title